Helmikuun ensimmäinen on vakiintunut päiväksi jolloin vietetään galgojen päiviää, dia del galgo. Päivän tarkoituksena on tuoda huomiota näiden koirien tilanteelle, usein julmalle elämälle joka harvemmin päättyy muuten kuin äärimmäisen kivuliaalla tavalla. Päivä ei liity vain galgoihin vaan myös podencoihin jotka ovat ihan yhtä huonossa tilanteessa Espanjassa.
Mitä ovat galgot ja podencot sekä niiden huono tilanne?
Galgoja (espanjanvinttikoira) ja podencoja käytetään Espanjassa jänisten ja muun pienriistan metsästykseen. Tämä tapa metsästää on valtaisan suosittua Espanjassa. Metsästäjillä on usein kymmeniä, jopa satoja koiria. Metsästyskausi kestää lokakuulta tammikuun loppuun. Hyviäkin metsästäjiä toki kuuluu joukkoon mutta kun metsästyskausi päättyy haluaa monet metsästäjät eroon koiristaan. Tästä syystä Galgojen Päiväksi on vakiintunut helmikuun ensimmäinen päivä - ensimmäinen päivä metsästyskauden päättymisen jälkeen ja päivä jolloin moni koira päättää päivänsä.
Näillä koirilla on vain yksi käyttötarkoitus - metsästää kauden ollessa päällä. Tuonakin aikana koirat usein viettävät aikansa suljettuina ahtaisiin tiloihin kun metsällä ei olla. Koirien oikeasta ruokinnasta ja terveydestä ei huolehdita juurikaan kaudenkaan aikana. Kun kausi päättyy tulee koirasta tarpeeton. Moni galgo ja podenco elää vain muutaman vuoden vanhaksi. Huono ravinto ja metsästäjien haluttomuus huolehtia koirien hyvinvoinnista on jo monen kohtalo mutta kauden päättyessä kohtalo on monelle karmivampi. Koiria hylätään, heitetään maantielle liikkuvista autoista, hakataan, hirtetään, poltetaan, hukutetaan, haudataan elävältä. Hylätyt koirat päätyvät usein nääntyneinä kunnallisille koiratarhoille missä ne lopetaan - jos selviävät elävänä niin pitkälle. Metsästäjillä on tapana hylätessään koirat maastoon sulkea niiden kuonot esimerkiksi nippusiteillä ettei koira voi hankkia ravintoa tai katkoa raajoja jotta koira ei voi palata omistajansa luo. Tämä kaikki vain siksi että näin on aina tehty, koira ei ole metsästäjälle minkään arvoinen eikä halua ole pitää isoa koiralaumaa seuraavan kauden alkuun. Koiria pennutetaan kuitenkin koko ajan joten metsästäjien näkökulmasta on helpompaa ottaa aina uudet nuoret koirat vanhojen tilalle. Tarkkoja lukuja ei ole saatavana mistään niistä määristä kuinka moni koira tämän kohtalon kokee mutta arviot liikkuvat useista kymmenistä tuhansista jopa sataan tuhanteen joka vuosi.
Eikö kukaan oikeasti puutu tähän?
"Eihän tuo voi olla mahdollista, Espanjahan on EU-maa!" on usein reaktio kun asiasta ihmiset ensimmäisen kerran kuulee. Niinpä. Direktiivit ei tänne asti yllä - toki hyvin huonoa kohtelua saa koirat ja monet muutkin eläimet osakseen joka puolella Eurooppaa. Asia ei vaan tunnu olevan koko kaameudessaan ollenkaan päättäjien agendalla. Espanjan kohdalla kannattaa muistaa että kyseessä on maa joka vaalii perinteitään ja tapojaan. Härkätaisteluita on moni maakunta jo kieltänyt mutta edelleen nuorille lapsille järjestetään matadorkursseja ja tämäkin laji elää voimissaan. Galgojen kohtelun syyt on samaiset; vanhat tavat ja perinteet. Espanjassa päättäjätaholla maakunnissa ja valtiotasolla on ihmisiä jotka itsekin metsästävät. Muutos ei siis ole helppo. Parempihan tilanne on kuin aikaisemmin sillä galgojen ja podencojen puolesta puhuu moni, niin Espanjassa kuin Euroopan tasolla. Edelleenkin tilanteen paranemisesta huolimatta, huonohan se on. Ihmisten välinpitämättömyys asiaa kohtaan ja metsästysperinteiden kunnioittaminen menee koirien hyvinvoinnin edelle. EU-tasolla myös. Galgojen tilanteesta tehtiin EU-parlamentille kirjallinen kannanotto vuonna 2011 mutta asia ei saanut taakseen tarpeeksi euroedustajia edetäkseen komissiossa toimenpiteisiin. Kyllä. Valtaosa edustajista päätti olla allekirjoittamatta kannanottoa. Asian edistäminen on siis lähes täydellisesti vapaaehtoisten ihmisten ja organisaatioiden harteilla.
Auttaako kukaan?
Kyllä. Espanjassa toimii useita vapaaehtoisesti toimivia tahoja sekä koiria auttavia turvatarhoja joiden rahoitus perustuu lahjoituksiin. Nämä organisaatiot ottavat huostaansa löytämiään ja heille toimitettuja koiria sekä resurssiensa puitteissa hakevat koiria turvaan kunnallisilta tarhoilta. Organisaatiot tekevät työtä myös valistamisen puolesta että koiria ei kohdeltaisi näin. Työ on tuottanut tulosta sillä metsästäjät nykypäivänä jopa itse toimittavat koiria näihin koirasuojiin hylkäämisen tai tappamisen sijaan. Espanjalaiset myös itse adoptoivat nykyään galgoja lemmikeiksi mikä oli ennenkuulumatonta vielä aikaisemmin sekä työskentelevät tehokkaasti asian hyväksi. Helmikuun alku on kuitenkin hyvin raskasta aikaa turvatarhoille sillä apua tarvitsevia koiria on niin paljon. Koiria kuntoutetaan, hoidetaan ja heille pyritään etsimään uudet kodit. Adoptiot ulkomaille on avainasemassa tässä toiminnassa sillä vaikka espanjalaiset itsekin antavat koteja näille koirille, koteja tarvitsevien koirien määrä on kuitenkin moninkertainen.
Voinko auttaa?
Ehdottomasti voit! Tietoisuuden levittäminen asiasta on tärkeää, eikä maksa mitään. Monille asia on varsin tuntematon ja silmiä avaavaa kokemus sen sattuessa kohdalle joten tiedottamista tarvitaan. Voit myös ottaa osaa esimerkiksi osaa Suomeen rekisteröityjen yhdistysten toimintaan joiden auttamiskohteena on galgot Espanjassa. Esimerkiksi HurttaHelppi ry toimittaa paikallista apua Espanjaan galgoille, Auringonkoirat ry ja Kodittomat Espanjan Koirat ry tukevat yhteistyötarhojaan ja heidän kauttaan voi myös adoptoida koiria Espanjasta. Tutustu!
Entäs jos itse haluaisin antaa kodin galgolle tai podencolle?
Ihan varmasti hyvä idea ja konkreettinen apu sille koiralle. Ihan jokaisen sohvanvaltaajaksi näistä koirista ei kuitenkaan ole sillä kummankin rodun kohdalla on tärkeää muistaa muutama asia. Galgot ja podencot ovat alkukantaisia, metsästämistä varten tehtyjä koiria. Niillä on metsästyskoiran vietit ja tarpeita jotka jokaisen adoptiota harkitsevan pitää miettiä tarkkaan. Näistä koirista monet ovat mitä parhaimpia lemmikkejä ja kotikoiria, mukavaluonteisia kavereita. Koirien alkuperä, käyttötarkoitus sekä tarpeet täytyy sisäistää kuten sekin että taustalla voi olla melko rankkoja kokemuksia entisestä elämästä. Isojakin haasteita saattaa tulla eteen. Entinen koditon ja kaltoinkohdeltu koira ei ansaitse sitä että se päätyy kotiin joka olikin ottanut koiran säälistä tilannetta kohtaan mutta ei kykene vastaamaan koiran mukanaan tuomiin haasteisiin ja tarpeisiin. Espanjan Koirat - yhdistys on julkaisuut oman tietopaketin koskien galgon tai podencon adoptiota mikä jokaisen kannattaa lukea ajatuksella sekä pohtien läpi jos kodin antaminen näille roduille kiinnostaa. Lue tuo ohjeistus täältä. Muistathan myös koiraa ulkomailta adoptoidessa kääntyä vastuullisen Suomeen rekisteröidyn yhdistyksen puoleen joka on rekisteröitynyt Eviraan kaupalliseksi maahantuojaksi, noudattaa annettuja maahantulomääräyksiä sekä tekee koirista määrätyn TRACES-rekisteröinnin lähtömaassa. (lue vastuullisen rescuetoiminnan tunnusmerkeistä vaikkapa täältä)
Galgojen ja podencojen kohtelusta löytyy materiaalia netistä vaikka kuinka ja paljon. Kuvia ja videoita myös mitkä järkyttää. Galgojen päivällä on oma kampanjasivusto - tutustu täällä. Sivustolta voit myös ladata esimerkiksi Facebook-kansikuvia joiden avulla voit osoittaa tukeasi tälle päivälle ja asialle. Suosittelen että annat tunnin vielä aikaa galgoille ja katsot tämän dokumentin "February, the fear of Spanish Greyhounds". Dokumentti kertoo galgojen elämästä metsästäjien käsissä, tilanteesta yleisesti sekä koiria auttavien ihmisten loputtomasta työstä.
Blogin oma Facebook-sivu keskittyy myös seuraavan viikon aikana galgoihin sekä podencoihin ja teemaan liittyviin juttuihin sekä materiaaleihin. Tulethan seuraamaan & tykkäämään sivusta niin pysyt ajantasalla tästä aiheesta. Haastan kaikki blogin lukijat olemaan galgojen ääni ja tukemaan näiden koirien asiaa jakamalla informaatiota eteenpäin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti