lauantai 28. marraskuuta 2015

Valoa pimeyteen!

Ennätys pitkä - ja pimeä syksy. Ainakin täällä meidän kolkassa pääkaupunkiseudulla. Viihdyn mainiosti täällä koiraystävällisellä alueella jossa riittää metsiä lenkkipoluiksi ja koirapuistoja leikkikavereineen. Kun pimeät ajat koittaa ja lumi tulee maahan niin samassa katoaa myös merkittävä osa ulkoilumahdollisuuksista. Ihan meidän kotimme vieressä on valaistu ulkoilureitti ja paljon metsää. Kun lumi sataa maahan ulkoilureiteille tehdään ladut ja senhän kaikki tietää ettei asiaa sinne ole enää siinä vaiheessa koirien kanssa. Metsään toki mutta kun tekee perusvirkatyöaikaa niin talvisin ei valoisan aikaan ulos ehdi kuin viikonloppuisin. Meidän kulmilla varsinkin talvella jää aika vähälle lenkkeily katujen varsilla sillä tiet ovat kapeita eikä jalkakäytäviä ole. Stressitön lenkkeily on kaukana siitä kun koitat koirinesi pysyä niin laidassa kun voit, tarvittaessa hyppäät turvaan ojaan kun pimeällä kapealla tiellä tulee vastaan bussi tai kuorma-auto. Kesäisin kaikki on niin paljon mukavampaa!

Testatut valaisimet
Asiaan on onneksi hyvinkin helppo ratkaisu - hyvä valaistus. Näin koirien kanssa ulkoilevana ei oikein onnistu ainakaan kovinkaan helposti taskulampun pitäminen kädessä joten onneksi on keksitty otsavalaisimet. Sain yhteistyökumppanini Liizin kautta testattavaksi muutaman otsavalaisimen. Testasimme Lumonite Compass-otsalampun  sekä tehokkaamman Navigator-2500 lampun. Varsin päteviä ja asiansa ajavia kumpikin koirien ulkoiluttajan tarpeisiin! Parasta tietenkin on että mikäli otsalampuille ei ole tarvetta edes koko pimeän ajan läpi vaan vaikka sattuu suuntaamaan kyläreissulle tai vaellusreissulle pois valaistujen katujen vyöhykkeeltä - valaisimen vuokraus Liizin kautta onnistuu vaikka pariksi päiväksi eikä tarvitse sijoittaa isoja summia tavaraan jota ei tarvitse kuin hetken. Myyntihinta esimerkiksi tuolla tehokkaammalla lampulla on noin 300 euroa - joten jos ei jatkuvaa käyttöä ole niin todellakin kannattaa vuokrata jos vaikka on suunnitelmissa vaellusreissu.

Compass-lamppu tuntui kevyeltä päässä. Toimii ladattavalla akulla tai paristoilla - kätevä siis olosuhteissa jossa et välttämättä pääse laturiin kiinni niin voi vaihtaa tarvittaessa patterit tilalle. Mielestäni varsin riittävä tähän tarkoitukseen mitä tässä testattiin, eli koirien ulkoilutukseen metsässä. Valaisi tarpeeksi pitkälle. Tehokkaampi oli tietenkin tehokkaampi. Navigatorissa on neljä eri tehoasetusta josta jopa pienin valaisee ihan riittävästi - suurimmalla teholla kuulemma jopa 250 metrin päähän. Navigatorin ehkä ainoa (ymmärrettävä kyllä) miinuspuoli on mukana kannettava litium-ioniakku, kooltaan noin nyrkin kokoinen. Taskuun mahtuu siis hyvin mutta onhan se lisäkannettavaa silti, mutta jos valotehoa tarvitsee niin jostainhan sen tehon on tultava. Akun kesto riippuu siitä mitä tehoa valossasi käytät - muutamasta tunnista jopa kymmeneen tuntiin. Compassin akku riittää noin 7,5 tunnin ajaksi. Kumpikin testattu valaisin oli helppoja käyttää ja Liizin lähetyksessä oli tietty mukana myös käyttöohjeet. Jos pitäisi valita kumman ottaisin vakikäyttöön koiralenkkejä varten niin näistä kahdesta päätyisin tuohon Compass valaisimeen. Toki, Navigatorissa paremmat tehot mutta tähän omaan käyttötarkoitukseen Compass on todellakin riittävä ja näppärä.

Kuten näkyy - ilman valoa lähimetsämme on jokseenkin pimeä!
Toimitus Liiziltä tuli parissa päivässä - vaikka olin varautunut juuri alkaneen Postin lakon vuoksi siihen että odotellaan viikko tolkulla. Liizin valikoimissa on muuten kattavasti erilaisia tuotteita vuokrattavaksi, kannattaa tutustua! Ulkoiluun ja retkeilyyn löytyy paljon muitakin tuotteita kuin valaisimia, lisäksi valikoimassa tarvikkeita kotiin, työkaluja ja lastentarvikkeita. Koirapuolen valikoimakin on kasvamassa joten kannattaa pistää seurantaan vaikka tykkäämällä FB-sivusta!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti