lauantai 6. helmikuuta 2016

24 tuntia, 1236 euroa

Perheessä takana muutama vuorokausi täyttä kriisiä josta onneksi selvittiin läpi ilman että perhe olisi pienentynyt yhdellä. Lompakko sen sijaan otti iskua vastaan ihan kunnolla. Enemmän kuin kuukausittaiset asuntolainan lyhennykset, enemmän kuin per henkilö lentolippu Kilimanjarolle mitkä tuossa hankittiin (lue täältä miksi) ja aika monen ruokakassin verran. Kirpaisee ja kovaa sekä takuulla syö budjettia muista asioista tulevaisuudessa.
Keikan kuitit


Meidän Pippa alkoi oksentamaan keskiviikkona. Aluksi en pitänyt asiaa sen kummempana. Koira oli muuten suht rauhallinen vaikka ruoka ei enää illalla maistunutkaan. Yöllä tilanne oli hyvin rauhaton, Pippa myös veriripuloi tässä vaiheessa. Aamuyöllä kävi selväksi että ilman eläinlääkäriä ei tästä taudista selvitä. Päivälläkään ei edes vesitippa enää sisällä pysynyt vaan kaikki tuli ulos verensekaisena sotkuna.  Eläinlääkärissä selvisi sitten lopullisesti että tilanne on hyvin vakava. Kyse ei ollut perusvatsapöpöstä vaan diagnoosi oli hemorraaginen gastroenteriitti - akuutti verinen maha-suolikanavan tulehdus. Pipan arvot olivat niin huonot että eläinlääkäri sanoi ne kamalimmat samat mitä kukaan omistaja ei halua kuulla; eutanasiaa täytyy ehkä miettiä. Vaihtoehtokin oli, lähteä ympärivuorokautiseen tehohoitoon Viikkiin. Mitään takeita selviytymisestä ei tehohoito anna mutta eläinlääkärin mukaan noin 60% Pipan tilassa olevista selviää. Yrittämisen arvoista siis tässä tapauksessa. Viikkiin siis. Yö kotona meni pelätessä että se soitto sieltä tulee koiran kunnon romahtamisesta mutta onneksi kaikki meni hyvin. Perjantaina päivällä tuli ilmoitus että Pippa on vastannut hoitoihin hyvin, arvot parantuneet, olo on reipas ja voimme hakea hänet illalla kotiin! Helpotus oli valtava kun Pippa köpötteli hoitohuoneeseen jossa olimme häntä odottamassa. Apteekin kautta kotiin ja kuntoutumaan. Pipan hoitoon meni 24 tunnin aikana yhteensä 1236 euroa. Käynti omalla eläinlääkärillä, tehohoito Viikissä ja lääkkeet. 

Pippa Viikissä


Pipan potilaskertomus oli oikeastaan vain alustus bloggauksen oikeaan aiheeseen ja kysymykseen: ymmärrätkö koiraa hankkiessasi myös taloudelliset seikat? Koiran pitäminen ei ole halpaa. Ostohinta on vain käsiraha. Ruoka ei todellakaan ole ainoa kulu, eikä tarvikkeet. Näihin äkillisiin yllätyksiin täytyy olla varautunut tavalla tai toisella. Vakuutusta ei kaikki koirat saa, esimerkiksi meillä juuri Pippa on ikänsä puolesta vakuutusten ulkopuolella ja maksaahan nekin eikä kaikkea korvaa. 


Kuinka paljon minulla on pankissa rahaa jonka voin tarvittaessa käyttää samalta istumalta koiran menoihin? Kuinka paljon minulla on luottokortilla saldoa jos tehohoitoon pitää koira viedä ja lasku haettaessa maksaa? Onko minulla lähipiirissä ihmisiä keneltä voin tarvittaessa lainata isonkin summan nopeasti? Jos joudun ottamaan velkaa eläinlääkäriä varten - kuinka talouteni pidemmällä aika välillä kestää velan lyhennykset? Saanko tarvittaessa vaikka kuukauden liksan ennakkoon työpaikasta? Mistä olen valmis luopumaan tarvittaessa?Toipuminen jatkuu kotona

Hätä keinot keksii mutta ennakkoon näitä asioita kannattaa pohtia. Jo ennen kun se koira edes taloon tulee! Koiran omistamiseen kuuluu hyvin oleellisesti myös taloudellinen vastuu sekä riskit isoista yllättävistä kuluista. Kaikkeen ei voi varautua mutta yllätyksiä varten täytyy olla mietittynä joku suunnitelma minkä mukaan etenee kun se tilanne iskee yllättäen päälle. Raha-asiat jää monelta perusteellisesti pohtimatta kun lemmikkiä hankitaan. Omistajan vastuulla on se että koira saa tarvitsemansa hoidon eläinlääkärissä silloin kun sitä tarvitaan - perusrokotusten lisäksi. Ostohintakin jos tekee jo tiukkaa tai aletaan koiran myyjän kanssa tinkaamaan tästä niin silloin kannattaa tosiaan ottaa pari askelta taaksepäin ja miettiä uudelleen. Eläinlääkärikulujen lisäksi saattaa tulla muitakin yllätyksiä joista ilman ei rahaa selviä - voi olla että tarvitsee kouluttajan apua esimerkiksi koiran eroahdistuksen hoidossa, koira saattaa tuhota vuokra-asunnon seinän... Onhan noita asioita vaikka ja kuinka mihin sitä rahaa saa palamaan koiran kanssa.  Kannattaa todellakin pohtia käsi sydämellä asioita myös taloudellisesta näkökulmasta. Koirat tuo elämään niin paljon positiivista energiaa mutta myös asettaa omistajansa hyvinkin vaikeiden valintojen eteen välillä. Valintatilanne saattaa tulla eteen sielä eläinlääkärin vastaanotolla nuoren koiran kanssa joka on itsensä loukannut ja vaihtoehdot on joko kallis leikkaus tai lopetus. Oletko miettinyt koiran hankkiessasi että näitä tilanteita voi eteen tulla ja kuinka niistä selviät? 

5 kommenttia:

 1. Hyvä että kaikki kääntyi parhain päin, vaikka lompakko ottikin osumaa!

  Me vietiin koira pari viikkoa sitten hammaslääkäriin, kun sillä oli hammashoidosta huolimatta alkanut parontodiitti ja yksi hammas lähti itsestään... Hieman yli tonnin lasku tuli sieltäkin, kun ne joutui poistamaan hampaita yms. Vakuutus on, mutta hammas sairauksia ei vakuutukset korvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hammashoito on todella kallista myös. Meillä on kanssa muutama koira hampaiden poistossa käynyt ja monta sataa mennyt. Sepä se - vakuutukset on hyvä olla olemassa jos sellaisen koiralle saa mutta kannattaa tosiaan muistaa ettei nekään kaikkea kata ja taitaa niissä olla myös katot joten isommassa tällissä saattaa maksettavaa jäädä vielä reippaasti.

   Poista
 2. Mistä sairaus tuli Pipalle? Eikös Tapiolasta saa vakuutuksen vanhallekin koiralle? Ainakin jotain sellasta ne mainosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ainakaan netin kautta saa, ikäraja 7 vuotta.

   Poista
 3. Pipan tauti oli akuutti verinen maha-suolikanavan tulehdus. Alkuun ei tosiaan ajateltu että kyseessä olisi muuta kuin perusvatsapöpö kun oksenteli mutta kun sitä verta alkoi tulemaan niin ymmärrettiin että nyt on vakava paikka. Ko taudista ei eläinlääkärikään osannut sanoa että miksi se iskee. Pippa ultrattiin myös jos kyseessä olisikin ollut suolitukos vierasesineestä johtuen mutta mitään sellaista ei löytynyt vaan arvot ja löydökset viittasi juuri tähän.

  Voi olla että jotkut vakuutusyhtiö vakuuttaa myös vanhempia koiria joilla epämääräinen tausta. Osalla meidän koirista onkin vakuutuksia. Pipalla ei. Olisi voinut tulla nyt vakuutusmaksuille vastinetta mutta onneksi asiasta selvittiin. Harmittaahan se, isot yllättävät laskut. Mutta enemmän se olisi siellua korventanut jos ei oltaisi Viikkiin viety, kaikkea tehty ja Pippa olisi nyt poissa. Raha on vain rahaa - perhe on perhe.

  VastaaPoista