keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Vaikeneminen on kultaa - vai onko? Ei ole.

Koiraharrastukseen liittyvät asiat eivät ole aina ok. Asia mikä on valitettavan totta. Kyseessä voi olla rescuetoiminta, rotukoiratoiminta, harrastetoiminta tai oikeastaan mikä vain. Koiratoimintaan liittyy asioita mitä moni omissa piireissään ihmettelee - mutta suutaan ei uskalleta avata. Monikin hyvin räikeä epäkohta sivuutetaan ihmettelemällä kun ei uskalleta nostaa asiaa pöydälle. Mistähän tämä johtuu? Johtuuko se doiminoivista persoonista, yhteistön liimasta vai mistä?

Rotukoiratoiminnasta on kuulunut paljon asiaan liittyvää ihmettelyä. On kummasteltu kasvattajan tapaa toimia, koirien hyvinvointia. Asioista puhutaan omissa piireissä hiljaa - kunnes jotain tapahtuu ja kaikki paljastuu. Sitten puhutaankin avoimesti että "ollaanhan tätä jo ihmetelty pitkään". Jos näin on - miksi ei olla puututtu? Ketä suojellaan siinä ettei suuta auki saada - kuin vasta sitten kun esimerkiksi eläinsuojelu on joutunut hakemaan pois huonokuntoisia eläimiä?

Rescuetoiminta ei ole pyhä lehmä tässä asiassa. Toiminnan pitäisi aina olla koirien parasta ajatellen etenevää hyväntekeväisyyteen perustuvaa mutta kuten historia on osoittanut - tältäkin osa-alueelta löytyy melkoisia epäkohtia ja ylilyöntejä. Näitäkin on ihmetelty ja asioista keskenään puhuttu - mutta harvassa on tapaukset että joku on oikeasti suunsa avannut. Hyväntekeväisyystoimijoiden parissa varainkeruu on herättänyt kysymyksiä sekä varojen käyttö. Myös toiminnan eettisyys ja koirien kotiuttaminen tarkoin valittuihin koteihin eikä periaatteella "pelastakaa koira - kuka ottaa". Moni toimija kerää rahaa ilman poliisihallinnon lupia. Moni lahjoittaa sokeasti - tietäen ettei lupia ole ja vain sokeasti luottaen että kerääjä kyseessä on oikealla asialla. Kodittomien koirien hädällä vetoaminen on helppoa ja selitellään yhtä ja toista - miksi rahaa pyydellään jopa yksityisen henkilön tilille. Moni ihmettelee että miksi näin mutta harva avaa suunsa asiasta - halutaan pitää yhtä ja uskoa että koiria autetaan. Sama koskee myös yksityisiä maahantuojia jotka kiertävät Eviran maahantuontimääräyksiä koirien tuonnissa. Moni tietää ettei kaikkien homma ole ok - mutta siitä huolimatta kehuskellaan pelastamistoimintaa. Miksi? Rescuetoiminnassa ihan rekisteröityneiden yhdistystenkin toiminnassa on esiintynyt epäkohtia jopa poliisitutkintaan asti. Ja sitten taas kerrotaan kuinka "ollaanhan me pidempään jo mietitty että onkohan tuo ok". Kaikkien rescuetoimijoiden asiat ei ole kunnossa - eikä asiakaspalvelutaidot.

Harrastustoiminta. Kaikki ei sieläkään ole ihan ok. Sieltäkin kantautuu aika ajoin stooreja kuinka koirien koulutuksessa käytetään jopa laittomia metodeja kuten piikkipantoja. Harva puhaltaa pilliin asiassa - mutta useampi jaksaa päivitellä asiaa omissa piireissään.

Jos huomaat omassa piirissäsi jotain minkä ajattelet ettei asia päivänvaloa ehkä kestä, kyseessä saattaa olla jopa eläinsuojelurikos, maahantuonninvaatimusten kiertäminen, varainkeruulupien puuttumattomuus tai mikä tahansa epäkohta - älä ole hiljaa. Toki ainahan siinä on se vaara että saatat menettää pari kaveria ja joutua jopa ikävien huhujen kohteeksi - mutta älä ole hiljaa. Jos toiminta on avointa ja rehellistä - se kestää myös avoimesti esitetyt kysymykset siihen liittyen ja asiat selvitetään hyvässä hengessä. Jos toiminnasta löytyy epäkohtia mitä olet esille nostanut ja taho alkaa niitä selvittää - voit taputtaa itseäsi selkään. Saatat menettää tosin pari kaveria ja hyvänpäivän tuttua - mutta koko toiminnan paremmuuden puolesta olet tehnyt ison palveluksen. Jos taas esiin nostamiesi asioiden vuoksi joudut vastahyökkäyksen kohteeksi ja myllytykseen - silloin älä ainakaan ole hiljaa koska voit olla varma että epäilysi osui oikeaan.

Rohkeus on sitä että uskaltaa nousta esiin ja kyseenalaistaa asioita - silläkin uhalla että asiasta saattaa itselleen koitua hankaluuksia, ystävyyssuhteiden menetyksiä ja jopa uhkauksia. Koirien asialla tässä pitäisi meidän kaikkien koiraihmisten olla. Kestävän, läpinäkyvän toiminnan ja koirien. Ei niin että ikävät asiat lakaistaan maton alle koska se on itselle helpompaa ja halutaan miellyttää ihmisiä. Toki - ainahan on mahdollisuus että asia on toisin päin ja rehellisesti toimivia tahoja syytellään ties mistä - mutta näillä asioilla on taipumus tulla julki ja avoimesti toimivat tahot ne avoimesti selvittävät. Koiraihmisissä on valtavasti porukkaa jotka tunteiden myrskyssä toimivat ja henkilökemiatkin saattavat aiheuttaa myrskyn. Toiminnan avoimuus, määräysten noudattaminen sekä rehellinen kanssakäyminen ovat avaimet tähänkin asiaan. Jos nämä asiat ei ole kunnossa saattaa pilliin puhaltaja todellakin kohdata hyvinkin myrskyisiä vesiä - kannattaa miettiä että miksi?

Uskalla kyseenalaistaa ääneen jos jotain epäilyttävää tai kysymyksiä herättävää kohtaat. Vaikeneminen ei ole kultaa - avoimuus ja rehellisyys on.


4 kommenttia:

 1. Montako seuraajaa menetit ja unfriendiä tuli vasepookissa kun uskalsit nostaa tään kissan pöydälle

  VastaaPoista
 2. Monisyinen asia tämäkin. Kuka uskaltaa ja ottaisi sen kantelupukin sarvet päähänsä, jotka jonkin ajan kuluttua muuttuisivat pirunsarviksi epäasiallisesti toimivien taholta. Tiedän että tätä henkilöä alettaisiin haukkumaan kateelliseksi ja alettaisiin kaivelemaan sellaisia asioita jotka eivät edes liittyisi koko asiaan. Tuo on nähty ja kuultu monesti. Todeta voi, että joillakin on ne kahdet kasvot. Sarvilla ja ilman sarvia. Mielenkiinnolla seuraan blogiasi, sain vinkin vasta vähänaikaa takaperin tuttavaltani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa seuraamaan! Blogilla on myös oma FB sivu osoitteessa https://www.facebook.com/tassunpohjia josta tykkäämällä pystyy seuraamaan päivityksiä helposti.

   Kyllä - niinhän se on että tuo pilliin puhaltaminen on aika raskas prosessi sille joka sen tekee. Pahimmissa tapauksissa tosiaan epäasiallisten toimijoiden taholta on moni on joutunut kokemaan melkoista myllytystä - ei pelkästään pahoja puheita ja mustamaalaamista mutta jopa aiheettomia viranomaisilmoituksia.

   Poista
 3. YLE kirjoitti tänään samoista asioista joihin tässä blogissani viittasin. Hienoa että asiaa otetaan esiin valtamedissa. http://yle.fi/uutiset/oletko_nahnyt_koiria_koulutettavan_kyseenalaisin_keinoin/8390842

  VastaaPoista