sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Lisää valvontaa kiitos!

Onhan se nyt sanomattakin ollut selvää jo pidemmän aikaa että koiria tulee Suomeen hirvittävät määrät tuontimääräykset kiertäen. Suomeen saapuu joka päivä rajojen yli; niin meriteitse, lentäen ja autolla koiria. Jokaisen joka koiran kanssa matkustaa tulisi olla perillä siitä mitä ne vaatimukset on. Näin ei kuitenkaan ole vaan joko ihan välinpitämättömyyttä tai huolimatta rajojen yli saapuu (takuulla) päivittäin koiria joiden maahantuonnissa ei ole noudatettu annettuja määräyksiä.

Saapuvia koiria Helsinki-Vantaalla
Iltalehti uutisoi muutamia päiviä sitten että eilen, lauantaina järjestetään tehoratsia Länsisatamassa jossa tarkistetaan saapuvien koirien paperit. Syy tähän lienee osittain se että Helsingissä järjestettiin viikonloppuna koiranäyttely jonne odotettiin ulkomaisia osallistujia. Turun Sanomat kirjoitti tänään että tehoratsiassa oli tarkastettu parisen kymmentä koiraa joista viisi oli passitettu paluumatkalle puutteellisten tietojen vuoksi. Minusta tuo on paljon! 25% Suomeen pyrkineistä lemmikeistä ei täyttänyt maahantuonnin edellytyksiä. Tehoratsisasta oli vielä uutisoitu ennakkoon joten ehkä muutama saapuja on saattanut osata varautua asiaan ennakkoon. Kuinkahan suuri määrä olisi käännytyksen saanut ilman tätä ennakkovaroitusta? Moni ihan suomalainenkin koiransa kanssa reissaava jättää usein ekinokokkoosilääkityksen koiralleen hakematta vain siksi että "eihän koiria rajalla tarkasteta kuitenkaan". Tiedetään mitä että pitäisi mutta ei vaan viitsitä. Samalla tietenkin sen lisäksi että rikotaan tuontimääräyksiä otetaan myös melkoisia riskejä muillekkin tarttuvien tautien muodossa.

Koirien tuontia pitäisi valvoa huomattavasti nykyistä enemmän. Pistokoe on hyvä alku mutta jos siinäkin narahtaa noin paljon koiria niin kyse on varmasti melko laajasta ongelmasta. Valvontaa täytyisi todellakin lisätä rajoilla - ja joka ikinen koira käännyttää takaisin jonka paperit eivät kunnossa ole. Ei voida mennä asiassa myöskään resurssipulan taakse ja tästä syystä jättää valvonta pois. Kun kerran ongelmaa on niin jotain varmasti kannattaisi sitten tehdä. Uutisia saa lukea valitettavan usein pentutehtailukoirista joita Suomeen on salakuljetettu. Tapauksia paljastuu jatkuvasti jossa omistaja kiikuttaa ostamansa sairaan pennun eläinlääkäriin muutaman päivän jälkeen - ja sielä todetaan että passin merkinnät ovat puutteelliset. Koira piikille.

Lisää valvontaa rajoille siis. Jos ongelma on että eläinlääkäri on ainoa joka voi paperit tarkastaa eikä siihen riitä resurssia - olisiko paikallaan harkita josko sääntöä voisi muuttaa niin että Tullilla on oikeus tarkastuksia tehdä ja tarvittaessa toimia? Koirien laiton maahantuonti olisi melko helppoa saada lähes pysähtymään kun valvontaa olisi. Loppuisi se pentutehtaiden sairaiden koirien trokaaminenkin siihen. Samoin varmasti loppuisi myös vastuullisten rescuejärjestöjen syyllistäminen "sairaiden koirien tuojina" kun huomautettavaa ei heidän tuontiensa papereissa ole. Toisaalta taas - rescuetuojissa myös riittää yksittäisiä ihmisiä joiden velvoitteet ei ole kunnossa - siitäkin ongelmasta päästäisiin kun pari kertaa olisi Helsinki-Vantaalla käännytys koirille edessä. Oppisivat myös yksittäiset koiriensa kanssa matkustavat siihen että oikeasti siihen on hyvät syyt miksi niiden rokotusten täytyy olla ajan tasalla ja se ekinokokkoosilääkitys hakea; oli sitten kyseessä paluu lomamatkalta Suomeen tai näyttelykeikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti