torstai 14. elokuuta 2014

Hyvät hyssykät! Koira yrittää pelastaa kalan hengen!

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä levinnyt kovasti video, jossa "koira yrittää pelastaa kalan hengen". Video löytyy You Tubesta ja se on saanut paljon huomiota myös nettilehdissä - Suomessa esimerkiksi Starassa kirjoitettiin aiheesta. Alkuun nauratti, sitten vihastutti, sitten taas nauratti. Voi hyvänen aika sentään tätä antropomorfismin määrää! Ja tietämättömyyden - jopa median taholta. Kannattaisiko oikeasti miettiä ja perehtyä asiaan - varsinkin median edustajien näissä uutisoinneissa, mietiskelen vain. Videota on levitelty Suomessa ja ulkomailla - ja kommentit ovat kyllä naurattaneet, ja kovasti. Samalla kuitenkin jopa järkyttäneet - maailmassa on paljon koiria, koiran omistajia on paljon - ja silti - tietämys koiran käyttäytymisestä on monella nollassa. Video on saanut uskomattoman paljon tykkäyksiä ja kommentointeja siitä miten mahtava ja empaattinen koira on kyseessä - ja fiksu! Koira tietää että kala tarvitsee vettä ja koittaa pelastaa sen! Ihanaa! Onneksi kommenteissa on myös muutamia järjen ääniä jotka koittavat kertoa - mitä siinä oikeasti tapahtuu.

Ei, ei se koira siinä videolla koita kalaa pelastaa. Se koira koittaa peittää sen kalan, pistää piiloon, ja palata myöhemmin paikalle syödäkseen sen kalan. Koiralle se kala on ilmainen lounas joka kannattaa jemmata. Koirat kaivaa kuoppia, tuuppivat kuonolla maata päälle piilotellen lelujaan ja luita. Ei ne koita niitä henkiin saada, vaan jemmata. Koirat ovat kyllä ihan fiksuja, kyllä, mutta ei - ei koirat tiedä sitä että kala tarvitsee vettä ympärilleen pysyäkseen hengissä. Koirat eivät myöskään osaa elvyttää kaloja - tai muitakaan eläimiä. Eräässä videon kommenteissa joku kertoi nähneensä toisen videon - jossa labradorinnoutaja oli hakenut lammesta huonossa hapessa olevan linnun. Tämäkin video oli saanut valtavasti hehkutusta "sankarikoirasta joka pelastaa linnun". Oikeesti. Labradorinnoutaja! Nehän on tehty sitä varten että noutavat metsästäjän ampumat linnut! Ei se sitä lintua pelastaa yrittänyt - teki vaan luontaista työtään ja haki omistajalleen linnun.

Koirien signaalien ja luontaisen käytöksen ymmärtämättömyys ei ole hyväksi koirille - eikä ihmisille. Eikä se koirien inhimillistäminen. Koiria päätyy piikille ja niitä hyljätään - sekä kohdellaan kaltoin vain siksi että ihminen ei tajua mitä se koira yrittää viestiä. Koiran antamia signaaleja tulkitaan väärin jopa koirien kouluttajien taholta. Murina tulkitaan aggressiivisuudeksi - ja koira alistetaan. Tästähän ei ole kyse - vaan koira haluaa murisemalla viestiä "minulla on nyt vähän epävarma olo, uhkaatko minua?" Kun nyt inhimillistämisestä puhutaan - niin kuinka ratkaisisit tilanteen lapsen kanssa joka epävarma? Hyökkäisitkö kimppuun ja antaisit tukkapöllyä? Näin valitettavasti moni koiran kouluttaja opettaa - ja ihmiset niin toimii. Millainen tulee koirasta - tai ihmisestä - jonka epävarmuus ja tilan tarve tulkitaan vihaisuudeksi ja annetaan turpaan sekä ahdistetaan vielä ahtaammalle?

Jokaisen ihmisen joka koiraa harkitsee tulisi tehdä hieman edes taustatyötä opiskellen mitä koira teoillaan ja elekielellään tarkoittaa. Näin säästyttäisiin aika paljolta - me ihmiset ja koirat. Koirien inhimillistäminen ja niiden teoissa näkeminen jotain elämää suurempaa on myös ihan turhaa. Koira on upea, mahtava, maailman paras eläin sellaisena kuin ne ovat. Ei heidän käytöstään tarvitse kääntää pakolla joksikin muuksi mitä se todellisuudessa on vain siksi että koirasta tulisi vieläkin upeampi luontokappale.

Klikkaa isommaksi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti