perjantai 21. elokuuta 2015

Raivoa parkkipaikalla

Jouduin eilen osaksi parkkipaikkaselkkausta joka sai alkunsa kuumaan autoon jätetystä koirasta. Viimeistään eilen tajusin että tiedottaminen ja valistaminen helteisen auton vaaroista ei ole tavoittanut ihan kaikkia. Tai sitten vaan luullaan tietävän paremmin…. Kirjoittelin muuten aiheesta aikaisemminkin blogissani täällä - ja nythän se tuli nähtyä sitten ihan livenä että varoituksista huolimatta ihan kaikkia ei kiinnosta.

Kävin kaupassa eilen tuossa 1430 aikaan, aurinko paistoi täysillä ja pihalla oli lämmintä +23C. Iso parkkipaikka kuten isoilla kaupoilla on - eikä varjoa missään. Parkkeerasin autoni ja lähdin kohti ostospaikkaa. Aloin kuuntelemaan että jossain haukkuu koira. Niimpä, parkkipaikalla on auto - ja autossa paksuturkkinen koira. Koira ravaa hermostuneesti autossa, läähättää, haukkuu. Ikkuna raollaan mutta kyllähän sen kaikki (luulisi) tietävän että ei se auta. Kaupan ovella on nuori myyjämies jolle menin sanomaan asiasta. Myyjä lähti kanssani toteamaan että kyllä, näin on eikä koiralla näytä ihan hyvin asiat olevan. Myyjä lähti kauppaan kuuluttamaan ja etsimään omistajaa. Minä jäin päivystämään auton luo. Sovimme siinä että odotellaan muutama minuutti ja jos omistajaa ei löydy niin aletaan soittamaan poliisia apuun ja mietitään mitä tehdään. Jäin kiertelemään autoa ja napsimaan parit kuvat siltä varalta että niitä myöhemmässä vaiheessa tarvitaan. Tässä vaiheessa olin vielä vilpittömästi siinä uskossa että omistaja on varmasti mielissään kun hänet on haettu paikalle sekä kiittelee siitä että ihmiset on valppaina ja ehkä jopa pahoittelee tyhmyyttään. Toisin kävi.

Myyjä löysi omistajat hyvin pian; kyseessä oli noin 60-65-vuotias pariskunta. Ostosmäärästä päätellen ihan nopeasta maidonhakureissusta ei ollut kyse vaan kaupassa oli takuulla vierähtänyt aikaa. Ensin paikalle saapui rouva joka oli varsin asiallinen, koitti kyllä selitellä että "ikkuna on auki". Sanoin että se ei nyt auta tällä säällä yhtään mitään. Mutta sitten paikalle saapui pariskunnan mies, oikea alfauros. Hänelle oli selkeästi liikaa että shoppailureissu oli päättynyt kassalla siihen että henkilökunta alkaa huutelemaan koirasta autossa. Mies käveli rinta rottingilla suoraan mun naamaan kiinni ja alkaa huutamaan. Olihan siinä pitkä lista solvauksia - mutta päällimmäisenä nyt jäi mieleen sanat "vittu mä vihaan tollasia saatanan kyyläriämmiä, painu ämmä vittuun täältä". Okei! Koitin siinä selittää että kuule kun nyt on aika kuuma eikä koiraa saa jättää autoon, pyysin miestä nyt huutamisen sijaan avaamaan oven koiralle - ja että minä en lähde minnekkään kun vasta kauppaan olen menossa. Ei auttanut, huuto ja raivo jatkuu. Mies koitti tehostaa sanomaansa aina vähän pörhistelemällä rintaansa mua kohden. Mietinkin että nyt on ihan potentiaalinen tilanne tulla lyödyksi. Uskon että niin olisi voinut jopa käydä ellei porukkaa olisi alkanut kerääntyä seuraamaan tilannetta ja ellen olisi ehtinyt miehelle mainita että kuvasin muuten autosi rekkarin. Kaupan myyjä oli myös koko tilanteen ajan läsnä. Pariskunnan rouvaa tilanne selkeästi hieman nolotti ja yrittikin kovasti puolisoaan siinä rauhoitella ja houkutella pois tilanteesta. Mies halusi myös kertoa - huutaen - että hän on koko ikänsä ollut koirien kanssa ja tietää kyllä miten toimitaan eikä vittu tartte saatana neuvomaan tulla. Selvä. Tilanne siinä sitten rauhoittui ja pariskunta päätti viimein mennä autoonsa. Minä pääsin aloittamaan omat ostokseni ja tilannetta seurannut väki palasi omiin askareisiinsa.

Eilen törmäsin Facebookissa leviävään videoon jossa tilanne on ollut hyvin samanlainen. Koira kuumassa autossa ja omistaja reagoi raivoamalla. Kyllä ihmetyttää. Miten voi olla lähtökohtaisesti ihmiset niin välinpitämättömiä että koirat autoihin jätetään - ja miksi siihen että ihmiset puuttuvat asiaan eläimen hyvinvoinnista huolestuneena reagoidaan raivoamalla sekä sättimällä? Ottaahan se joo varmasti koville kun kyylärit huomauttavat asiasta - mutta voisihan sitä varmaan myös myöntää että itselle sattunut virhearvio, hienoa että tulit hakemaan, hyvä että koira on kunnossa? Mä uskon että eilen tapaamani mies varmasti jättää koiran jatkossakin autoonsa - sillä kuten hän kertoi - hän tietää miten koirien kanssa ollaan. Mutta toivottavasti ehkä miettii jatkossa että myös seuraavalla kerralla paikalla saattaa olla vitun kyyläreitä ja taas joutuu mies kaupassa noloon tilanteeseen kun kuulutetaan rekisterinumerolla perään. Jos ei koiran hyvinvointi kiinnosta niin toivottavasti kiinnostaa julkisesti nolaamiseksi tulemisen pelko - ja blogin aiheeksi päätyminen. Toivottavasti luet tätä, tai vaimosi.

Se siitä! Mainos loppuun eli 29.8 on Löytökoiralauantai Helsingissä. Tulkaahan sinne. Lue lisää tapahtuman Facebook-sivulta! 3 kommenttia:

 1. Tosi hienoa että kirjoitit tästä tapahtumasta! Kuvaamanlaisilla ihmisillä on yleensä muutenkin käytöstavat hukassa sekä niin ihmisten kuin eläimien kohteleminen hakusessa. Näihin henkilöihin ei oikein muuten pystykään vaikuttamaan kuin rohkeasti puuttumalla tilanteeseen ja "nolaamalla" (heidän omasta mielestään) heidät.

  Mahtavaa toimintaa! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juu veikkaan että kyseinen henkilö on perusöykkäri joka reagoi näin jokaisessa tilanteessa mikä ei miellytä.

   Poista
 2. Pahaa tekee pelkästään se, että koiria jätetään autoihin kitumaan hengiltä, mutta sitten kun vielä päälle omistajan suhtautuminen on tällaista, niin ei tiedä enää mitä sanoisi :(

  VastaaPoista