keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Halutaan ostaa halpa pentu, myydään pentu halvalla heti!

Pentutehtaasta koiran ostaneet ja surullisesti päättyneet tarinat päätyvät mediaan aina tasaisin väliajoin. En tiedä ovatko tapaukset lisääntyneet sillä viime aikoina aiheesta on kirjoitettu enemmän - vai johtuuko  se siitä että ihmiset ottavat nyt helpommin yhteyttä mediaan kun omalle kohdalle tapaus sattuu. Hienoa kuitenkin että media kirjoittaa näistä tapauksista ja toivottavasti näin palvelevat pennun hankintaa miettiviä ja saavat heidät harkitsemaan asiaa tarkemmin. Pentutehtailua vastaan on esimerkiksi SEY myös kampanjoinut jatkuvasti. Pentutehtailusta varoitteluun on siis hyvin vaikea olla törmäämättä. Keltainen Pörssi, myyntikanava netissä jossa paljon koiria myydään, julkaisee myös ilmoitustensa seassa varoituksia. 
Pentutehtaan oloja (kuva: SEY)

Onkin oikeastaan vähän omituista että hyvinkin näkyvästä monikanavaisesta tiedottamisesta huolimatta pentutehtailijoilla kauppa käy. Ostajia riittää. Kysynnästä johtuen on tarjontaa. Yksinkertaista. Miten se voi olla mahdollista että kauppa käy? Yksinomaan ei voida syyttää ihmisten tietämättömyyttä ja sinisilmäisyyttä asiassa sillä luulisi kyllä että jokainen joka koiraa on hankkimassa perehtyy edes jollain tasolla asioihin. Hälytyskellojen pitäisi alkaa viimeistään siinä vaiheessa soimaan kun kaupat sovitaan parkkipaikalle ja ostajan syliin isketään pieni pentu auton takakontista. Mutta ei - siltikin isketään käteisellä myyjälle monta sataa euroa ja viedeään pentu kotiin. Ja seuraavana päivänä sitten eläinlääkärille kun koira onkin sairas. Koiran myyjää harvemmin enää tavoitetaan jotta sairaan eläimen myyjä saataisiin vastuuseen.

Varmasti siihen että joku päätyy pentutehtailijalta varoituksista huolimatta ostamaan koiran on monia syitä. Pennun saa näin yleensä kotiin hyvinkin nopeasti - ei jakseta odotella viikkotolkulla että haluttu pentu tulee luovutusikään tai jopa niiden syntymistä. Koira halutaan nyt heti kun kerran idea pennusta saatiin. Raha on yksi motiivi, pentutehtaan tuote on halvempi kuin kasvattajalta Suomesta hankittu koira. Mutta mikä on todellinen kustannus kun koira onkin sairas - ja mikä on sen kärsimyksen hinta joka monelle koiralle on aiheutettu vain siksi että joku haluaa säästää muutaman satasen koiran hinnassa? Halpa pentu saattaakin osoittautua nopeasti monin verroin kalliimmaksi kun eläinlääkärissä sairas koira yritetään hoitaa kuntoon. "Ei meille varmaan käy niin"…. Pentutehtailijoista on varoitukset luettu ja riskit tiedetään -mutta sokeasti uskotaan että ei meille niin käy että pentu onkin sairas ja kuolee heti pois. Välinpitämättömyys, tuo syistä pahin. Tiedetään mistä koira tulee mutta asiasta ei välitetä. Koira halutaan eikä kiinnosta vaikka tiedetään että samalla tuetaan tehtailun jatkuvuutta, eläinrääkkäystä, harmaata taloutta, eläinten salakuljetusta.

Pentutehtailuun liittyvien eläinten terveysasioista piittaamattomuus ja siitä aiheutuvat vaarat voisi olla enemmänkin esillä. Koirat voivat olla sairaita ja kuolla, mutta eipä tässä vielä kaikki. Rokottamaton sairas koira voi olla riski myös muille, myös meille ihmisille sekä tietenkin muille eläimille. En jaksa olla ihmettelemättä sitä kuinka joku uskaltaa ottaa kotiinsa koiran hämäristä olosuhteista. Entäs jos se pentu pureekin perheen lasta ja herää epäilyt että koiralla saattaa olla rabiestartunta? Oikeesti - kuka ottaa tietoisen riskin näissä asioissa?

Pennun ostamista miettiessä kannattaa todellakin käyttää aikaa siihen että tutustuu asioihin ja tarkastelee myyjän taustoja sekä kyselee. Myyjää saa ja pitää pommittaa useilla kysymyksillä koiraan liittyen. Myyjältä pitäisi myös kysymystulva tulla ostajalle sillä rehellinen myyjä haluaa tietää minne pentuaan on myymässä ja haluaa myös yhteydenpitoa jatkossa. Keräsin tähän muutamia pointteja jotka pitäisi läpi käydä kun pentukaupoilla ollaan. Älä tee hätiköityjä päätöksiä pennun ostossa vaan käytä aikaasi siihen että teet kunnon taustatyön.

Pentuja tuottava emo tehtaasta (kuva. Iltalehti)

  • Googleta myyjän puhelinnumero ja katso löytyykö numerolla tiedot. Pentutehtailijat käyttävät usein prepaid liittymiä ja samalla numerolla saattaa löytyä useita eri koirien myynti-ilmoituksia. Tai sitten ei koska tehtailijat myös vaihtavat numeroitaan jatkuvasti.
  • Älä ota koiraa heti ekalta käynniltä. Kysy myyjältä että saatteko tulla tutustumaan pentuun ja emoon. Älä suostu tapaamiseen missään ulkona tai yleisellä paikalla millään syyllä. Äläkä siihenkään että myyjä "ystävällisesti" lupaa toimittaa pennun kotiovellesi. Vaadi että pääset kotiin katsomaan koiria tutustumaan ensin ja kaupantekoon myös.
  • Ota kuvia. Jos myyjä on rehellisillä mielin liikkeellä hänellä ei ole mitään sitä vastaan että haluat ottaa kuvia kasvattajasta pentuineen. Huijari ei valokuviin suostu. 
  • Älä suostu käteismaksuun. Vaadi että saat maksaa pankkitilille. Käteisestä ei jää mitään jälkiä joita myöhemmin voisi tutkia. 
  • Tarkasta myyjän henkkarit. Ota tiedot talteen. Kauppakirjaan voi myyjä antaa mitä tahansa tietoja; väärän nimen, väärän osoitteen, väärän numeron. 
  • Älä suostu painostukseen. Kukaan rehellisin mielin kauppaa tekevä ei pakota ostajaa tekemään päätöstä, päinvastoin, kehoittaa harkintaan. 
  • Pyydä nähdä koiran terveystiedot. Kysy missä eläinlääkärillä on käytetty. Jos tiedät että koira on tuotu ulkomailta pyydä nähdä myös vaadittavat TRACES-dokumentit. 
  • Ota kaveri mukaan. Kaveri saattaa olla hyväkin tuki - ja järjen ääni. Varsinkin jos olet kokemattomampi koiraihminen kannattaa mukaan pyytää tuttava jolla on koirakokemusta. 
  • Jos epäilyttää - kävele pois. Jos sinusta tuntuu ettei kaikki ole ihan ok - älä iske rahoja myyjän käteen ja säälistä kanna pentua kotiisi. Sano, että haluat miettiä vielä asiaa.

Ostajalla on viime kädessä vastuu siitä että pentutehtailu saadaan loppumaan. Kun ei ole markkinoita minne myydä niin ei ole myyjiäkään. Kaikki pentutehtaiden koirat eivät ole tuontikoiria Itänaapureista vaan tehtailua esiintyy myös Suomessa. Ole siis varovainen, oli myyjän kansalaisuus mikä tahansa. Loppuun vielä linkkejä joihin kannattaa tutustua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti