torstai 11. syyskuuta 2014

Pohdittavaa sinulle joka mietit koiran hankintaa - varsinkin adoptoimalla kodittoman koiran ulkomailta

Luin eilen loistavan bloggauksen Fifirockilta koskien nettiviidakkoa johon koiranostaja saattaa törmätä etsiessään uutta perheenjäsentä. Blogin voi lukea täältä, suosittelen lukemaan! Blogissa kerrotaan kuinka koirakaupoilla on mahdollisuus tulla huijatuksi; ei ainoastaan pentutehtaan tuotteiden parissa vaan voi olla ettei koiraa edes olemassa olekkaan. Omakohtaiseen kertomukseen luovan pentunettihuijauksen kohteeksi joutuneeseen voit tutustua täältä. 

Koirat ovat oikeastaan oiva tapa huijata; keneempä ei vetoaisi kuvat suloisista äkkiä uutta kotia tarvitsevista pennuista tai onnettomista hyljätyistä kodittomista koirista tappotarhoilla? Kannattaakin näitä ilmoituksia lukiessaan vetää henkeä ennen kuin alkaa esimerkiksi lahjoittamaan rahaa kodittomien eläinten tukemiseen ulkomailla, adoptoimaan koiraa jota markkinoidaan sääliin vedoten tai tilaamaan ulkomailta pentua pelkän rivi-ilmoituksen perusteella.

Adoptiokoira saapumassa Suomeen. Kuvan koira on tuotu
noudattaen annettuja määräyksiä, TRACES-rekisteröitynä,
Suomeen rekisteröidyn yhdistyksen kautta. 
Linkkaamissani kirjoituksissa on oikeastaan kerrottu kaikki mitä itsekin haluan koskien rescuekoirien välittämiseen ulkomailta - mutta kertaus on opintojen äiti, eikö vain. Moni lankeaa tietämättömyyttäänkin ottamaan koiran yksityisen välittäjän kautta joka ei toimi annettujen määräysten mukaisesti joten asiaa ei mielestäni voi olla kertaamatta liikaa. Uusia toimijoita alalle nousee kuin sieniä näin syksysateilla metsään joten koiran hankintaa miettivällä on todellakin melkoinen työ seuloa jyvät akanoista. Koiria välittävään tahoon kannattaa tutustua ja jos ei tietoa löydy niin haastatella toimija perusteellisesti.

Kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin koiran adoptiota ulkomailta miettiessäsi. Vastuullisen yhdistyksen tunnistat jo helposti siitä että vastaukset alla oleviin pohdintoihin löytyvät yhdistyksen nettisivuilta eikä niitä tarvitse etsiä tai kysellä.


  • Toimija itse. Onko kyseessä yksittäinen henkilö, ulkomailla toimiva taho vai Suomeen rekisteröity yhdistys? 
  • Löytyykö nettisivuja vai toimiiko välittäjä vain Facebookissa? Mitä Google-haku löytää?
  • Mitä informaatiota löydät toimijasta? Onko toimijalla selkeät yhteystiedot? Löytyykö puhelinnumerot ja muutakin kuin epämääräinen ilmaissähköpostiosoite?
  • Kertooko toimija myös kohdemaansa tilanteesta yleisesti?
  • Onko toimija rekisteröitynyt Suomessa Eviraan kaupalliseksi maahantuojaksi ja tehdäänkö koirista TRACES rekisteröinti lähtömaassa? Löytyykö rekisteröintitiedot ja numerot? Lue Eviran tiedote.
  • Mitä kerrotaan koirien terveysasioita? Kerrotaanko yleisesti lähtömaan eläinten terveystilanteesta sekä koirille tehtävistä toimenpiteistä ennen tuontia?
  • Kuinkas tukiverkot? Onko toimija verkostoineen tukenasi myös sen jälkeen kun koira on saapunut Suomeen? Koirasi saattaa elää jopa 15 vuotta - onko toimija silloin vielä olemassa ja lupaako tarjota tukea senkin jälkeen kun koira on sinulle luovutettu?
  • Onko toimija itse tavannut välittämänsä koirat - vai etsitäänkö koirille koteja vain välittämällä muiden tahojen kuvakansioita eteenpäin?
  • Löydätkö helposti kuvaukset adoptioprosessin kulusta ja siihen liittyvistä asioista?
  • Mitä tietoa löydät toimijan yhteistyökumppaneista kohdemaassa ja siitä kuinka koirat ovat päätyneet tämän toimijan välitettäväksi Suomeen?
  • Toimijan historia? Mikä on toimijan kokemus yleisesti ottaen rescuekoirista ja kohdemaan tilanteesta? Kuinka hyvin toimija tuntee myös Suomen tilanteen ja rescuetoimintaan liittyvät määräykset ja säädökset? 
  • Millaista informaatiota koirista annetaan? Pyritäänkö koiran hankinnassa vetoamaan sääliin surullisin kuvin, epätoivoisin tarinoin tai kertomalla että koira on tappotarhalla ja aika käy vähiin? Perustuuko koirien markkinointi sääliin? Kerrotaanko koirista kattavasti eikä pelkästään ylistävin adjektiivein ja söpöillen? Mainitaanko adoptiota harkitsevalle että koirien luonne ja käytös voi muuttua eikä koirien käytöksestä voida antaa takuuta?
  • Onko koiran kulukorvaus ja siihen sisältyvät asiat esitelty? Minne kulukorvaus maksetaan - onko vastaanottajan tili yksityinen tili vai yhdistyksen - vai pyydetäänkö maksua peräti käteisellä?
  • Kerääkö toimija rahaa? Jos kerää - onko toimijalla sitä varten tarvittavat luvat?
  • Mitkä ovat toimijan arvot? Onko se kestävä kehitys koirien tilanteen parantamiseksi kohdemaassa  eikä vain koirien pelastaminen ja lähettäminen Suomeen ja oman sädekehän kiilloittaminen eläinten pelastajana?

Pohdittavaa siis riittää kun koiran adoptiota ulkomailta miettii. Taustatyö kannattaa ja kuten Fifirock-blogissa mainitaan; se on eläinsuojeluteko että kannat vastuusi jo koiran hankitavaiheessa oli kyseessä pentu tai rescuekoira ulkomailta. Älä adoptoi koiraa ulkomailta jonka tuonnista ei vastaa vastuullinen, rekisteröity yhdistys. Lukaise vielä tämä sivu löytökoiran adoptiosta ulkomailla ja asioista jotka täytyy myös koiran hankkijan huomioida.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti