Eläinlääkäripalveluissa arvonlisäveron osuus on 24%. Tämä muodostaa ison osan laskusta. Ihmisten terveydenhuollossa alv on 0%. Suoraan näitä kahta asiaa ei tietenkään voi verrata mutta asiaa kannattaa pohdiskella hieman laajemmalti miksi se olisi sekä eläinten että ihmisten etu jos arvonlisäverokanta olisi 0% myös eläinlääkäripalveluissa.
En yhtään väheksy sitä asiaa että arvonlisävero esimerkiksi elokuvalipuissa on 10%. Tai että aikakauslehden voi tilata kotiinsa vähemmällä arvonlisäverolla kuin hoidattaa koiransa eläinlääkärissä. Eläinlääkäripalvelut ovat kuitenkin välttämättömiä lemmikin hyvinvoinnin kannalta. Lisäksi että niillä hoidetaan eläinten terveyttä, eläinlääkäripalveluilla on myös eläinsuojelullinen vaikutus.
Olemme aloittaneet asian tiimoilta suoran toiminnan jolla pyrimme vaikuttamaan asiaan. Eilen 26.2.2016 avautui kansalaisaloitepalvelussa hanke asialle. Aloite on "Eläinlääkäripalvelut arvonlisäverottomiksi tai alennetun arvonlisäkannan piiriin". Pääset tutustumaan siihen ja sen perusteluihin täällä. Allekirjoitathan myös!
Eläinsuojelulakikin sanoo että eläimiä täytyy suojella parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Toteutuessaan arvonlisäveron muutos pudottaa eläinlääkäripalvelujen hintaa 24%. Se on lähes neljännes hinnasta. Tämä mahdollistaa sen että myös vähävaraisemmilla on paremmat mahdollisuudet hankkia eläimelle hoitoa tarpeen vaatiessa - myös ennakoivasti eikä vasta akuutissa tilanteessa. Arvonlisäveron muutos näin ollen ei ainoastaan paranna eläinten tilannetta vaan sillä on myös konkreettinen apu omistajalle mahdollisten tarvittavan hoidon paremmin. Muutoksella saataisiiin aikaan myös konkreettisesti parempi tilanne eläinten sterilointien kannalta. Suomessa on valtava ongelma varsinkin eläinsuojelun huostaan päätyvien kissojen kanssa. Tuhansia kissoja lopetaan eläinsuojelun hallussa vuosittain tilanpuutteen vuoksi. Lopettaminen ei asiaa ratkaise sillä kissoja syntyy koko ajan lisää. Kissat kulkevat vapaana ja lisääntyvät hallitsemattomasti. Kun steriloinnin hintaa saataisiin oleellisesti alas verokannan muutoksella useampi omistaja leikkauttaisi kissansa mikä suoraan vaikuttaisi eläinsuojelulliseen tilanteeseen positiivisesti.
Aloitteesta on kysytty miksi se on kansalaisaloitteen puolella jonka allekirjoittaminen vaatii tunnistautumisen. Tähän on syynsä. Adressi ei välttämättä johda mihinkään vaikka sen olisi allekirjoittanut sata tuhatta ihmistä eikä palvelu millään tapaa tarkista onko sen allekirjoittajat edes todellisia henkilöitä. Kun kansalaisaloite on kerännyt kuuden kuukauden aikana vähintään 50 000 allekirjoitusta se etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Heidän on asia käytävä läpi ja lakimuutos käsiteltävä. Se mihin eduskunta päätyy jää nähtäväksi mutta ainakin se käsitellään.
Allekirjoittaneiden tiedot ovat tallessa ja turvassa palvelussa eivätkä ne ole julkisia. Tunnistautumisella myös varmistaudutaan siitä että aloitteen kannattaja on äänioikeutettu Suomen kansalainen sillä palvelu tarkistaa kannattajien iän ja kansalaisuuden. Samalla palvelu tarkistaa ettei sama henkilö ole jo kertaalleen aloitetta kannattanut. Kyseessä on virallinen aloite jolla pyritään vaikuttamaan lainsäädäntöön äänioikeutettujen tuella.
50 000 kannattajaa on valtava määrä tavoitettavaksi mutta uskon, että se on täysin mahdollista. Tulemme kampanjoimaan asian eteen tulevan puolen vuoden aikana eri tavoilla - emme vain jää odottamaan että kannattajia napsahtaa ilman työtä. Ensimmäisenä askeleena avasimme kampanjan tueksi Facebook-sivut. Olemme myös valmiita vastaamaan mahdollisiin kysymyksiin aloitteestamme sähköpostilla tai Facebook-sivun kautta. Haluamme työskennellä aloitteen eteen ja toivomme että liityt mukaan allekirjoittamalla aloitteen ja jakamalla siitä tietoa!
Missään tapauksessa kenenkään harrastusta ei tule tukea verovaroin.
VastaaPoistaAlennetussa 10% verokannassa on paljon harrastuspalveluita kuten liikuntapalvelut sekä kulttuuri- ja viihdetilaisuudet.
VastaaPoistaHyvä pointti. Tältä osin veroja voisi korottaa normalitasoon, samoin kuin esim. lehtien osalta.
VastaaPoistaKansalaisaloitteen tavoitteet (hyvän terveydenhuollon takaaminen eläimille) toteutuisivat parhaiten, mikäli lemmikkieläinten pito säädettäisiin maksulliseksi. Maksu ehkäisisi eläinten päätymistä sellaisten käsiin, jotka eivät ole taloudellisesti kykeneviä pitämään niistä huolta. Maksutulot voitaisiin käyttää eläinsuojeluun ja -valvontaan.