perjantai 2. tammikuuta 2015

Miksi sä itket?

Suosittelen että jokainen ottaa telkkarilistalleen seuraavan ohjelman - Avec Tastula:Koirien pelastajat. Ohjelma tulee ensimmäistä kertaa ulos tänään TV1 kello 22 ja uusintana sunnuntaina 4.1 kello 1710. Ylen Areenassa ohjelma on myös nähtävissä. Ohjelmassa seurataan Rescueyhdistys Kulkurit ry:n Sinin ja Sallan elämää ja työtä koirien auttamiseksi. Ylen sivuilla on ohjelmaan liittyvä teksti mikä kannattaa lukaista läpi sekä katsoa jo se minuuttinen traileri ennakkoon. Yle julkaisi myös Rescueyhdistys Kulkurit ry:n Sini Isakssonin mielipidekirjoituksen aiheeseen liittyen jossa taustoitetaan kattavasti Romanian ongelmaa, syitä, seurauksia ja ratkaisuja. 

Rescuetoiminnan osalta tulee usein törmättyä siihen luuloon että kyseinen toiminta on vain koirien tuomista Suomeen - ja se ei ongelmaa ratkaise. Ratkaisuksi kohdemaiden ongelmiin asiaan perehtymättömät usein ehdottavat "tapetaan ne kaikki"-mallia. Sehän ei vaan niin toimi. Koirien tappaminen ei ratkaise ongelmaa - sillä koiria hyljätään koko ajan lisää - ja vapaana kulkevat koirat lisääntyvät. Kuten Sini kirjoittaa ylle linkatussa teksitissään koskien Romanian tilannetta: "Ainoa pitkän aikavälin toimiva ratkaisu katukoiraongelman pysyvään ratkaisuun on syntyvyyden säännöstely sterilointiohjelmilla ja sinnikäs valistus. Tämä on ollut myös maailman terveysjärjestö WHO:n suositus jo vuodelta 1991. Tällä metodilla on saatu aikaan toivotunlaisia tuloksia muualla maailmassa."

 Se on totta ettei koirien adoptio ratkaise kohdemaiden ongelmia. Joillain on tosin harhaluuloja siitäkin että koirien adoptiot kansainvälisesti lisäisivät ongelmaa. Ongelman ydin on kuitenkin jossain paljon syvemmällä. Koirien adoptointi kuitenkin on eläinsuojelua ja sillä pystytään vaikuttamaan erittäin konkreettisesti koirien tilanteen parantamiseen yksilötasolla. Vastuullisesti toimivien yhdistysten työssä adoptiot on vain yksi osa toimintaa. Toki se on hyvin näkyvä osa ja alue josta kaikilla on mielipiteensä. Rescuekoiriin törmää hyvin usein ja näin ollen monelle on jäänyt kuva että se on se ainoa mitä yhdistykset tekee - tuo koiria. Yhdistysten toiminta on paljon muutakin - tukea paikallisille tahoille, valistamista, vaikuttamista. Moni näkee koirien auttamisen kansainvälisellä tasolla sädekehän kiilloitteluna ja kukkahattutätihörhöilynä - ja sitä tekevät mistään tietämättöminä ekohippityttösinä jotka haluaa pelastaa maailman söpöt koirat. Totuus on harhaluuloista kuitenkin todella kaukana. 


Koira tarhalla Romaniassa (Taija Jolanki)

Tuo ohjelma kannattaa todellakin katsoa - ja lukea nuo ylle linkkaamani tekstit. Varsinkin Sinin kirjoitus saattaa avata monenkin silmiä ymmärtämään varsinkin Romanian tilannetta paremmin. Ongelma ei ole vain se että koiria hyljätään ja tapetaan tavoilla mitkä ylittää kaikki mielikuvituksen rajat - vaan se on myös poliittinen ja yhteiskunnallinen ongelma. Romania on EU-maa. EU-tuet valuu poliitiikojen taskuun ja kulkukoirien joukkoteurastukset on bisnestä missä korruptio on vahvasti mukana. 

Ohjelman trailerin lopussa ollaan kunnallisella tarhalla Romaniassa jossa on sadoittain koiria - joita odottaa varma ja tuskallinen kuolema. Lisää koiria tulee tapettujen tilalle jatkuvana virtana - tapettavaksi. 
Toimittaja Tastula kysyy Kulkureiden puheenjohtajalta Sallalta "Miksi sä itket?". Sallan vastaus kannattaa kuunnella tarkkaan - laittamalla omat silmät kiinni ja kuvittelemalla olevansa itse siinä asemassa (varsinkin jos olet koiraihmisiä), siinä tilanteessa. Sädekehän kiillottaminen on kaukana siitä maailmasta jossa kodittomia koiria auttavat ihmiset elävät.

Ps - lue myös tämä Fifirock-bloggaus aiheesta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti