torstai 17. syyskuuta 2020

Avoin kirje Manniselle

 Hei Manninen,

olet joutunut melkoisen myrskyn keskelle. Ja ihan hyvästä syystä. Myrskyyn olet suhtautunut useiden nauruhymiöiden siivittämien postauksien kera. Tottakai tiedät paremmin ihan vain siksi, että olet julkisuuden henkilö. Sehän tuo ihan kylkiäisenä mukanaan asiantuntemuksen ihan kaikilta aloilta. Ihan kuin esim Johanna Tukiainenkin tietää kaiken koronasta, koska jos olet saanut olla julkisuudessa - olet asiantuntija ihan kaikessa. Onneksi meidän presidenttipari kuitenkin omaa päässään järkeä. Heidän päätös olla näyttämättä Lennu-koiraa julkisuudessa enää ja herääminen näiden rotujen terveydelliseen tilanteeseen oli upea veto. Kuuntelivat ja ymmärsivät asiantuntijoita. Koskaan ei ole liian myöhäistä myöntää, että taustatyöt oli jäänyt tekemättä mutta nyt korjataan tilanne.

Sinä Aki et ole tähän kyennyt. Sinä vähättelet asiantuntijoiden tietämystä ja kokemusta. Ihmisten, ketkä ovat perehtyneet koirien käytökseen, elekieleen ja siihen, miten koiria kohdellaan. Vastaat nauruhymiöillä koska tiedät paremmin. Kysyn - että mihin perustat tietämyksesi? Et ainakaan siihen, mitä tutkimukset kertoo ja mikä on lajituntemuksesi koirista. Jos niihin perustaisit osaamisesi, et julkaisisi videoita missä retuutat koiraasi. Etkä todellakaan sanoisi sanaakaan mistään dominanssista tai liputtaisi PeVi-koulutuksen puolesta. Tietäisit myös sen, että dominanssiteoria koirien koulutuksessa on jopa sen koulutussuunnan kehittäjän puolesta heitetty romukoppaan, koska se on todettu vääräksi ja vahingolliseksi. 

Koirasi käytöksestä julkaisemillasi videoilla näkee maallikkokin paljon. Minulla ei ole koirien käyttäytymistieteen tai koulutuksen tutkintoa, mutta pitkään koirien kanssa eläneenä ymmärrän signaalit. Onneksi myös lähipiirissä on näitä koulutettuja asiantuntijoita, jotka ovat auttaneet minua ymmärtämään asioita paremmin. Ja koiria.  Näitä signaaleja ei ne nauruhymiöt muuta ja tietäisit itsekin sen, jos vähän perehtyisit. Sinulla on voimakas koira joka yrittää sinulle kertoa huulien lipomisella ja pään pois kääntämisellä että "tunnen itseni epämukavaksi, älä tee noin". Seuraava varoitusmerkki on murina. PeVi mukaan varmaan tässä vaiheessa alistat koiran koska luulet, että koira dominoi. Jos tietäisit yhtään mitään koirista, niin et tekisi. Koira kommunikoi ja koittaa kertoa sinulle, että haluaa tilaa. Väkivalta ja alistaminen ei ole vastaus. Kun ahdistat koiraa ahtaammalle etkä ymmärrä sen signaaleja - kohta se puree. Opiskele nyt edes perusteet - muutama linkki sinulle alla mistä voit aloittaa. Ihan koira-alan asiantuntijoilta. Hurjemmaksi asian vielä tekee, että Mannisten lapselle ei ole selkeästi opetettu, kuinka koiraa kohdellaan.

On järkyttävää todeta, että ihmisiä löytyy edelleen -ketkä elävät jossain pimeällä ajalla vanhoihin uskomuuksiin nojaten mitä on vääriksi ja vahingollisiksi todettu. Niin sielä samalla ajalla, missä homoseksuaalisuus oli rikos ja missä lapsia pidettiin koulussa ojennuksessa nöyryyttämällä julkisesti ja iskemällä karttakepillä sormille. Manniset elää 60-lukua koiransa kohtelun kanssa, ei voi muuta kuin toivoa - että nykyaika tavoittaa heidätkin. 

Muutama eläinlääkärien ja koirien käyttäymistieteen asiantuntijoiden ja aiheeseen perehtyneiden ulostuloja aiheesta - tosin varmaan Aki tietää paremmin koska on telkkarissa - näitähän löytyy vaikka kuinka.... Tässä vain muutama. Faktoja. Ehkä Mannisten perheessä myös jossain vaiheessa osataan ottaa opiksi ja ymmärretään mikä on oikein - ja mikä ei. Toivoa voi.

Poliisikoiratkin koulutetaan nykyään positiivisesti

Debunking Dominance

Uusi näkökulma johtajuuteen

Debunking alphadog theory


Kennelliitto-kurittaminen ei ole ratkaisu

Koirat eivät yritä dominoida ihmistä

Eleet, jotka kaikkien koiranomistajien tulisi tunnistaa

Kovat otteet koirille kuin bensaa liekkeihin

Kuinka ohjata lasta koiran käsittelyyn
Kuvassa pelokas koira ja omistaja, joka puhuu ihan väärää tietoa ja ei ymmärrä koiran eleitä tai käyttäytymistä miten koira oppii tai miten koiraa koulutetaan. (screen shot Mannisen julkisesta Instagramista)


(Muokkaus tunti julkaisun jälkeen https://www.satakunnankansa.fi/a/13965187
Jep. Mitenhän tälläinen sattui?Kyseinen koira on jo purrut Mannista. En ihmettele )Ei kommentteja:

Lähetä kommentti