perjantai 9. tammikuuta 2015

Koirat DNA-testissä: yllättäviä sekoituksia meillä asustaa :D

Saimme tuossa kimmokkeen kaverin Facebook-päivityksen innoittamana teettää meidän koirista DNA-testit rotujen selvittämiseksi. Kyseinen testi on Wisdom Panel.  Eihän nämä mitään pommin varmoja ole joten ihan humoristisella asenteella "kattotaan mitä DNA-paljastaa" nämä teetettiin kahdelle koiralle joista eniten meitä on mietityttänyt mitä koirat sisältää. Google kertoi kuitenkin tämän Wisdom Panelin olevan eniten oikeaa tietoa tuottava vastaavista tee-se-itse testeistä. Tosin, melkoisia tuloksia tämäkin testi on tuottanut eli todella metsään mennyt. Esimerkiksi täysin rotupuhtaita koiria on testattu ja tulokseksi saatu jotain ihan muuta. Testi on ameriikkalainen ja testin tuottajan rotukanta ei tunnista Espanjassa hyvin yleisiä rotuja - Andalusian podencoa ja galgoa (espanjanvinttikoira). Osasimme siis odottaa ettei testien tulos ole ihan luotettava. Rodut mitä testi ei tunne näkyvät tuloksissa "mix" statuksella. Tulos kuitenkin määrittää mahdolliset rodut mitä tuo mix saattaa sisältää.

Tilasimme tuplatestipakkauksen Amazonin kautta. Yhden testin hinnaksi tuli palautuspostikuluineen USA:an noin 80 euroa. Testipakkaus sisälsi koiran näytteenottoon tarvittavan pakkauksen. Näyte otettiin CSI tyyliin koiran poskesta, solunäyte siis ja tämä postitettiin takaisin. Näyte rekisteröitiin tietokantaan ja tuloksista tuli sähköposti-ilmoitus.

Mustin testi

Klikkaa isommaksi Mustin analyysi
Musti on syntynyt (passin mukaan) 1.3.2014. Musti on löytynyt roskiksesta Malagan läheltä pienenä pentuna. Meille Musti matkasti syyskuussa 2014. Galgomix - sehän se on. Kokoa Mustilla on nyt 18kg ja korkeus 53 cm. Se meitä mietitytti että mikä tämä mix on. Veikkaus oli että kyseessä on galgopointterimix - ei mikään harvinainen yhdistelmä Espanjassa. Tulosten mukaan kuitenkin omistamme…… Nöffidallumixin! Eli toinen vanhemmista on 50% dalmatian koira - toinen puoli jotain muuta. Toinen vanhemmista puolestaan on 50% newfoundlandin koira -  toinen puoli jotain muuta. Mix-osuuden koostumukseksi testi veikkasi jotain näistä: irlannin setteri, greyhound, tanskandoggi, sileäkarvainen noutaja, lhasa apso.

Dalmatialaista Mustissa varmasti voi ollakin - onhan sen rinta valkoinen ja siinä on dalmispilkkuja. Tuo newfoundlandin koira…. Voi elämä! Apso? Ei sitäkään.

Jimin testi


Klikkaa isommaksi Jimin analyysi
Jimi on niin ikään Malagan seudulta löytynyt, kadulta kuljeksimasta yksinään. Passin mukaan Jimi on syntynyt 1.2.2010 ja tullut on meille tammikuussa 2011. Meillä on vahvana veikkauksena ollut terrierimix - tarkemmin sanottuna russelin ja podencon penikka. Jimi on noin 8kg ja korkeutta 30cm.
Testin mukaan omistamme…. Tiibetinspanieli/shih tzu/vihikoira/yorkkimixin! Tämä mix-osuus avataan sisältäväksi mahdollisesti rottaterrieriä, manchesterin terrieriä, schipperkeä ja saksanpaimenkoiraa.

No ei siinä mitään - mä olenkin haaveillut vihikoirasta. Ei tarvitse haaveilla enää kun mullahan on ollut sellainen jo neljä vuotta! Justiinsa :D
Musti 

Jimi 
DNA ei koskaan valehtele, eikös se niin ole. Erehtyväinen tosin saattaa olla. En tiedä miten lähellä nämä meidän koirista löydetyt rodut sitten on DNA:n puolesta niitä rotuja mitä olemme epäilleet koiriemme olevan - vai perustuuko testit lähinnä arvontaan. Ihan hauskaa kuitenkin.

Omiin koiriin suhtautumista testi ei luonnollisesti muuta. Yhtä rakkaita. Mutta niinhän se on - kun koiran kadulta löydät tai roskiksesta kaivat, et voi koskaan tietää mitä saat.

Tässä vielä video kun joulunpyhinä nöffidallumix ja tiibetinspanieli/shih tzu/vihikoira/yorkkimix juoksivat metsässä.


7 kommenttia:

 1. DNA:han itse asiassa EI valehtele, mutta sen tulkinta ja tieto, johon tulkinta perustuu, kyllä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Veikkaan että syy miksi tässä nyt ei olla saatu kamalan luotettavaa tulosta on esim siinä että noita espanjalaisia rotuja - galgoa ja podencoa - ei tuon testin rotukirjasto tunne vaikka ovatkin hyvin alkukantaisia rotuja. Testi tehdään Jenkeissä missä noista roduista ei ole tarpeeksi tietoa ja näytteitä mihin verrata.

   Poista
 2. Moni löytökoira on useamman polven sekarotuisten vanhempien jälkeläinen, ainakin puoliksi. Luulen.
  Eli otappa siitä selvää...
  Toisaalta ihan hälläväliä, koira kuin koira, pääasia, että on rakas. ♥

  VastaaPoista
 3. Mä oon haaveillu, että teettäisin meidän Milolle tän testin. Mitähän sieltä mahtais tulla ja minkä verran sitten siihen on uskomista? Ja miten näistä ulkonäöllisesti nyt sitten osaa sanoa kun meitin rimppakinttu Indyn emä on amerikan pitbull, ihan todistetusti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa meidän teettämässä testissä ainakin miinuspuolena oli se että kyseessä oli jenkkitesti jonka rotukirjastoon ei kuulunut noita periespanjalaisia rotuja koten podenco ja galgo. Nämä rodut mitä kirjasto ei tunne näkyy rotuanalyysissä sekarotuisena.

   Kai noihin jossain määrin on uskominen - mutta ihan haudanvakavasti ei varmaan kannata ottaa :)

   Poista
 4. Moi! Meitäkin kiinnostaisi joku selvitys mistä koiramme on peräisin (no tessu on peräisin Karjalan Kannakselta ja erilaisia arivoita koiran "sekoituksesta" on esittäneet parikin eläinlääkäriä mutta ne arviot ovat olleet varovaisia. Tuo DNA testi olisi kiinnostava (ja ymmärrän ettei mitenkään definitiivinen) mutta näkeekö heidän testin koirarotu-listat mistään että näkisi etukäteen josko meidän epäilemät rodut olisivat taustalla??? Vai onko tietopankissa olevat rodut vain Pohjois-amerikkalaisia? Sillä tessun oletetu rodut ovat pikemminkin afrikan-siperian suunnalta. Ja nehän eivät olisi pahimmassa tapauksessa ollenkaan tietokannassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tuo meidän käyttämä testi oli tosiaan amerikkalainen joten rodut mitä heidän listoiltaan löytyy on hyvin sen alueen yleisimpiä - tästä syystä varmaan johtui tosiaan se että meidän testatut koirat jotka ovat espanjalaista alkuperää ja varmasti sisältävät periespanjalaisia rotuja kuten espanjanvinttikoira ja podenco - nämä rodut eivät näkyneet tuloksessa koska rotuja ei heidän kannassaan ollut.

   Tuon meidän käyttämän Wisdom Panelin sivuilta löytyy listaus roduista jotka heidän kannastaan löytyy: http://www.wisdompanel.com/breed_count_matters/breed_library/

   Poista