keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Mitä kuuluu Hesy?

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen - Hesyn -  käänteitä olen käsitellyt blogissani muutamaankin otteeseen. Jälleen sen aika - ja esittää kysymys - mitä kuuluu Hesy? Paremminkin vissihin voisi mennä - ja todellakin pitäisi.

Blogissani 30.4.2014 kirjoittelin tuntemuksia vuosikokouksen jälkeen jossa tapahtui suuri muutos; vuosikausia Hesyn puheenjohtajana toiminut Hannele Luukkainen hävisi äänestyksen puheenjohtajuudesta tuoreelle Susanna Paavilaiselle. Siinä samassa myös hallituksen kokoonpano uusiutui. Monella oli toiveikas ajatus siitä että muutos tuo tullessaan uusia tuulia, uusia tapoja vaikuttaa sekä tietenkin tehokkaampaa toimintaa eläinten hyväksi.  Hesyn ympärillä on lisäksi vuosikaudet velloneet huhut riitaisista suhteista henkilökunnan kesken ja moni vapaaehtoinenkin on kokenut olleensa varsin epätervetullut esimerkiksi eläintalolle auttelemaan - näihin myös toivottiin vihdoin lopullista pistettä.

Palasin aiheeseen blogissani vuotta myöhemmin. Tuo kirjoitukseni sai kipinän Helsingin Uutisissa olleesta jutusta koskien Hesyn valtataisteluja sekä sijoitettua valtaisaa omaisuutta jossa omaakin aikaisempaa kirjoitustani oli lainattu. Tuossa kirjoituksessani kannatin - ja kannatan edelleen sitä että Hesyyn palkataan toiminnanjohtaja. Helsingin Uutisetkin jatkoi vielä muutamia viikkoja myöhemmin kirjoittaen kantelusta koskien vuosikokouksen laillisuutta.

Tässä vaiheessa voisi jo todeta että huh huh - johan on melkoista ja miten kaiken tämän säätämisen ohessa ehditään keskittyä olennaiseen - siihen mitä varten Hesy on olemassa. Ehdittiinhän kuitenkin se toiminnanjohtaja rekrytoida tässä syksyn aikana joka aloitti tehtävässään lokakuussa.

Nyt ollaan sitten joulukuussa ja viime viikoilla alkoi pikkulinnut laulamaan että Hesyssä taas sattuu ja tapahtuu. Virallisia tiedotteita ei Hesyn puolelta asioista kuulunut, mutta puhelinsoitolla Hesyn konttorille selvisi että toiminnanjohtaja ei enää talossa ole. Työsuhde kesti kai kuukauden verran. Eikä tässä vielä kaikki. Vuonna 2013 valittu puheenjohtajakin oli päättänyt jättää tehtävänsä kesken toimikauden. Puheenjohtajan lopettamisesta Hesy tiedotti internetsivuillaan vasta tänään samalla kertoen että varapuheenjohtaja hoitaa tätä tehtävää seuraavaan vuosikokoukseen asti joka tulee yhdistyksen sääntöjen mukaan pitää huhtikuun loppuun mennessä. Toiminnanjohtajan lähtö tai uuden rekrytoiminen  ei ollut tiedotteessa esillä millään tapaa.

Sen lisäksi että haluan kysyä että mitä kuuluu Hesy - haluaisin kysyä myös että mitä te meinaatte tehdä? Mikä on Hesyn strategia? Miltä te luulette että yhdistyksen toiminta näyttää ulospäin? Milloin tämä säätäminen loppuu ja Hesy alkaa toimimaan kuten sen kuuluu toimia - kehittyen, katsoen eteenpäin, avoimesti ja vaikuttaen sekä ennen kaikkea niin että toiminta keskittyy eläinten auttamiseen? Hesy on olemassa eläimiä varten - ei henkilöstöä, hallitusta tai jäsenistöä - vaan eläimiä - ja kaiken toiminnan tulisi tähdätä siihen että sillä vaikutetaan eläinten tilanteeseen. Resurssithan teillä tähän on - palkattua henkilökuntaa sekä rahaa - ja 140-vuotinen historia - sekä lahjoituksia virtaa sisään. Oletteko mielestänne tiedottaneet jäsenistönne sekä tukijoitanne tarpeeksi hyvin siitä mitä Hesyssä tapahtuu - esimerkiksi viime aikaisista tapahtumista? Millainen suunnitelma teillä on - vai onko se se että nyt ootellaan ja kahtellaan sitten sinne 2016 vuosikokoukseen - ja sitten taas visioidaan - mutta todellisuudessa sama säätö jatkuu? Kuinka henkilöstönne voi - onko kaikilla selkeä kuva omasta työstään, tavoitteistaan ja mukava tulla töihin joka aamu - vai jatkuuko nämä riidat? Mikä teidän visio on? Onko teillä sielä osaavaa henkilökuntaa luotsaamaan Hesy läpi tämän iäisyyden jatkuneen kriisin läpi? Ilmeisesti ei kun homma on tässä jamassa - jopa pahemmassa kuin ennen. Hesy tarvitsee ammattitaitoa, osaamista, visioita, kykyä viedä asioita eteenpäin, kykyä vaikuttaa, kykyä ratkaista ongelmia. Pelkkä tahtotila ei riitä - eikä idealistinen halu toimia eläinten puolesta. Jotain täytyy myös tehdä - ja osata tehdä.

Fifirock-blogi otti vahvasti myös Hesyn tilannetta tänään esiin omassa kirjoituksessaan aiheesta - ja jälleen kerran tämän kolleegani kanssa olen samaa mieltä. Varmasti meidän bloggareiden kanssa löytyy aika liuta myös muita jotka samaa mieltä ovat. Useampiakin vielä varmasti jos tietäisivät näistä viime käänteistä - mutta puuttellisen tiedottamisen johdosta asiat ovat moneltakin jäsenmaksuaan maksavalta ihan pimennossa - suuremmasta yleisöstä nyt puhumattakaan. Nyt ei enää pidä miettiä, lakaista asioita maton alle ja ihmetellä - eikä riidellä ja ajaa jotain muuta etua kuin eläinten. Nyt pitää alkaa tapahtumaan. Oikeasti.Ja sitten se tärkein kysymys - mites ne eläimet - miten tämä vaikuttaa niihin
ja eläinten auttamiseen?

13 kommenttia:

 1. Lopetin Hesyn tukemisen vuosi sitten näistä syistä. Riitelevät vaan.

  VastaaPoista
 2. Tällä hetkellä Hesyllä on eläintenhoitopuolella asiat erinomaisen hyvin.Luukkaisen aikaan eläimiä ei saanut hoitaa vaikka rahaa oli.Nyt saavat eläimet ansaitsemaansa hoitoa ja eläinten hoito on erittäin hyvällä mallilla !

  VastaaPoista
 3. pitkäaikaisena hesyläisenä minulla on muutama kommentti kirjoituksestasi.ensimmäistä kertaa vuosikausiin hesyn hallituksella on tulevaisuuden suunnitelmia kuten uusi eläinsuojelutalo.hanun aikana tälläinen oli vain unelmaa.hän halusi istua hesyn rahojen päällä.nykyinen hallitus on valmis käyttämään rahat eläinten hyväksi, ei kissamuseoon kuten hanu halusi.joka vuosi tämä sama likainen peli alkaa ennen vuosikokousta.säälittävää toimintaa joka ei johda mihinkään.

  VastaaPoista
 4. On todella kiva kuulla - näin tavallisena rivijäsenenä sekä eläinsuojelukenttää seuraavana että eläintenhoitopuolella asiat ovat hyvin ja nykyisellä hallituksella on suunnitelmia. Hieman kuitenkin kritisoisin edelleen sitä tiedottamista - sillä ei nämä isolle kansalle välity - ei edes jäsenistölle. Siksihän näitä asioita useinkin pohditaan koska jos ei ole sisäpiirissä niin mistään et tiedä. Tuo eläinsuojelutalo ollut puheasteella ja mietinnässä useamman vuoden - onko siinä edetty? Vai onko se edelleen suunnitelma vai pelkkää puhetta? Kun hesy tiedotti 15.10.2015 uudesta toiminnanjohtajasta tiedotteessa mainittiin että hänen iso tehtäväalue on varainkeruu tätä hanketta varten. Minulla tuo herätti ajatuksen että miksi ei realisoida viiden miljoonan omaisuudesta osaa mikä hautuu rahastoissa ja asunnoissa - ja sillä rahoiteta eläinsuojelutaloa mille selkeästi on tarve? Varainkeruuta tottakai tarvitaan mutta jos nyt nollasta aloitetaan varoja tähän keräämään niin hetki menee….. Ihan pienistä summista ei kuitenkaan kyse ole ja tuo raha Hesyllä jo on - miksi ei käyttää niitä varoja? Kuinka kauan tästä vielä puhutaan - milloin on se on todellisuutta? Hesyn tiedottamissa on todellakin paljon parantamisen varaa - sillä jos esim nettisivuilta löytyisi toimintakertomukset ja toimintasuunnitelmat - silloin ei tarvitsisi ihmetellä niin paljoa. Jäsentenkin olisi helpompi seurata mitä tapahtuu kun olisi jotain kättä pidempää.

  Kissamuseo ei todellakaan ole huono asia jos sen tuotot on enemmän kuin pyörittämiseen tarvittavat tulot. Mutta jos sen henkilöstö/tila yms kulut on enemmän kuin pääsylipuista yms saatavat tulot niin silloinhan ajatus ei ole hyvä. Luulin kyllä että kissamusen perustaminen on myös ollut nykyisen hallituksen agendalla sillä nettisivuilla sille on olemassa oma sivu jossa kerrotaan museon olevan Hesyn haave? ( http://www.hesy.fi/elainsuojelukeskus/kissamuseo/ )

  Onhan nyt toki Hesy tehnyt todella todella paljon hyvää toimintavuosiensa aikana. Nyt vaan todellakin ulospäin näyttää siltä että yhdistys on vailla kipparia ja merellä seilataan tuuliajolla. Asiat voisi tehdä niin paljon tehokkaammin, paremmin ja eläinten etua ajaen kuin nyt tapahtuu.

  Tuota viitausta likaiseen peliin ennen vuosikokousta en nyt oikein ymmärtänyt. Jäsenillä ja lahjoittajilla on täysi oikeus - jopa vastuu - miettiä mitä yhdistyksessä tapahtuu. Nyt on yhdistyksestä lähtenyt sekä puheenjohtaja että toiminnanjohtaja - asialla tuskin on mitään tekemistä vuosikokouksen tai likaisen pelin kanssa? Minä en ainakaan tiedä ketä on asettumassa ehdolle seuraavaksi, mikä on tilanne uuden toiminnanjohtajan palkkaamisen kanssa tai muutakaan mitä muuta agendalla tulee vuosikokouksessa olemaan.

  VastaaPoista
 5. Ootko itse ehdolla koska voisit varmaan tehdä muutakin kuin kirjoitella blogeja.

  VastaaPoista
 6. Hienoa, että näitä Hesyn hääräilyjä nostetaan esiin ja kyseenalaistetaan. Yhdistyksen pakka on harmittavan sekaisin, eikä se tunnu juuri kunnioittavan jäsenistöään tai tukijoitaan aktiivisella tiedottamisella. Välinpitämättömyyttä? Vai osaamattomuutta?

  Koska Hesy ei tunnu ryhdistäytyvän sen ylle heitetystä kritiikistä, kenties pitäisi vain hyväksyä, että yhdistys on aikansa elänyt ja alkaa olla evoluution loppupisteessä. Tuntuu, että nyt fokusoidaan kaikki ainoastaan eläintaloon ja mahdollisimman hienojen puitteiden tekemiseen, ja jalkoihin jää yhteiskunnallinen vaikuttaminen, valistustyö ja ennalta ehkäisevä eläinsuojelu, kun katse on vain eläinten hoitamisessa, ei ongelman ratkaisussa proaktiivisesti. Mutta tietysti, jos yhdistyksen pyörittämisestä vastaavien ydinosaamiskenttä on eläintenhoidossa, ei voi olettaa, että strategista, kestävää kehitystä tapahtuisi. Sääli.

  VastaaPoista
 7. pikkulintujen laulun sijaan sinun kannattaisi ottaa faktoista selvää, eikä uskoa huhuja.eläinsuojelurintamalla kateus on pahasta eikä pikkulintrujen tarkoitukset ole aina hyviä ;-) Mitä kuuluu Hesy- Erittäin hyvää kuuluu ps.olen Hesyn vapaaehtoinen, minut on toivotettu erittäin tervetulleeksi.Voisiko vika joskus olla vapaaehtoisessa ? Niin metsä vastaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö nämä kuitenkin ihan faktoja ole että sekä toiminnanjohtaja että puheenjohtaja ovat poistuneet yhdistyksen tehtävistä? Lienee myös huhut siitä epäterveestä työyhteisöstäkin ovat paikkaansa pitäviä vaikka ongelmat eivät ehkä kaikkia ole koskettaneet. Onhan näistä asioista myös vuosikokouksissa puhuttu joten varmasti näin ollen myös ihan todellisia kokemuksia.

   Poista
  2. Nuo ovat faktaa kyllä.miksi asioista pitää tehdä dramaattisempia kun ne ovat ? Minä en sitä ymmärrä.Miten eläinten hyvä hoito liittyy millään tavalla puheenjohtajan tai toiminnajohtajan lähtöön ? Kumpikaan ei ole eläimiä hoitanut.Jos olet asioita seurannut olet varmasti huomannut että puheenjohtajall on ollut kiire oman syöpäkoira yhdistyksen kanssa.Miksi yrität tehdä draamaa asiasta joka ei sitä ole ? Tämäkö on sinun tapasi auttaa eläimiä ? Luojan kiitos on ihmisiä jotka osaavat kysyä asioista suoraan ja unohtavat epämääräiset pikkulinnut.Hyvää joulun odotusta ja toivottavasti sinunkin seuraava vuosi parempi :-)

   Poista
  3. http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/345894-valtataistelu-suisti-hesyn-kriisiin-uhkaa-jo-elainten-hyvinvointia

   Helsingin Uutisten tuore uutinen ainakin on saanut selville yhtä sun toista.

   Poista
  4. Hesy ON täynnä draamaa. Hienoa että Helsingin Uutiset kirjoittaa siitä; jospa se vauhdittaisi vanhan pölyisen puuhastelun päättymistä. Toivottavasti luuta käy lujasti Hesyssä ensi vuonna!

   Poista
 8. Hahhaahh nyt on päästy jo asiaan hesyläisyyden perusajatuksen äärelle :DDDD Hys hys asioista ei saa puhua, kritiikki kielletty, puukkoa selkään, riitelyllä eteenpäin vastakin :)))) Ei juma. Anonyymi kertoo just sen mitä se on ja miten se Hesy halutaan pitää ja miten sielä käyttäydytään. Asioista ei saa kysyä tai julkisesti mistään puhua, sen kun teet niin draamaaa....

  VastaaPoista
 9. Niin mielipiteitä ja kokemuksia on monenlaisia :-D
  Iiro Uusipulkamo via Creat
  22. tammikuuta kello 17:16 ·
  Artikkelia ja sen tarkoitusperiä ihmetellessäni koen velvollisuudekseni korjata virheellisiä syytöksiä Hesyn toiminnasta ja Hesystä työnantajana omiin kokemuksiini nojaten.
  1) Työntekijät eivät itse joutuneet ostamaan kissanhiekkaa. Eläinsuojelukeskuksen pihaan tuotiin lavallinen kissanhiekkaa (~90 pakettia) viikon parin välein. Käytetty kissanhiekka on myös hajuja eliminoivaa Everclean hiekkaa à 24€/laatikko, jonka takia keskuksessa ei löyhkää kissanvirtsa. (Poislukien kastrointia odottavat kollit joiden haju on voimakas, mutta näitä ei montaa ole kerralla talossa). Muissa käymissäni eläinsuojissa käytetään halvinta mahdollista puupellettiä ja hajuhaitat ovat sen mukaiset
  2) Lahjoitussäkit eivät loju pitkinpoikin käytäviä aiheuttaen vaaratilanteita vaan niille on oma varasto johon ne viedään. Lahjoituksia tulee todella paljon ja joskus tilanpuutteen vuoksi niistä joudutaan kieltäytymäänkin. Valitettavasti ihmiset tuovat myös rikkinäisiä ja haisevia kankaita tm. mitkä ei sovellu eläinten käyttöön ja näiden sortteeraaminen aiheuttaa turhaa lisätyötä.
  3) Eläinten lääkkeet eivät loppuneet kesken milloinkaan vaan niitä haettiin sitä mukaa lisää kun tarvittiin.
  4) Palkkaus oli hyvä huomioonottaen alan palkkatason. Palkka tuli ajallaan.
  5) En nähnyt työpaikkakiusaamista ja ilmapiiri oli hyvä.
  Yhdistyksen taloudenhoitoon on mahdotonta ottaa kantaa, mutta jos lähteet ovat Anna-lehden keskustelupalsta, erotetut työntekijät ja "villit huhut", suhtautuisin väitteisiin kriittisesti. Jos on näin huolissaan eläinsuojelutyön tilasta helpoin tapa auttaa on liittyä vapaaehtoiseksi ja konkreettisesti parantaa eläinten oloja. En ole varma minkä verran tämä artikkeli sitä paransi.

  VastaaPoista