keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Mielenkiintoista dynamiikkaa!

Vida tuli taas meille hoitoon, olen tässä aikaisemmassa bloggauksessa kertonut hieman Vidan taustoista ja taipaleesta tappotarhalta omaan kotiin. Vida on sellainen "ulkolaumalainen" vähän meillä ja koko perhe, koirat ja ihmiset, ottavat hänet aina innoissaan vastaan näille hoitokeikoille.
Vida moikkaa Arttua, mutta Arttua ei kiinnosta

Tällä kertaa pelissä tosin on muuttuja - kotihoitolaisemme Perla. Perla ja Vida eivät ole tavanneet kertaakaan. Vida tuli meille kuin kotiinsa, kuten kuuluukin ja sai innostuneen vastaanoton. Perlan reaktio oli jännittävää katsottavaa. Ihmisenä jolle koirien käyttäytymisen kiemurat eivät täysin selvillä ole - järkeilin Perlan käytöksen perustuen ihmisen käsitykseen. Onneksi olen oppinut jotain koirien kanssa säätäessä ja tajuan kyseenalaistaa omia ajatuksiani ja ottaa puhelimen käteen ja soittaa viisaammille. 
Vidan saapuessa siis, muut koirat olivat hyvin iloisia vieraasta. Meidän pienet pojat - Masse ja Jimi rakastavat Vidaa ja riehumista tämän nuoren tytön kanssa. Arttua, Miioa ja Pippaa taas ei vähempää voisi kiinnostaa, moikataan ja jatketaan omia hommia. Perla sen sijaan päätti nostaa kunnon huutokonsertin. Yritti jahdata Vidaa ja haukkui kovasti. Mietin jo että hässäkkääkö tässä on kunnolla luvassa ja koirien kemiat ei taida kohdata. 

Pahimman jännityksen lauettua, Vida ja Perla ulkoilee yhdessä
Ihmisen järjellä ajattelin asian niin - ja omissa silmissäni asia näytti siltä että "Perla on ulkopuolinen vaikka kuuluukin tavallaan laumaan. On ollut meillä viitisen viikkoa - ei ole tavannut Vidaa. Vida taas tuntee meidät ja koirat. Perla yrittää haukkumiselllaan komentaa Vidaa ja näyttää sille että hän kuuluu tänne, sinä et". 

Eli siis väärin - kuten viisaampi osasi kertoa kuten itse aavistelinkin että teoriani on metsässä. Perla ei yrittänyt pomottaa tai komentaa Vidaa ja näyttää sille paikkansa. Perlaa yksinkertaisesti stressasi tilanne että taloon saapuu uusi, tuntematon koira. Perla on luonteeltaan rauhaa ja tasapainoa rakastava eläin - joten pienten poikien ja Vidan keskinäinen riehuminen vain yksinkertaisesti stressasi Perlaa. Uusi koira, energinen tilanne. Onneksi on ihminen kenelle soittaa niissä tilanteissa jossa jo itse arvelee että tulkitsee koirien viestit väärin. Tämähän se on usein se isoin ongelma monessakin asiassa - ihminen tulkitsee koirien signaalit täysin väärin ja tekee omia päätelmiään asioista. 

Mäyrä päätti kaivaa kuopan kaiken keskellä
Vidan omintakeinen istumapaikka
Rauha on maassa taas, kaikki nukkuu ja lepää. Onhan se ihan järjelläkin selitettävissä, miksi koirat käyttäytyy kuten käyttäytyy. Vida on pari vuotinen - ja energiat nuoren koiran tasoissa, eli ihan eri tasolla kuin meidän omat koirat ja Perla. Rauhallisemmalle koiralle kuten Perla, joka muutenkaan ei innostu esim koirapuistossa muista koirista vaan haluaa pitää oman tilansa, uuden vilkkaan koiran äkkiseltään tuominen samaan tilaan aiheuttaa stressiä - varsinkin kun uusi koira ei osaa ihan suoralta tassulta kunnoittaa toisten tilaa. 

Niin - ja se viisaampi kenelle tilanteissa soitan kun itse koen etten aina ole ihan tilanteen tasalla on Pauliina Laurila Happy and Natural Dogs-yrityksestä. Suosittelen Pauliinan palveluita kaikille - oli kyseessä ongelma tai vain oma kyvyttömyys tulkita koirien eleitä. Pauliinalla on tutkinto koirien käyttäytymistieteissä sekä opetus (ihmisten ja koirien) perustuu positiiviseen vahvistamiseen ja koirien luonnollisen käyttäytymisen ymmärtämiseen. Ilman pakotteita ja alistamista luonnollisesti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti