perjantai 11. maaliskuuta 2016

Ainoa & oikea tapa

Törmäsin tuossa muutama päivä sitten Daily Mailin juttuun joka kertoi, että Intiassa on tehty Korkeimman Oikeuden puolesta päätös että kaikki kulkukoirat tulee steriloida ja rokottaa. Huikean hyvä päätös! Päätös ei ole vain huikea ja hyvä - vaan steriloinnit ovat ainoa tapa kontrolloida kulkukoirapopulaatioiden lisääntymistä entisestään. Rokotukset puolestaan ehkäisevät rabiestartuntojen leviämistä.

Kuinka nopeasti koirapopulaatio kasvaa alkaen yhdestä pentueesta.
(kuva: Rescueyhdistys Kulkurit ry)
Hyvinkin useasti kuulee maallikko-ohjeina kulkukoiraongelmaan kuten myös täysien löytöeläintarhojen tilan ahtauteen että "tapetaan ne kaikki". Mitä se auttaa? Hetken pienen saattaa olla tarhat ja kadut tyhjinä mutta entäpä muutaman kuukauden päästä - tai vuoden? Tilanne on ihan täysin samassa pisteessä kun ennen tappoprojektiakin. Miksi? Koska ihmiset eivät steriloi eläimiään, niitä hylätään ja niiden annetaan kulkea vapaana - ja ne lisääntyvät. Tapetaanko taas kaikki ja odotellaan että hetken päästä ollaan jälleen kerran lähtöpisteessä? Eikö olisi järkevämpää kuitenkin miettiä keinoja joiden avulla saataisiin pysyvämpää ratkaisua asiaan kuin toistuvat eläinten tappoprojektit? Miettiä tosin ei tarvitse - prosessi on siihen jo olemassa. Steriloinnit jotta eläimet ei pääse lisääntymään hallitsemattomasti ja valistus jotta ihmiset ymmärtävät sterilointien tärkeyden. Yhtä tärkeä palanen palapelissä on että ihmiset kantavat vastuunsa eläimistään - juurikin sterilointien ja rokotusten muodossa sekä ettei eläimiä hylätä.

Eläinlääkäreitä valmistautumassa kissojen
sterilointiviikonloppuun Jyväskylässä
(kuva: AlmaHelp) 
Osataan sitä toki Suomessakin! Meillä kulkukoirapopulaatiot ei ole se ongelma - mutta kissojen kanssa tilanne on toinen. Mediaan ylsi viime päivinä jutut koskien villiintyneitä kissalaumoja. Tämänkin ongelman takana on vanha tuttu käytösmalli - ihmiset eivät leikkauta kissojaan ja niiden annetaan kulkea vapaana. Tuloksena on monta pentua jotka luontoon syntyessään villiintyvät ja tekevät maailmaan lisää kissoja. Suomessa löytöeläintalot pullistelevat kissoja. Iso osa ei koskaan kotinsa takaisin löydä. Eläinsuojelu joutuu lopettamaan tuhansittain kissoja joka vuosi koska tilaa ei ole ja uusia tulee koko ajan; kuljeksimasta löytyneitä joiden perään omistaja ei kysele, villilaumoja, tarkoituksella hylättyjä ja näiden kaikkien pentuja.

Suomessa toimii useita eläinsuojelujärjestöjä joiden tavoitteena on valistaa omistajia sterilointien tärkeydestä sekä järjestää kampanjoita ja projekteja asian tiimoilta. Yksi näistä on AlmaHelp Association  joka järjestää tulevana viikonloppuna Jyväskylässä kissojen sterilointiviikonlopun. AlmaHelpillä on oma sivu koskien heidän kissaprojektiaan jonka tarkoituksena on hallita kissapopulaatiota kestävästi ja humaanisti. Kannattaa tutustua!

On hienoa että tehdään oikeuden päätöksellä linjauksia katukoirapopulaatioiden hallintaan. Upeaa on myös se että useat vapaaehtoisvoimin toimivat järjestöt toimivat konkreettisesti asian puolesta. Mikä ei ole hienoa on se että asia on näin. Nämä ovat ongelmia joita ei edes pitäisi olla olemassa - nämä ovat ongelmia joiden ehkäisy lähtee eläinten omistajista. Katukoirat ja kissapopulaatiot muilla mailla tai Suomessa ei ole niiden eläinten vika - eikä sen ratkaisun pitäisi olla oikeusistuinten määräysten tai vapaaehtoisjärjestöjen projektien käsissä. Se on meidän ihmisten - näiden eläinten omistajien vika. Me olemme sen ongelman aiheuttaneet ja pidämme sitä tehokkaasti yllä koska emme halua kantaa vastuuta - vaan odotamme että joku joskus siivoaa nämäkin sotkut. Sen sijaan että ratkaisumme ongelmaan on että "tapetaan ne kaikki ja odotetaan että kohta tilanne on sama ja sitten taas tapetaan ne kaikki" sen pitäisi olla että ehkäistään koko ongelma. Steriloidaan eläimet ettei vahinkoja pääse tapahtumaan, mikrosirutetaan lemmikit että ne löytää kotiin eläinsuojiin päätyessään ja pidetään heistä huolta eikä anneta lemmikkien kulkea valtoimenaan lisääntymässä vapaana. Ei tämä ole kovinkaan vaikea ongelma - siihen täytyy vain jokaisen lemmikin omistajan sitoutua ja ymmärtää vastuunsa. Tämä on se ainoa ja oikea tapa - ei ihmisen aiheuttamien "ongelmaeläinten" tappaminen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti