perjantai 18. syyskuuta 2020

Viekö koronavirus rekikoirat hautaan?

Entisenä matkailualan ja tapahtumatuotantojen parissa uraa tehneenä on ollut raastavaa seurata, kuinka koronan vaikutukset ovat näitä toimialoja musertaneet. Vanhat kolleegat ja kaverit ovat rämpineet keväästä lähtien, on ollut lomautuksia, työttömyyttä ja jatkuvaa epävarmuutta. Yritysten toiminta vaakalaudalla. Nämä toimialat taitavat myös olla ne, ketkä viimeisenä tästä kurjuudesta toipuvat. On ollut hämmentävää myös huomata, kuinka vähän hallituksen taholta näille aloille on aikaa ja ajatusta riittänyt. Pääministerimme rientää fyysisesti paikalle, kun jossain suljetaan tehdas. Traagista aina, kun toimintoja päättyy mikä johtaa työttömyyteen, mutta tämä ei ole uusi asia. Toimintoja tullaan tehostamaan jatkossakin. Olen tosiaan itse matkailualalla elänyt sen murroksen, kun matkakauppa siirtyi nettiin ja kivijalkatoimistot yksi toisensa sulki ovensa ja moni pitkänlinjan alan ammattilainen jäi työttömäksi ja joutui kouluttautumaan uudelleen. Korona ja sen tuomat vaikutukset liiketoimintaan ovat uusi sekä ennakoimaton asia. Vieläkään emme tiedä, miten kauan se vaikuttaa ja mitkä ne kokonaisvaikutukset ovat. Hallitus ei ole vastannut matkailualan eikä tapahtumien parissa työskentelevien hätähuutoihin juuri mitenkään. Näiden alojen ahdinko on loistanut poissaolollaan hallituksen lausunnoissa. Pääministeri ei ole matkustanut Lappiin tapaamaan kärsiviä matkailuyrittäjiä tai ottanut kantaa tuhansien ihmisten lomautuksiin tapahtuma- ja matkailualoilla.Suomessa Lapin alueen matkailu on tässä iso kärsijä. Kärsijä ei ole vain ne yritykset ja irtisanotut sekä lomautetut tuhannet työntekijät, vaan korona iskee myös koiriin. Koirasafariyrittäjillä Lapissa on tiukat paikat. Asiakkaita ei tule. Se ei vaikuta ainoastaan yrityksen työntekijöihin ja kassavirtaan vaan myös koiriin, jotka hekin ovat nyt työttömiä. Koirat eivät saa työttömyyskorvauksia - eikä heidät omistavat yrittäjät apua tilanteeseen. Koirat kuitenkin tarvitsevat päivittäisen hoitonsa ja ravintonsa, oli töitä tai ei. Ison koiralauman pitäminen ei ole halpaa hommaa ja kun tuloja ei ole, on edessä isot päätökset.  Asiasta uutisoitiin laajasti eri medioissa kuluvana viikkona. Rivien välistä oli luettavissa, että työttömiä koiria uhkaa lopetus kun ei vain ole varaa kassavirran tyrehtyessä huolehtia. 

Somekeskusteluja asian tiimoilta luonnollisesti kimposi. Monista sai lukea, että "adoptoikaa nyt näitä eikä niitä ulkomaisia katurakkeja". Hyvä idea. Jos on puitteet tarjota, mitä tälläinen koira tarvitsee. Kaksioon Espooseen koira, joka on tottunut työhön, lumeen ja elämään laumassa? Juu ei. Koiraa adoptoidessa on tärkein seikka se, että pystyt tarjoamaan juuri sille koiralle hyvän kodin. Harvalla on mahdollisuus työtä tekevälle rekikoiralle tarjota koti, missä koiralla hyvä olla. Somekeskusteluissa on ollut paljon myös rakentavaa pohdintaa - mitä me nyt oikeasti voitaisiin tehdä, ettei koiria tarvitse lopettaa? Paras tilannehan olisi se, että nämä Lapin yritykset autetaan tämän pahan kauden yli. 

Minua tilanne ahdisti myös. Jos pystyisin, tarjoaisin kotia yhdelle. Tai useammalle. Totuus kuitenkin on, että omat resurssit ja olosuhteet eivät tälläiselle koiralle sovi. Olin yhteydessä ystävääni Leenaan. Leena Meri on kansanedustaja (PS) ja toimii myös eduskunnan eläinsuojeluryhmässä. Arvelinkin, että tämä asia on varmasti heillä jo ollut puheissa ja mietinnässä, mitä tässä nyt voisi tehdä. Ja kuten olikin ollut ja Leena yhdessä Perussuomalaisten kansanedustajakolleegoiden Kike Elomaan ja Mari Rantasen kanssa on julkaissut tiedotteen, jossa vaaditaan toimenpiteitä asiaan hallitukselta. Voit lukea siitä koosteen tästä. 

Kyllä, osaan odottaa palautetta missä minulle sanotaan, että "miksi vanhuksia ei auteta, miksi ei auteta sitä ja tätä ja tuota, miksi koirat nyt tässä nousee esiin, Perussuomalaiset on sitä tätä tota". Jos haluat auttaa mitä tahansa kohdetta, niin älä dissaa muita joiden fokus on muualla. Älä myöskään lähde dissaamaan puoluetta joka on kanssasi samaa mieltä jostain, vaikka muuten olisit puolueen kannoista eri linjalla. Hehkuta sitä, että hienoa kun otatte asian esiin! Ja ole yhteydessä sinne oman puolueesi voimahahmoihin ja päättäjiin pyytäen, että liittykää tähän rintamaan! Siksi kai me äänestämme, että meillä on mahdollisuus vaikutttaa äänestämiemme ihmisten kautta? Nämä koirat sekä Lapin yrittäjät tarvitsevat nyt apua. Sinä voit siihen vaikuttaa, että he sitä saavat. 

(Muokkaus 19.9 - myös Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy on lähestynyt hallitusta pyytäen toimenpiteitä. Lue se tästä. )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti