sunnuntai 30. elokuuta 2015

Löytökoiralauantai 2015

Superhieno päivä oli eilen lauantaina kun Löytökoiralauantaita jo viidettä kertaa vietettiin. Yhdistyksiä ja muita tahoja oli mukana ennätysmäärä, aurinkoa ja kävijöitä riitti. Alunperin kodittomien koirien hyväksi toimiville järjestöille ja samanmielisille ihmisille suunnattu hyväntekeväisyystapahtuma on laajentunut kaikki eläimet kattavaksi eläinsuojelutapahtumaksi. Tapahtumaa vietettiin nyt ensimmäistä kertaa uudessa tilassa, Harjun nuorisotalolla. Paikka oli loistava vaikka luonnollisesti ja aikaisempaan tilaan tottuneena hieman alkuun mietitytti että onkohan tämä tila toimiva. Oli se. 

Sen lisäksi että tapahtumassa on oiva tilaisuus tutustua eri tahoihin jotka koirien ja muidenkin eläinten hyväksi toimivat myös hauskaa tekemistä riitti. Osallistuin lainakoira Jockerin kanssa kanssa HurttaHelpin järjestämään drive-in match show-näyttelyyn ja hienosti pärjättiin. Jockerin kanssa mentiin ihan kylmiltään myös Rescueyhdistys Kulkureiden järjestämään temppukisaan jota tuomaroi Teuvo Loman ja Niko Helenius. Tuomareilla oli selvästi hauskaa ja niin oli meillä osallistujillakin. Shoppailla sai tapahtumassa myös, kuvauttaa koiransa ammattikoiravalokuvaajan toimesta sekä erityismaininnan ansaitsee Nobody's Dog - yhdistyksen järjestämä kahvila. Todella hyviä tarjoiluja, iloisten yhdistysaktiivien myymänä ja hyvään tarkoitukseen. 


Tapahtuma sai alkunsa rescuekoirien omistajien Facebook-keskustelusta ja tapaamisesta baarissa Kurvissa talvella 2011. Tapahtuman perustaja, Nina Patanen sai kimmokkeen Löytökoiralauantaihin ja koirien auttamiseen sekä vaikuttamiseen adoptoituaan Cori koiransa Espanjasta. Yhteisissä keskusteluissa mietittiin rescuetoimintaa, siihen kohdistuvia ennakkoluuloja ja koirien auttamisen sekä adoptiotoiminnan ilosanoman levittämistä. Tapahtuman ideana oli tuoda yhteen rescuetoimijoita, kodin saaneita koiria omistajineen ja heitä ketä asia kiinnostaa. Haluttiin luoda helppo kanava ihmisille jossa tavata, tutustua ja levittää tietoa. Löytökoiralauantai on alusta lähtien halunnut nostaa valokeilaan vastuulliset toimijat ja näin jakaa tietoa siitä että koiraa adoptoitaessa tulee varmistua tuovan tahon vastuullisuudesta. Tapahtuma on ollut avoin vain rescuejärjestöille ja muille eläinjärjestöille jotka toimivat vaadittujen määräysten mukaisesti – niin yhdistyslain puitteissa, varainkeruun kuten luonnollisesti Eviran sääntöjen mukaan maahantuonnissa. Tänä vuonna mukana oli laajasti myös muitakin tahoja kuin yhdistyksiä; koira-asioita tietenkin. Keltainen Nauha kampanja oli läsnä, Koiruuksien Klubi esittelemässä toimintaansa sekä myös Turvasiru. Tapahtuma ei ole ainoastaan rescuetoimintaa ulkomailta tekevien yhdistysten esittelyä vaan mukana on suuri joukko tahoja jotka auttavat tukemalla paikallisia toimijoita eri puolilla ja tiedottamalla sitoutuen parantamaan kodittomien eläinten asiaa - myös Suomessa. 

Eilen tapahtuman avauspuheenvuorossa Nina Patanen nosti esille yhteistyön yhdistysten välillä. Löytökoiralauantai on ollut alusta lähtien merkittävässä asemassa tukemassa verkostoitumista yhdistysten välillä. Tapahtuma ei ole näkyvä ja tiedottava foorumi ainostaan yleisöön ja kävijöhin päin vaan myös mukana olevien tahojen yhteen hitsaaja. Uskon että tulevaisuudessa Löytökoiralauantain merkitys kasvaa entisestään sekä tapahtuma laajenee suuremmaksi kokonaisuudeksi kuin vain vuosittaiseksi tapahtumaksi. 

Omalta osaltani eilinen päivä oli täydellinen. En olisi ikinä uskonut silloin kun ensimmäisiä keskusteluja käytiin aiheesta että nyt tänään mietin eilistä, jo viidettä tapahtumaa ja näen miten iso vaikutus tällä on ollut ja tiedän että tulevaisuudessa on luvassa upeita asioita. On ollut äärimmäisen hienoa saada seurata Löytökoiralauantain kasvua ideasta merkittäväksi vaikuttajaksi ja olla osana kokonaisuutta. Tapahtumassa näen joka vuosi ihmisiä joihin muuten harvemmin törmää ja on ihana saada jutella uusien ihmisten kanssa, halata vanhoja tuttuja ja tuntea olevansa osana hyvin tärkeää asiaa, saman mielisten kanssa. Päällimmäisenä mieleen tietenkin jää ne koirat. Koirat joista moni on kulkenut matkan helvetin läpi tappotarhoilta Espanjasta, pahoinpideltyinä ojista Romaniasta, nälkäisinä Viipurin kaduilta, kuoleman porteilta eri maista. Koirat jotka omistajineen saapuivat nyt iloisina ja onnellisina tapaamaan kolleegoitaan eri puolita Eurooppaa Löytökoiralauantaihin. Tästä tässä kaikessa on kyse - eläinten hyvinvoinnin parantamisesta yksilötasolla ja muutoksen aikaan saamisella isommassa mittakaavassa kodittomien koirien auttamiseksi. Odotan jo nyt ensi vuoden elokuun viimeistä lauantaita ja kuudetta vuotta Löytökoiralauantain parissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti