perjantai 26. helmikuuta 2021

Pieni poika nurkassa leikkimässä tuskan huudot korvissaan

                                                 Kuva: Oikeutta eläimille

Viikko on ollut monelle koiraihmiselle henkisesti hirveä. Oikeutta Eläimille yksityishenkilön vinkein paljasti julmaa koirien kohtelua suojelukoiratreeneissä. Olette varmasti törmänneet uutisointeihin aiheesta ja lukemattomiin postauksiin sosiaalisessa mediassa. Kansanedustajat ovat ottaneet asiaa työn alle. Muutamassa päivässä asia sai valtavan huomion, kuten kuuluukin. Julki tullut materiaali on hirveää katsottavaa. Olen kovasti koittanut löytää sanaa millä tätä kuvata. Sellaista ei ole. Se on enemmän kuin hirveää ja kammottavaa. 

Olen miettinyt, minkä koen koko asiassa kammottavimpana. Kokonaisuus on järkyttävä, mutta pienet asiat nousevat esiin mitkä todella tuntuvat musertavilta. Videoissa koirien kohtelu on järkyttävää. Pelkästään jo se vitun ja perkeleen jatkuva huutaminen koirille. Ne lyönnit nyrkillä koiran naamaan, potkut kylkeen, repiminen, piikkipannat, sähköttäminen, hapettaminen, koirien paniikinomainen huuto tuskassa. Isolla porukalla revitään koiria joka suuntaan, kehotetaan lyönteihin ja potkuihin, nauretaan päälle. 

Vai onko se järkyttävin asia se, että asiaa kuitenkin vähätellään. Monet lajia harrastavat ovat ihan hiljaa. Ei uskalleta tuomita, mutta vähän kuitenkin vähätellään. Se tietenkin, että kaikki lajin harrastajat ovat nyt suurennuslasin alla on ikävää. Mutta näin se vaan menee. Muistakaapa Lahden dopingkäry vuonna 2001. Koko Suomen hiihtojoukkue oli epäilysten alla. Kuitenkin he, kenellä ei mitään pelättävää ollut pian jatkoivat normaalia elämää. Niin käy myös suojeluskoiraharrastajille ketkä voivat osoittaa, että he eivät ole toimineet näin. Tosin, kun asiaa vähätellään ja peitellään eikä uskalleta tuomita ääneen niin jäähän siitä aika huono maku suuhun myös näistä muista. Oikeutta Eläimille yhdistyksestä ei moni pidä ja se nyt katsotaan tässä sitten olevan joku isokin asia. Salakuvausta on paheksuttu. On väitetty, että videot ja uutisointi on virheitä täynnä. Miten ne videot voivat olla virheitä täynnä - sehän on aivan täyttä tavaraa jokaisen nähtävillä? Asiasta Oikeutta Eläimille yhteyttä ottanut henkilö oli yrittänyt kertoa havainnoistaan sekä valvontaeläinlääkärille joka ei voi toimia ilman todisteita. Saksanpaimenkoiraliitto vastasi, ettei täällä mitään tapahdu. Todisteita hankittiin Oikeutta Eläimille toimesta salakuvaamalla. Miten muuten niitä olisi saatu? Mitä veikkaatte, jos treeniporukoita olisi lähestytty kysyen, että "Moi saanko tulla kuvaamaan kun te hakkaatte ja sähkötätte koiria treeneissä kun tekisin juttua ja sitten tekisin teistä rikosilmoitukset" - mikä olisi ollut vastaus? Tuskimpa vaan että "hei joo mahtavaa tuu, tervetuloa tosi kiva hei". Mitä hemmetin väliä sillä on kuinka, miten ja kenen toimesta tämä kauheus saatiin tietoisuuteen ja nyt alkaa tapahtua. 

Tilannehan elää ja eilen 25.2 Oikeutta Eläimille paljasti lisää. Koirien pahoinpitelyyn ja sen seuraamiseen puuttumatta on ollut osallisena koira-alalla työkseen toimivia, eläinlääkäri, juristi, vapaalla olleita poliiseja sekä suojelukoirakisoissa menestyneitä. Lisää järkytystä. Onneksi sponsorisopimukset alkaa kaikkoamaan ja näiden henkilöiden taustat selviämään. 

                                                    Oikeutta eläimille twiitti 25.2.2021

Ehkä minua kuitenkin järkytti eniten lyhyt hetki julkaistulta videolta. Se jotenkin teki itselleni konkreettiseksi sen asian, miten kokonaisuudeltaan hirveästä asiasta tässä on kyse. En huomannut sitä ensimmäisellä tai toisellakaan katselukerralla. Kun huomasin, jouduin katsomaan useasti. Onko tässä oikeasti sitä, mitä luulen? Kohtauksessa on piikkipannassa revittävänä koira. Sitä revitään useamman ihmisen voimin. Koira huutaa ja ulvoo tuskasta. Taustalla istuu pieni poika, ehkä legoilla leikkien. Antakaa sen upota hetken. Taustalla istuu pieni poika. Ehkä nelivuotinen. Hän koittaa siinä leikkiä legoillaan, vieressä aikuiset kiduttavat koiraa joka huutaa tuskaansa ahdistuneena. Tuo muutamia sekuntteja kestänyt hetki videolta on jäänyt ikuisesti verkkokalvolle, korviin ja mieleen. Millaiset ihmiset tekevät koiralle näin, lapsen ollessa muutaman metrin päässä? Millainen ihminen tuo lapsen tilanteeseen, missä hän joutuu todistamaan eläimen pahoinpitelyä ja ääretöntä hätää? Mukavalla harrastuksellako tätä on lapselle selitetty? Mitä tuon pienen pojan päässä on liikkunut joutuessaan tälläiseen tilanteeseen? Eikö näille ihmisille riitä se, että saavat joukolla pahoinpidellä koiraa - vaan mukaan pitää ottaa vielä pienet lapsetkin? Ehkä pahinta väkivallan normalisointia mitä voi olla.

                         Screenshot Oikeutta Eläimille videosta. Etualalla pahoinpitely, taustalla poika sinisessä takissa                                                                                                                      

Tämä asia on ollut mielessä kyllä hyvin vahvasti viime päivät. Itkettänyt on, raivostuttanut on ja on tuntunut niin helvetin pahalta. Onneksi se on nyt julki ja toivottavasti asiat muuttuu. Niiden täytyy muuttua. Väkivalta ei ole harrastus. Koiran koulutus ei ole väkivaltaa. Kiitos teille ketkä rohkeasti toitte asian esiin. Hävetkää te, ketkä olette asioista tienneet ja vaienneet. Ja palakaa helvetin ikuisessa tulessa jokainen teistä, jotka olette olleet tässä osallisena. Pieneltä pojalta leikkimässä sekä pahoinpidellyiltä koirilta haluan pyytää anteeksi, vaikka omaa osaa eikä arpaa tapahtumiin ole. Olen todella pahoillani, että olette joutuneet kokemaan näitä kauheuksia. Tämä ei ole missään nimessä oikein. 

Taustaa ja linkkejä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti