torstai 10. heinäkuuta 2014

Leishmania - onko syytä paniikkiin?

Olen osallistunut tänään useampaankin keskusteluun Facebookissa mitkä ovat saanet kipinän liittyen Eviran tiedotteeseen jossa kerrottiin leishmanian tarttuneen Suomessa koirasta koiraan. Tiedote kannattaa klikata auki ja lukea, mutta lyhykäisyydessään - Espanjassa matkalla ollut siitoskoira tartutti Suomeen palattuaan perheen kaksi muuta koiraa astumisen ja tappelun seurauksena. Tiedotteessa kerrotaan myös taudin voivan tarttua ihmiseen. Eviran tiedotetta on myös uutisoitu laajasti mediassa tänään. Ajattelin nyt kerätä tähän samaan postaukseen asiasta heränneitä ajatuksia, omaa kokemusta ja tietämystä leishmaniasta sekä tietolähteitä asiaan liittyen.

Suomessa on leishmaniaa sairastavia koiria ja taudin tuntemus on viime vuosiin asti ollut melko vähäinen. Tautia on pelätty - ja sillä on peloteltu. Kyseessä on vakava tauti, mutta ei välttämättä tappava. Koiran aikainen diagnoosi on taudin hoidon kannalta tärkeää jotta hoito voidaan aloittaa. Lääkehoidolla on saatu hyviä tuloksia aikaan ja koirat ovat eläneet hyvinkin pitkän ja onnellisen elämän, jopa täysin oireettoman. On myös tapauksia joissa virus on saatu jopa katoamaan koiran elimistöstä niin ettei vasta-aineita ole enää testeissä näkynyt.

Leishmania - levinneisyys - lähde WHO


Mikä leishmania sitten on? Leishmania on loistauti joka tarvitsee tarttuakseen hietasääsken. Kyseistä lajia ei elä Suomessa, mutta leishmania-alueilla vieraillessa tartunnan mahdollisuus on aina olemassa. Kuten kartasta näkee - leishmaniaa esiintyy Etelä-Euroopan alueella paljon. Tästä englannin kielisestä linkistä voi lukea lisää taudista ihmisillä - mutta tärkeimmäksi faktaksi tässä yhteydessä haluaisin nostaa sen että tartunta tapahtuu hietasääsken välityksellä. Moni ei taida tietääkkään että leishmania ihmisillä on toiseksi yleisin loissairaus heti malarian jälkeen? Raportoituja tapauksia ei ole että ihminen olisi saanut koirasta tartunnan. Kuten Eviran tiedotteessa mainitaan - leishmania voi tarttua ihmiseen - mutta mitä siinä ei mainita on että näitä tartuntoja (koirasta ihmiseen) ei ole koskaan raportoitu eikä Suomessa elä hietasääskiä mikä on se välittäjäksi tarvittava hyönteinen. Leishmaniasta ihmisellä voi myös lukea tämän suomenkielisen linkin kautta.

Suomeen vastuullisesti toimivien yhdistysten kautta leishmania-alueilta tuotavat rescuekoirat testataan leishmanian varalta muiden tarttuvien tautien lisäksi. Koirista tehdään lisäksi lähtömaassa virkaeläinlääkärin toimesta TRACES-rekisteröinti jonne rekisteröidään koiran terveystiedot - systeemi mikä on luotu juuri tautitilanteen kontrolloinnin varalle. Vaikka koiran testit näyttäisivätkin että koiralla ei leishmaniaa ole - on koiran adoptiota hankkiville usein kerätty tautiin liittyvä tietopaketti internet-sivuille sekä leishmaniasta keskustellaan vielä erikseen. Tämä juuri siksi että tauti voi itää jopa monta vuotta eikä näy testeissä. Leishmanian oireet voivat olla hyvinkin moninaiset joten tauti kannattaa pitää mielessä ja pyytää eläinlääkäriä ottamaan testi jos koira kehittää erikoisia oireita. Kynsien pitkä kasvu, karvanlähtö ja epämääräiset iho-oireet yleiskunnon huonontumisen lisäksi ovat melko tavallisia oireita. Hoitamattomana pitkälle edennyt leishmania voi johtaa koiran kuolemaan taudin iskiessä koiran sisäelimiin. Aikainen diagnoosi, asiantunteva eläinlääkäri ja lääkehoito ovat avaimet onnistuneeseen taudin hoitoon.

Leishmania ei todellakaan ole mikään "kodittomien koirien" tauti - sillä hietasääsket eivät tiedä ketä he pistävät. Näin ollen kaikki leishmania-alueilla vierailevat koirat ovat riskiryhmää taudin saamisen suhteen. Eviran tiedotteen koira ei ollut rescuekoira, vaan ihan tavallinen Suomi-koira joka oli käynyt Espanjassa ja tartunnan saanut. Tapaus osoittaa sen että oli sitten kyseessä hienon sukutaulun omaava koira astutusreissulla, perheensä kanssa matkaileva koira tai tarhalle hyljätty koira - kaikilla on mahdollisuus tauti saada - se ei vaadi kuin sen yhden hietasääsken piston. Vastuullisten rescuetoimijoiden kautta Suomeen tulevat koirat testataan leishmanian varalta usean muun lähtöalueen tarttuvan taudin varalta - sekä yhdistykset tiedottavat asiasta. Onko tilanne sama tavallisten matkustajien kanssa tai näyttelyreissuille menevien koirien omistajien? Testaavatko he koiransa saapuessaan - tai tietävätkö he edes koko leishmaniasta ja taudin kuvasta? Tai muistakaan matkustuskohteensa mahdollisista riskeistä koiran terveydelle? Ekinokokoosilääkityksen ottamisen palatessa Suomeen laiminlyö moni, osa tietämättään että se on maahantuontimääräys joka koskee myös suomalaisia koiria jotka ovat olleet matkalla lähes kaikkialla Euroopassa. Osa tekee sen tietoisesti koska lääkityksen hankkiminen vaatii käynnin paikallisella eläinlääkärillä ja merkintää passissa - mutta koirien passeja harvemmin tarkastetaan ja koska omistajat ei vaivaa lääkityksen hankkimiseksi jaksa nähdä - tällä toimella aiheutetaan myös vakavaa tautivaaraa Suomessa oleville koirille - ja ihmisille.

Onko siis syytä paniikkiin siksi että Suomessa on ensimmäistä kertaa todettu tapaus jossa koirasta koiraan on levinnyt tartunta? Mielestäni ei ole. Miksi?


  • tartuntoja koirasta koiraan on maailman laajuisesti todettu äärimmäisen vähän
  • tauti ei tartu koirasta ihmiseen, eikä Suomessa koska hietasääskiä ei meillä elä
  • leishmaniaa pystytään hoitamaan - Suomessa on useita taudin tuntevia eläinlääkäreitä
  • oikealla lääkinnällä pystytään koiraa hoitamaan hyvin tuloksin
  • leishmania ei ole kuoleman tuomio koiralle 
  • Suomessa ei elä hietasääskeä joka on leishmanian välittäjä hyönteinen

En halua vähätellä leishmaniaa vakavana sairautena - mutta toivon myös että Eviran raportoimat tapaukset ei aiheuta turhaa paniikkia. Suosittelen kaikkia lukemaan alle listaamani linkit aiheeseen liittyen, testauttamaan koiransa jos matkustaa leishmania-alueille, yleistasolla tutustumaan tautiin ja tartuntaa epäillessä ottamaan yhteyttä taudin tuntevaan eläinlääkäriin. 

  • Koirien leishmaniaasi - kirjoittanut eläinlääkäri Susanne Kamu (Pet Vet Kamu, Fuengirola)
  • Leishmanioosi koiralla - kirjoittanut eläinlääkäri Elisa Välimäki (Koira-Kissaklinikka, Turku)
  • Canine Leishmaniasis - Companion Animal Parasites Council 
  • Matkailevan koiran loisriskit - kirjoittaneet Anu Näreaho ELT, Eläinlääketieteellisen parasitologian yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto sekä Seppo Saari, ELL, Tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri, MSD Animal Health






9 kommenttia:

  1. Mitä hyötyä rescue koirien testaamisesta on, jos tauti voi itää kuukausia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi itää jopa vuosia! Leishmania näkyy joillain koirilla ennemmin testeissä, toisilla myöhemmin. Testaaminen on tietenkin järkevää siksikin että koiralla voi olla leishmania joka testeissä näkyy - ja jos koira todetaan tartunnan saaneeksi voidaan aloittaa lääkitys ja koiraa hoitaa. Monet koiratarhat Espanjassa tekevät koiralle testin heti koiran saavuttua tarhalle ja uudelleen myöhemmässä vaiheessa.

      Poista
    2. Yhdessä vaiheessahan (joku 6vuotta sitten tms) oli vähän niinkuin suositus,että rescueiden ottaneet testauttais koiran 5-7vuotta myöhemmin koiran Suomeen tulosta, vaikkei epäilystä taudista olisikaan, juuri tuon pitkän itämisajan vuoksi.

      Poista
    3. Testauttaminen on aina järkevää ottaen huomioon juuri sen pitkän itämisajan - ja sen että taudin menestyksekäs hoito riippuu juuri aikaisesta diagnoosista. Testauttaminen koskee tietty kaikkia koiria, ei pelkästään rescueita, jotka ovat ikinä leishmania-alueella vierailleet. Se kun ei tarvitse kun sen yhden hyttysen piston tarttuakseen.

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus, mutta se mikä pisti silmään, on se kun kirjoitat painottaen, että leishmaniaasi tarttuu ainoastaan hietasääsken välityksellä, niin ilmeisesti nyt tämä tapaus on ensimmäinen, jossa loinen on tarttunut astumisen ja(/tai??) puremisen kautta. Eviran tiedot on hieman ympäripyöreät, kaipaisin ehkä tarkempia tietoja tapauksesta, mutta näin nyt itse asian käsitin. Onko vaatinut siis molemmat vai kuinka? Hyvä pointti myös tuo ulkomailla vierailevien rotukoirien lääkintä ja testaus, kuinkakohan moni sen jättää tekemättä. Mutta niitä rescue-koiria on hyvä syyttää aina joka asiasta... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti tuo leishmanian tarttuvuus astumisen/puremisen välityksenä tarttuminen on äärimmäisen harvinaista. Sellaisen artikkelin olen joskus lukenut jossa koiralle tehtiiin verensiirti-tutkimusta leishmanian tarttumisena ja vasta kun verta oli siirretty leishmaniaa sairastavasta iso määrä - todettiin tartunta. Ihan maailman laajuisesti näitä purematartuntana todettuja on hyppysellinen. Hietasääsken välittämä tartunta - niin ihmisiin ja koiriin - on kuitenkin se lähes 100% tartunta syy.

      Eviran tiedote todellakin oli ympäri pyöreä ja jätti paljon arvailujen ja mielikuvituksen varaan. Itse olisin kaivannut myös sitä tietoa että on 100% varmaa ettei tartunnan saaneet olleet koskaan leishmania-alueilla vierailleet - esim Ranskassa, Italiassa tms. Tai voidaanko olla varmoja siitä ettei koiran reissulta Espanjassa ole kulkeutunut hietasääskiä Suomeen? Paljon avoimia kysymyksiä tämä jätti - ja mielestäni oleellisia asioita jätettiin kertomatta leishmaniasta yleensäkin, mikä se on, miten sitä hoidetaan, missä sitä esiintyy ym ym.

      Ja jännää on se minkä myrskyn nämä asiat aiheuttaa - kun on kyseessä rescuekoirat. Vaikka rescuekoirat ei tässä asiassa mitenkään olleet edes mukana. Tuotantoeläinten mukana on Suomeen kulkeutunut vaikka mitä - mutta nämä eivät ylitä uutiskynnystä, eivätkä saa hysteriaa aikaan. http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/ajankohtaista/?bid=3979

      Poista
  3. Minulle rescue koiraa hankkiessani suonalainen yhdistys jonka kautta koirani hankin kertoi oikein tarkasti leishmaniasta. He myos osasivat kertoa etta tauti voi tarttua veritartuntana. Esim tappelussa koirasta koiraan. Rescue koirien tulevia omistajia siis tiedotetaan perusteellisesti ennen koiran saapumista. On omistajan vastuulla onko tiedon sisaistanyt vai ei.

    VastaaPoista
  4. Sattumalta löysin tämän kirjoituksesi, kun etsin tietoa leishmaniasta. Itselleni sattui tapaus, jossa olin käymässä tuttavallani täällä Suomessa, jolla on leishmania-positiivinen koira ja tämä kyseinen koira puraisi minua sormesta,(ei tarkoituksella) kun olin antamassa hänelle makupalaa. Koira oli vain hieman arka ja ehti napata minua sormesta.. haava ei ollut iso, mutta verta siitä kuitenkin tuli. Nyt jälkeenpäin olen vain alkanut miettimään, onko minulla kenties riskiä saada tartuntaa tuota kautta. Kyseisen iltalehden artikkelin jälkeen olen ollut hieman ahdistunut asiasta, koska siinä mainittiin, että tartunta voisi tapahtua pureman kautta. Olen kuitenkin tutkinut asiaa ja olen aika luottavainen loppujen lopuksi sen suhteen, että minulla ei ole syytä huolestua. Mutta keskustelua aiheesta toivoisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä koirasta-ihmiseen suoratartuntoja leishmaniassa ei tietääkseni ole raportoitu, sillä tauti tosiaan vaatii välittäjäkseen sen hietasääsken. Veritartunta tietty on mahdollinen mutta tosiaan - tietääkseni tälläisiä tapauksia ei ole raportoitu. Leishmaniaa sairastavan koiran kanssa eläminen ja oleminen ei siis aiheuta riskiä ihmiselle - ainakaan nykyisten tutkimusten ja tiedon valossa.

      Poista