perjantai 14. maaliskuuta 2014

Kotihoitolaisen videota&tarinaa + vastauksia liittyen edelliseen bloggaukseenNikalla tullut kolme viikkoa täyteen kotihoitolaisena ja meno senkun kiihtyy. On alkanut pitää meidän residenssiä kotinaan ja asukkaita omana jenginään. Tietää hyvin miten täällä ollaan ja eletään. Oma paras kaveri on löytynyt laumasta. Tai Nika on aivan in löööööv, kohde ei nyt niin innoissaan ole mutta selkeitä tunteiden lämpenemisiä myös toisesta suunnasta. Kyseessä on meidän galgo Arttu. Nika on aivan onnessaan Artun perässä ja riemu vaan yltyy jos Arttu osoittaa vastakaikua. Mäyristähän tämä joskus tuppaa harmittamaan koska Arttu on virallisesti Mäyrän paras kamu. Mäyrä joutuu aina välillä häätämään Nikan pois Artun kimpusta koska on sitä mieltä että "tämä vinttikoira on minun!"
Koirapuistokoira Nika on tosiaan ihan täydellisesti - ja tykkää myös vallan tuossa kevään mudattamalla takapihalla juosta vapaana - ja riehua. Energiaa riittää sen verran että varmasti saa jumbojetin maasta ilmaan. Onneksi kuitenkin rauhoituu hyvin myös kunhan virtaa saa purettua joten kotona sisällä malttaa hyvinkin rauhassa olla.
Kotia ei ole vielä löytynyt. Jotain kiinnostusta on ollut - mutta kukaan ei ole vielä katsomaan tullut. Tuohon rakastuu sekuntissa jos sen näkee. Nika on ehkä yksi valmiimpia koiria joille olen kotihoitajana ollut tai itse adoptoinut. Toki - tätä ei pidä ottaa kuitenkaan absoluuttisena totuutena sillä eihän koiran käytöstä ja sopeutumista kukaan pysty takaamaan. Kotihoidossa kun koira niin toki uskaltaa "luvata" ehkä enemmän millainen koira on ja millainen elämä sille sopii. Nikan kodinhakuilmoitus löytyy täältä ja sivuilla muutenkin kattavaa infoa adoptioprosessiin liittyen, yleistä infoa koirien tilanteesta Espanjassa sekä terveys- ja maahantuonti-infot.


Sain jonkin verran palautetta liittyen edelliseen bloggaukseeni. Eräs kysymys (tai toteamus) oli että miksi paasaan ja vaahtoan tästä asiasta, tämä kun ei ole ensimmäinen kerta. Vastaan tähän muutamin perinteisin ranskalaisin palloin:
  • Rescuetoimintaa ympäröi paljon ennakkoluuloja. Näitä voi kumota ainoastaan osoittamalla että asiat voi - ja tulee tehdä määräysten mukaisesti.
  • Hieman kuten pentutehtaista koiran tietämättään hankkivat - myös rescuekoira saatetaan tietämättä hankkija välittäjältä joka ei toimi määräysten mukaisesti. Informaatiota asiasta on mielestäni hyvin vähän saatavana sekä eroa on vaikea tehdä jos ei itsekkään koiraa hankkiessaan tiedä ja tunne määräyksiä. Jos vain pystyn - haluan omalla tavallani tuoda informaatiota asiasta. 
  • Määräysten vastainen rescuekoirien tuonti ei edistä koirien auttamista. 
  • Määräykset kuten TRACES rekisteröinti ja tuojan rekisteröityminen kaupalliseksi tuojaksi ovat paitsi pakollisia, ne ovat myös hyväksi. Tuoja jolla on suuri vastuu kun eläimen Suomeen välittää on virallisessa rekisterissä ja TRACES rekisteröinnissä koira viedään lähtömaassa virkaeläinlääkärin tarkastukseen joka ihan virkansakin puolesta on vastuussa eläimen lähettämisestä eli siitä että koiran paperit ovat kunnossa ja koira on matkustuskunnossa.
  • Määräyksiä kierretään paljon - ja usein yksityinen tuoja selittelee ummet ja lammet siitä kuinka "ei TRACESia tarvitse". Kyllä tarvitsee - ja tarvitsee myös maahantuojaksi Eviraan rekisteröityä. Eviran kanta on hyvin selvä asiaan. Alla lainaus sähköpostivastauksesta asiaan liittyen Eviralta - saman vastauksen saatte jos asiaa sieltä kysytte.  "Suomeen tulevien ns. pelastuskoirayhdistysten tulee rekisteröityä Eviraan koirien tuojaksi. Myös yksityisten tuojien tulee rekisteröityä, jos tuonti on kaupallista." 
  • Kaupalliseksi tuonnin tekevät mm seuraavat tunnusmerkit: koirille etsitään aktiivisesti koteja mm Facebookin tai muun nettimedian kautta, joku muu kuin koiran tuleva omistaja kuljettaa koiran lähtömaasta Suomeen (lentokummi) ja tuleva omistaja maksaa lähettäjälle/välittäjälle koirasta aiheutuvat kulut.

Saa kysyä ja kommentoida jatkossakin - tässä blogissa on myös kommentteja mahdollisuus jättää tai voi kysellä FB:n kautta, kasvotusten tai miten vaan! Virkamies tai määräysten säätäjä en ole - siksi suosittelenkin ensi sijaisesti kääntymään juuri Eviran puoleen esim tuontiasioissa tai jos mietityttää onko joku taho määräyksiä noudattava rekisteröitynyt tuoja. Oma mielipiteeni asiassa kuitenkin on jyrkkä ja mustavalkoinen - määräysten vastainen toiminta ja toimijat eivät ansaitse päähän taputtelua ja puolustelua - miksi pitäisi? Jos pimeä toiminta rescuekoirien osalta tulee hyväksyä siksi että "sillä autetaan eläimiä" niin mitä se sellainen auttaminen pidemmällä tähtäimellä on jossa ei edes perusmääräyksiä vaivauduta noudattamaan kun on kyse niinkin tärkeästä asiasta kuin maahantuonti? 

Mukavaa viikonloppua! Nikalta terveisiä! 
1 kommentti:

  1. Vinttikoira ystävä on hyvin "laiskan" oloinen leikkikaveri :)

    VastaaPoista