torstai 18. kesäkuuta 2020

Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on harvoin totta

Viime aikoina on paljon uutisoitu, että koirakauppa on käynyt kuumana. Netti on pullollaan "ostetaan koira" ilmoituksia ja kasvattajien puhelimet soi. Pienet koirat ovat erityisessä suosiossa. Korona on saanut monet pohtimaan, että koira olisi oiva seuralainen etätöiden lomassa ja nyt olisi aikaa. Tämä tietenkin on toinen tarina sitten, että se koira on parhaassa tapauksessa elämässä mukana vielä 15 vuoden päästä ja koronatylsyys ei ole hyvä syy hankkia koiraa. Asiaa pitäisi pohtia pidemmälle muistaen että kyllä siihen normiarkeenkin palataan. Kova kysyntä koirista on kuitenkin saanut myös huijarit aktivoitumaan. Nyt ei kyse ole pentutehtailusta jonka tunnusmerkit pitäisi olla jokaisen koiraa halajavan tiedossa vaan olemattomilla eläimillä rahaa huijaaminen.

Törmäsin Facebookin yhdessä ryhmässä missä koirille etsitään koteja jäätävään huijaustapaukseen. Toivon sydämestäni, että huijauksen kohteeksi joutuneet ovat saaneet korttinsa jäädytettyä eikä isoja taloudellisia menetyksiä tule. Varmasti pettymys siitä, ettei odotettua koiraa tule ja on huomannut langenneensa huijaukseen on tarpeeksi karvas pala nieltäväksi.

Useammassa eri Facebookin koiraryhmässä oli muutama päivä sitten julkaistu ilmoitus, missä etsittiin pikkurotuisen koiranpennulle uutta kotia. Ilmaiseksi. Ensimmäinen varoituskello heti tässä. Kukaan vastuullinen henkilö ei anna pentukoiraansa uuteen kotiin ilmaiseksi Facebookissa. Tottakai moni innostui tästä ja lähestyi ilmoittajaa viestillä. Muutaman viestin jälkeen sovittiin, että koira on sinun. Toinen varoituskello. Kukaan järkevä ihminen ei anna koiraansa kenellekään tuntemattomalle muutaman viestin perusteella. Koiralle kotia etsittäessä jutellaan puhelimessa, tavataan jos mahdollista, mietitään yön jos toisenkin yli, jutellaan lisää ja kartoitetaan tarkasti onko koira ja koti paras match toisillensa. Kolmas varoituskello on, että pentu luvattiin toimittaa uuteen kotiin tässä ihan melkein heti, toimitusta luvattiin jopa juhannuksena.

Sitten päästäänkin asiaan eli varoituskellot neljä ja viisi. Koira piti kuitenkin varata. Varaaminen onnistui niin, että kotiehdokas lähettää pankki/luottokorttinsa tiedot. Tässä vaiheessa varoituskellojen olisi täytynyt jo pauhata korvia huumaavasti. Joka paikassahan toitotetaan jatkuvasti, että älä koskaan anna korttiesi tietoja muuta kuin salattujen yhteyksien kautta turvallisille sivustoille. Ja älä koskaan ainakaan niitä tuntemattomille anna. Ja miksi muuten ilmainen koira pitää varata antamalla kortin tiedot? Hyvä kysymys. Eikä tässä vielä kaikki. Koiraa halajavalle lähetettiin myös tahon nimeltä Pethouse toimesta maksulinkki, minne piti niin ikään laittaa kortin tiedot ja maksaa koiran kuljetus kotiovelle. Lienee kirjoittamattakin selvää, että tämän jälkeen keskustelu katkesi eikä koiraa antavaan tahoon ole saatu yhteyttä. Myös alkuperäinen ilmoitus kotia etsivästä koirasta on kadonnut. Onneksi sentään yksi huijauksen uhri alkoi kyselemään samaisessa ryhmässä missä ilmoitus oli ollut, että tietääköhän joku jotain tästä. Muitakin alkoi ilmaantumaan kenellä oli sama kokemus. Toivottavasti tämä herättelee monia, sillä huijarit palaavat kyllä.

Sähköposti, jossa kerrotaan kaukaisen sukulaisesi kuolleen ulkomailla ja jättäneen sinulle sadan miljoonan perinnön minkä saat käyttöösi maksamalla kymppitonnin siirtomaksun ei ole totta. Tinderissä tapaamasi upea amerikkalainen charmantti mies joka työskentelee öljynporauslautalla ja tunnustaa sinulle rakkauttaan ilman tapaamista - mutta tarvitsee nyt äkkiä parin tonnin lainan koska kriisi - hän ei ole todellinen. Eikä ole muuten se pulaan joutunut tyttönenkään kuka laittoi sinulle kaveripyynnön Facebookissa ja alkoi flirttailemaan. Juu just se sama joka tekee kehitysmaassa vapaaehtoistyötä ja on nyt kusessa ja tarvitsee sinulta rahaa. Ilmainen lentolippu lentoyhtiöltä ei ole totta eikä ylimääräiset S-bonukset kortillesi kunhan vain maksat ensin rekisteröitymismaksun ja ilmoitat korttisi tiedot. Ilmainen koira josta maksat kuitenkin varausmaksuja ja erikoisia kuljetusmaksuja - se koira ei ole olemassa. Olkaa hyvät ihmiset varovaisia. Kyseenalaistakaa ja älkää antako rahaa tai korttien numeroita ihmisille, ketä ette ole koskaan tavanneet. Nämä on kaikki huijauksia. Huijarit ovat taitavia kuitenkin ja jos kohdallesi tälläinen sattuu, infoa muita sekä tee rikosilmoitus jos rahojasi on viety.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti