keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Eläinten viikko alkaa - vastuullisuus & pentutehtailu keskiössä

Huomenna 4.10 vietetään kansainvälistä Eläinten päivää. Päivä aloittaa myös eläinten viikon. Viikkoa on vietetty SEY:n aloitteesta jo vuodesta 1959 alkaen. Viikolla on vuosittain vaihtuva teema ja tänä vuonna keskitytään vastuullisuuteen lemmikin omistamisessa ja erityishuomion saa lemmikin hankinta. Tämä. Asia, mistä itsekin voisin paukuttaa aivan jatkuvalla syötöllä. Asia, joka on valtava. Lemmikin omistaminen on valtava vastuu ja kaikki lähtee siitä hankintapäätöksestä.

Pentutehtailun surullisista uhreista kuulemme toistuvasti. Näitä kertomuksia päätyy mediaan, niitä saa lukea Facebookin palstoilta, niistä kuulee. Joka kerta sitä herää ihmettelemään, että mikä siinä on kun nämä asiat ei mene perille. Valistavaan materiaaliin aiheesta ei voi olla törmäämättä. Varoitusmerkit on varmasti kaikkien tiedossa mutta silti - kauppa käy. Toki, pentutehtailijat eivät ole tyhmiä ja keksivät uusia keinoja, kuinka koittavat verhota tekosensa näyttämään joltain muulta. Jos ei pentukaupoilla ole mukana järki eikä asioita uskalleta kyseenalaistaa, helpostihan sitä lankeaa. Valitettavasti kaikki ostajat eivät edes sumutetuksi tule vaan ostavat tietoisesti pennun, jonka alkuperä on hyvin hämärä. Yleensä siihen on syynä raha. "Rotupennun" saa halvemmalla kuin kasvattajalta. Sen saa myös nopeammin, ehkäpä jopa kodin läheisen marketin parkkipaikalle kuljetettuna vaikka samana iltana. Oma elämäntilanne tai kokemus saattaa olla myös este saada koiraa kasvattajalta tai vastuullisesti toimivan rescueyhdistyksen kautta. Pentutehtailija ei kysele osaamistasi, elämäntilannettasi, kykyä kasvattaa tietyn rotuinen koira, tavoistasi kouluttaa eikä heitä kiinnosta oletko varautunut lemmikin tuomiin taloudellisiin vastuisiin. Se hankintahinta kun on vain käsiraha siitä, mitä koira tulee elinaikanansa omistajan rahapussia ohentamaan. Sama koskee tietenkin myös osaa rescuekentällä toimivaa hämärämpää tuojaa - ei heitäkään niin kiinnosta nämä asiat.

Kuva: SEY kampanjamateriaali
Kysyntä luo tarjonnan. Ostajat pitävät yllä pentutehtailun ja koirien laittoman maahantuonnin jatkuvuutta. Näin se vaan on. Markkinaa on näille pennuille joten toiminta jatkuu. Tälläkin hetkellä Euroopan teillä kulkee rekkojen konteissa ja autojen takaluukuissa järisyttävät määrät pelloilla häkeissä kasvatettuja pentuja. Täynnä loisia, liian nuorina emostaan vieroitettuina, peloissaan, sairaana ja nälkäisenä. Tälläkin hetkellä likaisessa vajassa nuori narttu synnyttää. Ja tekee sen heti kuin mahdollista uudelleen. Ja uudelleen. Ja uudelleen. Jossain tälläkin hetkellä joku ojentaa pentutehtailijalle nipun seteleitä ja nostaa auton takakontista vapisevan pennun syliinsä. Juuri nyt eläinlääkärin huoneessa jossain äiti lohduttaa hysteerisenä itkevää lastaan, eläinlääkärin armahtaessa sairaan, juuri hankitun pentutehtaan koiran viimeiselle matkalleen. Ennen kuin tämän blogin olet loppuun lukenut, on moni pentutehtaan koira sulkenut silmänsä viimeisen kerran. Sairaana, tuntematta koskaan sitä, mitä koiran elämän pitäisi olla. Ja moni pentujen emo on kohdannut tiensä pään tuotantolaitoksena - joko pentutehtailijan julmissa käsissä raakalaismaisesti koiran tultua liian vanhaksi tehtäväänsä tai päätymällä hylättynä kadulle. Me ihmiset olemme tehneet tämän elinkeinon mahdolliseksi. Meidän tehtävä on se myös pysäyttää. Vastuulliseen lemmikin hankintaan ja omistamiseen kuuluu oleellisena osana se, että teet osasi sen puolesta ettei kukaan hanki koiraa hämärältä myyjältä. Pyydän, että sinäkin jaat tietoa asiasta ja puutut, jos tiedät esimerkiksi tuttavasi harkitsevan koiraa. Varoita. Kerro. Pysäytä ajoissa ostoaikeet jos epäilet, että pentutehtailijan luo ollaan kaupoille menossa.

SEY on julkaissut äärettömän hyvää materiaalia asiaan liittyen. Halpakoira.fi sivusto on tietopaketti, mikä jokaisen tulisi lukea. Ja jakaa myös muille. 27.11.2018 alkaa Alfakanavalla suomalaisvoimin toteutettu Pedigree Dream - syntynyt kauppatavaraksi dokkarisarja, joka avaa koko pentutehtailun laajuutta kaikessa karmeudessaan. Pistäkää katselulistalle. Tutustukaa myös dokkarin Facebook sivuun, jo sen kautta saa hyvän kuvan siitä, miten valtavan laajasta ja julmasta toiminnasta on kyse.

Tämän vuoden eläinten viikon teema pentutehtailusta on äärimmäisen vakava. Se on kuitenkin teema, minkä eteen meistä voi jokainen vaikuttaa. Tarjonta loppuu, kun kysyntä hiipuu. Älä osta hämärää pentua. Valista. Puutu. Pidä mölyä asiasta. Jaa pentutehtailuun liittyvää materiaalia. Älä ole hiljaa.


                                                          Lyhyt esittely Pedigree Dream dokkarista







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti