torstai 12. marraskuuta 2015

Onko varainkeruussakin oma kankkulan kaivonsa?

Facebook - tuo aikamme mahdollistaja moneen menoon. Törmäsin tässä hyvinkin mielenkiintoiseen ja häpeälliseen tapaukseen koskien varojen keruuta jolle alustan tarjoaa juurikin FB. Tällä kertaa kyse oli huutokaupasta. Siinähän ei mitään määräysten vastaista ole että tavaraa huutokaupataan - vastikkeeton varainkeruu vaatii luvat mutta jos omia kamojasi lahjoitat ja jengi saa niistä tarjota mitä tarjoaa ostaakseen, näinhän saa tehdä ja antaa tuotot sitten minne tahansa tai pitää itse.

Tämä case mihin törmäsin ei kuitenkaan mennyt ihan kuin varmasti suunnitelma oli sekä herättää muutenkin paljon kysymyksiä. Kyseisessä huutokaupassa kerättiin rahoja eläinten kuljetukseen Etelä-Euroopasta Suomeen. Kyseessä ei ollut siis mikään hyväntekeväisyystoiminta eikä hätää kärsivät eläimet - vaan ihan omistetut eläimet joiden omistaja oli päättänyt paluu muuttaa Suomeen. Eläinten omistaja toki on pyörittänyt jos jonkinmoista eläinten adoptio ja auttamistoimintaa - ihan yksityisenä henkilönä joten varainkeruu on tuttua puuhaa milloin mihinkin tarkoitukseen. Eläimiä vaikuttaa kuitenkin olevan yli sen kyvyn mitä omistajalla itsellään on niistä huolehtia rahallisesti jos kerran tarvitaan ulkopuolista rahoitusta tuhansien eurojen muuttokustannuksiin. Tätä varten sitten laitettu pystyyn huutokauppa, asialle vihkiytynyt julkinen ryhmä Facebookissa jossa ihmiset saa lahjoittaa tavaraa myytäväksi, toiset niitä huutokaupalla ostaa ja rahat menee tähän muuttoprojektiin. Kauppojen syntyessä ostaja maksaa meklarin tilille joka huutokaupan oli pystyyn pistänyt. Meklari tässä tapauksessa ei ollut eläinten omistaja vaan Suomessa asuva henkilö.

Huutoja tehtiin ja tavara vaihtoi omistajaa ja melkarin pankkitili alkoi karttua. Eläinten omistajakin teki rahasiirtoja tämän yksityishenkilön tilille jotta kuljetusyritykselle saadaan käteisellä (!!!??!) maksettua tonnit mitä kuljettaminen kustantaa. BOOOOOOM! Mitäs kävikään. Vouti. Kävikin ilmi että meklarina toimineen henkilön raha-asioiden hoidossa on ollut häikkää aikaisemmin ja on ulosoton asiakas. Vouti ilmeisesti asiakkaidensa tilejä pitää silmällä ja kun ylimääräistä ilmaantuu niin nappaa velalliselta omansa pois. Näin sitten kävi - tilillä ei enää huutokaupparahoja ole koska ulosotto kävi kylässä. Nyt sitten tilanne on ilmeisesti se että voudin kanssa koitetaan neuvotella josko rahat saataisiin takaisin ja eläimet kuljetettua Suomeen. Vähän lainaakin pyydellään ihmisiltä siinä samassa ettei koko projekti karahda kiville.

Jotta nyt sitten tosissaan päästään oikeen miettimään asiaa tarkemmin niin onhan tämä erikoista hommaa - ja tästä syystä jokaisen varmaan kannattaa miettiä minne rahaa laittaa sekä millaista toimintaa haluaa tukea. Vapaa valinta jokaisella toki minne rahansa laittaa. Rescuetoiminta ja eläinten auttaminen yli maarajojen on jälleen saanut yhden tahran. Vaikka kyseessä on täysin yksityinen ihminen niin isossa kuvassa ja asiaan perehtymättömillä menee helposti sekaisin vastuulliset ja rekisteröidyt toimijat jotka ja nämä yksityiset toimijat. Tässä taas annetaan vahvistusta sille mielikuvalle että rescuetoiminta on kukkahattutätien puuhastelua ja toimialue johon täytyy todellakin hieman varauksella suhtautua. Näinhän se ei ole kun kyseessä on vastuulliset yhdistykset - mutta mutta...

On hienoa että ihmisiltä löytyy halua auttaa, mutta oikeasti, älkää nyt ihan sokeita olko ja uskoko ihan kaikkea mitä sanotaan - ja katsokaa vähän minne tileille sitä rahaa siirrellään. Yksityisten ihmisten tileille laitettujen rahojen kanssa voi käydä huonosti. Voi vaikka olla että kyseessä onkin ulosoton asiakas ja rahat meneekin sitten vanhojen velkojen maksuun. Tai jonnekkin muualle. Onhan myös ihan isoissa ja nimekkäissä tahoissa esiintynyt myös paljon hyväntekeväisyysvarojen kavallusta vaikka paperilla kaikki olisikin ollut kunnossa. Yksityisten ihmisten keräämien rahojen kanssa tosin riskit on huomattavasti suuremmat myös vilunkipeliin kun ei tehdä kirjanpitoja eikä raportoida poliisille varainkeruusta ja varojen käytöstä.

Lähtökohtaisesti omasta mielestäni on myös suorastaan käsittämätöntä että maailmassa jossa todellakin on aivan järkyttävästi esimerkiksi apua tarvitsevia kodittomia eläimiä ja niitä auttavia vastuullisia tahoja niin ollaan kuitenkin valmiita tukemaan myös yksityisen ihmisen omistettujen eläinten elämää. Jos haalii itselleen eläimiä kämpän ja pihan täyteen niin kyllä niiden kuluista pitäisi sitten itse pystyä huolehtimaan eikä olla jatkuvasti ruinaamassa rahaa hyvää tarkoittavilta ihmisiltä, milloin ruokintaan, milloin uuden eläimen lunastukseen tappotarhalta, milloin eläinlääkäriin - milloin kuljetuksiin. Jos haluaa pyörittää avustustoimintaa niin sen voi tehdä myös niin että rekisteröidytään yhdistykseksi, raportoidaan rahavirroista ja toimitaan määräysten mukaan. Tällöin ei myöskään tarvitse kierrättää rahoja yksityisten tilien kautta - vai onko siihen kenties syynsä miksi näin toimitaan? Koskeeko yksityistä varojenkeruu toimintaa vanha hyvä sanonta: "ei se ole tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa"?

(Edit 13.11.2015: kyseinen "hyväntekeväisyys" huutokaupparyhmä on näköjään muutettu julkisesta salaiseksi mikä näkyy enää jäsenilleen eikä ulkopuoliset koko ryhmää edes enää löydä. Ulosottoon sekä kuljetusfirmaan joka vain käteisellä kauppaa tekee liittyvä keskustelu on poistettu. Rahaa kuitenkin kaipaillaan ryhmän jäseniltä edelleen lisää eläinten kuljetukseen)

(Edit 12.01.2016: Iltasanomissa oli tänään juttu koskien tätä huutokauppaa - ja käräjäoikeuden päätöstä asiassa. 
Sen verran virhettä jutussa ainakin, onko syynä oikeudelle lausunnon antaneen henkilön sanelut vai toimittajan erhe tulkitessaan julkista oikeuden päätöstä, sitä emme tiedä - mutta niinhän se tosiaan oli että kyseinen huutokauppa oli pystyssä aasien omistajan muuttaessa Suomeen ja aasien (emo ja varsa) muuttokuljetukseen tarvittiin rahaa. Aasit olivat siis omistettuja kotieläimiä Espanjassa muuttamassa Suomeen - kyseisessä huutokaupassa ei siis kerätty varoja teuraaksi menevän kantavan aasin tamman pelastamiseksi Espanjassa kuten juttu kertoi toisen keräystä järjestäneen suomalaisnaisen käräjäoikeudelle kertoneen.) 
40 kommenttia:

 1. Tapaus "Aasihuuto" on erittäin harmillinen! Tämä vie pohjan auttamisen halulta varmasti monelta. Harmi, niin kovin harmi eläinten puolesta! :´(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on koko iloinen ja ilahduttava jengi kotona. Miksi sitä harmitella, Anonyymi? Uskon, että eläinten auttaminen jatkuu edelleen. Miten ja milloin - ei ole meidän asiamme. Hän päättää itse. Tässä maailmassa on valtavasti yksityisiä rescue- auttajia ja hyvä niin. Erityisen hyvä. Ensimmäistä kertaa törmään tällaiseen, muka vastuullisen yhdistyksen nimissä toimivaan kaunaisuuteen. Tuntuu, että kyseessä on jotain hhenkilökohtaista.,,,vaikea ulkopuolisen tietää, mitä. Ole Anonyymi iloinen, että erilaisia auttajia löytyy.

   Poista
  2. Tämähän alkaa kuulostaa ihan jonkun sortin uskonlahkolta :D

   Poista
  3. Enempää asiaa tuntematta uskon, että asiat järjestyneet, kuitenkin. Pääasia että eläinten asiat hyvin. Tietysti olen iloinen että erilaisia auttajia löytyy. t. "anonyymi"

   Poista
 2. Sellainenhan tuo ryhmä taisi nimeltään olla. Jännä että tämä kirjoitus on kovasti ryhmässä kiinnostanut - kiitos vain sitäkin kautta tulleille lukijoille! Se on vaan jännä juttu sekin että aina kun nostaa pöydälle vähän näitä ikävämpiä asioita - ja kyseenalaistettavia - niin pian asiaa koskevissa piireissä on täysi sähinä päällä. Harva haluaa nähdä metsää puilta tai pysähtyy miettimään - aina on helpompaa heitellä ilmaan että kyse olisi mustamaalaamisesta, trollauksesta tai pilkkaamisesta.

  Tämä blogi tulee jatkossakin nostamaan esille ja avoimesti kirjoittamaan niistäkin asioista mitkä ei ole ruusunpunaisia - kuten tähänkin asti on tehnyt - tarkoitus ei olekkaan kaikkia miellyttää vaan pikemminkin näyttää myös se toinen puoli asioista. Valitettavasti esim juuri rescuetoiminnassa ja hyväntekeväisyydessä toimii monta viheltäjää jotka eivät mitään järjestöjä esim ole - vaan ihan yksittäisiä ihmisiä - ja toiminnassa on paljon sellaista mitä peitellään ja määräyksiä mitä kierretään. Kaikkien toiminta ei tosiaankaan ole määräysten mukaista eikä aina välttämättä kestäkkään tätä tarkastelua ja kyseenalaistamista. On helpompi tosiaan syyttää kyseenalaistajia mustamaalauksesta kun myöntää että omassa toiminnassa saattaisi olla paljonkin paranettavaa esim avoimuudessa ja siinä että ensisijaisesti pyrittäisiin noudattamaan annettuja määräyksiä eikä tehtäisi omia oikopolkuja. Mutta toivottavasti blogi kuitenkin onnistuu avaamaan silmiä hieman heiltä jotka eivät ehkä itse osaa tunnistaa niitä luotettavia ja määräysten mukaan toimivia tahoja.

  VastaaPoista
 3. Itseä ihmetyttää miks tää Helenan hyväksi, ei kylläkään hänen itsensä järjestämänsä, huutis on jotenkin eroava Mirjamin hyväks järkätyssä huutiksessa jossa kerättiin rahaa yksityisen ihmisen ulkomailta tuomalle koiralle jonka jalka oli keno, rahaa kerättiin sen leikkaamiseen jota ei lopulta tapahtunut vaikka rahaa tuli hurumykke. Tai huutis jossa kerättiin rahaa koiran ristarileikkaukseen koska omistajalla ei ollu heittää 1500 tiskiin. Toisia siis saa auttaa mutta toisia ei..ja toi toisten raha-asioilla reposteleminenkin on aika ala-arvosta.

  VastaaPoista
 4. Itseä ihmetyttää miks tää Helenan hyväksi, ei kylläkään hänen itsensä järjestämänsä, huutis on jotenkin eroava Mirjamin hyväks järkätyssä huutiksessa jossa kerättiin rahaa yksityisen ihmisen ulkomailta tuomalle koiralle jonka jalka oli keno, rahaa kerättiin sen leikkaamiseen jota ei lopulta tapahtunut vaikka rahaa tuli hurumykke. Tai huutis jossa kerättiin rahaa koiran ristarileikkaukseen koska omistajalla ei ollu heittää 1500 tiskiin. Toisia siis saa auttaa mutta toisia ei..ja toi toisten raha-asioilla reposteleminenkin on aika ala-arvosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki ei ole sitä, mitä annetaan ihmisten ymmärtää. Jos sinäkin Moona sattuisit tietämään asioiden oikean laidan, voisi sinunkin ajatukset olla toiset.

   Poista
  2. Moonan kanssa ehdottomasti samaa mieltä. Tästä ei paista mikään muu kun henkilökohtainen kauna ko. ihmistä kohtaan.

   Poista
  3. Aiheellista pohtia näitä keräysasioita. Empä itse antaisi almuja Facebookin kautta kelle tahansa.

   Poista
 5. Ihan yleisellä tasolla tässä kirjoituksessa käsiteltiin varainkeruuta - esimerkkinä oli nyt tämä tapaus joka silmään sattui. En ole tuttu tämän Mirjami casen tai leikkauscasen kanssa joten en osaa niihin sanoa mitään. Mutta omasta mielestäni kuitenkin aina yksityisen henkilön tileille tapahtuva keräys on epämääräistä. Kuten blogissakin mainittu - huutokaupoissahan ei mitään lainvastaista ole. Vastikkeeton varainkeruu on aina luvanvaraista ja onneksi poliisi on näihin puuttunutkin - esim kummikoiramaksujen yms keräilyyn mikä sekin on luvanvaraista toimintaa. Moraalisesti taas koen itse sen arveluttavaksi että yksityisen tileille kerätään rahaa - yksityisesti omistettujen eläinten & omistajan hyväksi ja tätä sanotaan hyväntekeväisyydeksi.
  Ihan avoimuudenkin vuoksi ja kestävän toiminnan takia asiat tulisi tehdä aina oikein. Jos on tarvetta kerätä rahaa ja pyörittää jatkuvaa avustustoimintaa - voi aina perustaa yhdistyksen ja hankkia myös varainkeruuluvat. Toki kuka tahansa saa auttaa ketä tahansa - mutta kuten blogissakin mainitsin - kannattaa todellakin olla vähän varovainen kun varsinkin yksityisten tilille rahaa lahjoittelee. Kaikki ei aina välttämättä mene kuten on ennakkoon ilmoitettu.

  Mitään raha-asioilla repostelua ei ole tapahtunut sillä kuten mainuttu jo blogissakin - kyseinen ryhmä oli julkinen ja kaikki blogissa mainitut asiat olivat sielä kaikkien luettavina. Vasta myöhemmin - blogin julkaisun jälkeen se muutettiin salaiseksi. Blogitekstissähän ei edes mainittu mistä ryhmästä tai keräyskohteesta on kyse eikä kenenkään henkilön nimeä asiaan liittyen.

  VastaaPoista
 6. Kuinka monta eläintä olet omakätisesti pelastanut varmalta kuolemalta Espanjassa tai muualla?
  Helena on todellinen rescueihminen et suinkaan sinä joka näköjään työksesi kaivelet ja kyyläät muiden tekemisiä.En ole törmännyt kehenkään muuhun kuin Helenaan suomalaisista jotka heti auttavat eläintä hädässä.Kyllästyin täysin auttamaan erästä suomalaista sinullekin tuttua yhdistystä kun ei ikinä saanut sieltä mitään apua.Todellinen rescuetoiminta on ihan jotain muuta kuin jutella mukavia Malagan Protectoralla.
  Kaikki tarvitsevat rahaa auttaakseen eläimiä sehän on selvä.Lopeta muiden asioihin sekaantuminen ja tee sinäkin jotain hyödyllistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyse ei lienee kuitenkaan vastuullisen toiminnan peräänkuuluttamisessa siitä kuinka monta eläintä olen omakätisesti pelastanut. Ja ei - en kirjoita blogia työkseni vaan ihan harrastuksena. Jatkossakin tulen vamasti rescuetoimintaa blogissa käsittelemään - miellyttää se ihmisiä tai ei. Epäkohtien esiin nostaminen ja asioiden kyseenalaistaminen tulee pysymään blogissa jatkossakin esillä. Jos ei aiheet miellytä - varmasti löytyy itselle mieluisampia blogeja seurattavaksi.

   Todellliseen rescuetoimintaan kuuluu myös että toimijat ovat vastuullisia ja noudattavat annettuja määräyksiä - oli sitten kyseessä koirien maahantuonti, varainkeruu tai eläinten sijoittaminen. Vastuulliseen toimintaan kuuluu myös hyvät suhteet yhteistyökumppaneihin - mikä sisältää myös mukavien juttelun paikallisten yhteistyötarhojen henkilökunnan kanssa.

   Se on ihan totta että jokainen eläimiä auttava taho tarvitsee rahaa voidakseen toimia. Espanjassakin on omat määräykset asiaan liittyen ja melko pitkä prosessi siinä että saat tarvittavat luvat varainkeruuta varten. Kuten Suomessakin - luvan hankkiminen poliisihallinnolta on aikaa vievä prosessi eikä sitä myönnetä yksityshenkilöille.

   Rescuetoiminta on paljon ollut median, yleisön ja Eviran hampaissa jo pitkään. Recuetoiminta voi nousta arvostetuksi tavaksi auttaa eläimiä yli maarajojen vain osoittamalla että mukana olevat toimijat noudattavat määräyksiä ja toiminta on sekä avointa että läpinäkyvää. Yksityisten henkilöiden tileille rahojen kerääminen esimerkiksi ei tätä arvostusta nosta. Kuten mainittu jo useasti - jos eläimiä haluaa auttaa ja avustuksia tarvitsee - silloin kannattaa perustaa yhdistys ja toimia avoimesti varainkeruussa. Sama koskee tietenkin myös eläinten tuontia mistä Evirallakin on omat määräykset koskien rescuetoimintaa mutta siitä huolimatta edelleen on tahoja jotka nämä kiertävät - ja näin myös jatkossa tekevät hallaa koko toiminnalle. Mistä lähtien - ja miksi avoimuuden ja vastuullisen toiminnan puolesta puhuminen on ollut huono asia?

   Poista
 7. Mistä ihmeestä olet saanut tuollaisen tietoa Kati, että hän on maksattanut eläinten tuonnin varainkeruulla netissä. Tiedän ko henkilöstä ja myös sen, että hän on tehnyt käsitöitä jo pitkään ja myynyt niitä netissä. Kaikki käsitöistä saatava raha on mennyt pelastettujen eläinten hoitoon ja ruokaan. Me ystävät olemme vapaasta tahdosta häntä auttaneet. Hänen kauttaan on tullut myös Suomeen monia koiria, ei vain muutamia.On käsittämätöntä kirjoittaa tällaista, jos tietolähde on oletus tai juoru. Oma tietolähteeni on asioiden todellinen tieto. Olen hyvin surullinen tällaisesta kirjoituksesta, koska itse olen monien vuosien ajan tukenut esim Romanian katukoiria sterilointi/kastruointi ja ruuanhankintaa. Tälläkin henkilöllä on sydän mukana eläinten auttamisessa kaiken aikaa. Toivon sydämestäni että yritämme kaikki auttaa omien voimiemme ja varojemme mukaan eläinten hyvää hoitoa ja olla julmuuksia vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseisessä tekstissä käytetty esimerkki perusti tietonsa julkiseen ryhmään jossa varainkeruusta ja varojen käytöstä keskusteltiin.

   Käsitöitähän kaikki saa tehdä ja niitä myydä sekä käyttää rahat minne haluaa - kuten lahjoittaakkin rahoja minne haluaa. Oma kantani varainkeruuseen kuitenkin on se että se tulisi tehdä määräyksiä noudatten sekä tahoille jotka ovat toiminnastaan myös velvollisia raportoimaan (esim yhdistykset joita säätelee yhdistyslaki) Yksityisten tileille en rahaa lahjoittaisi - enkä voi suositella sitä kenellekkään. Jokainen kuitenkin päättäköön millaista toimintaa haluaa tukea. Itse tuen vain rekisteröityjä tahoja.

   Poista
 8. On ymmärrettävää, että ihmisten on vaikea myöntää itselleen, että taho, jota on tukenut vuosien ajan, ei ehkä olekaan se kaapin kiiltävin pokaali. Pelkkä hyväsydämisyys ei ole moraalisen oikeuden tai laillisuuden tae. Se pitäisi jokaisen koulunsa käyneen aikuisen ihmisen käsittää. Sivistyskysymys.

  On aivan turha valittaa, että rescuetyötä katsotaan nenänvartta pitkin, kun joukossa on jos jonkinlaista häärääjää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä - erityisesti viimeisestä lauseesta. Sepä se kun rescuetoiminta on varsin ison suurennuslasin alla jatkuvasti ja saa niskaansa paljonkin aiheetontakin kritiikkiä - olisi tästä syystä erityisen tärkeää että mukana olevat tahot noudattaisivat (ja ylittäisivät) kaikki annetut määräykset toimintaa koskien. Näin toimiala voisi omalla esimerkillään osoittaa olevansa varteenotettava toimija eläinsuojelun saralla.

   Poista
 9. En voi käsittä tätä korostamista yhdistyksen perustamisen välttämättömyydestä. Ei ole pakko perustaa yhdistystä, piste. Tästä on naurettavaa nostaa hälyä. Koen tämän julkisen kirjoituksen mollaamiseksi,katkeruudeksi ja kateudeksi. Tässä mollataan hyvää ihmistä. Mollataan myös henkilöä, joka hädissään kirjoittaa kaikille ryhmän jäsenille, kuinka kerätyille rahoille kävi. Ei hän yrittänytkään salata onnetonta tapahtumaa. Ei tarvitse enempää raskauttaa häntä. Kaikki aikanaan pelastetut eläimet ovat nyt turvallisesti täällä, eikä niiden omistajan aikeita ja auttajien toimintaa tai järjellisyyttä tarvitse kenenkään aliarvioida. Olin seurannut suurenmoisen sydämen toimintaa jo pitkään, Ennenkuin liityin rinkiin mukaan, tutkiskelun hänen ja hänen ystäviensä kirjoittelua FB:ssä ja tulin siihen tulokseen, että on luonnollista auttaa ja tukea henkilöä, joka toimii pyyteettömästi, levittää hyvää asiaa ja tietoisuutta suoraan, eikä vaikkapa yhdistyksen kautta. Minä kyllä kuulun muutamaankin rescueyhdistykseen, mutta koskaan aikaisemmin en ole törmännyt näin lapsellisen kateuden sävyttämään touhuun. Yhdistykset ovat oman kokemukseni mukaan, ennen tätä hyökkäystä, 99-prosenttisesti toimineet asiallisesti. Ei voi kuin syvästi pahoitella.

  VastaaPoista
 10. Mikäs sen nimi oli joka hyllytettiin rescueyhdistyksen pomon paikalta kun oli rahaa kadonnut ja poliisit tutki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mikä? Kiinnostaisi kovasti!

   Poista
  2. http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/342274/Loytokoirayhdistyksesta+tutkintapyynto++tileissa+epaselvyyksia

   Poista
 11. Jos halutaan tarkoituksella liikkua harmaalla alueella, ei tarvitse perustaa yhdistystä. Rehelliset, hyväsydämiset ihmiset perustavat yhdistyksen. Rehelliset, hyväsydämiset ihmiset toimivat vastuullisesti.

  Jos "hyvätekeväisyys"aasihuutokaupparyhmässä ei olisi mitään salattavaa, sitä ei olisi muutettu salaiseksi eikä sieltä olisi erotettu ihmisiä.

  VastaaPoista
 12. No, jos kyttäämistä ja mustamaalaamista harrastelevia kieroja "kavereita" poistetaan mistä tahansa ryhmästä, niin se on vain hyvä. Tästähän varoitetaan monessa muussakin ryhmässä adminien toimesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko asioiden kyseenalaistaminen varsinkin hyväntekeväisyydessä ja varainkeruussa todellakin mustamaalaamista ja asioista tarkempaa selkoa haluavat (mahdollisesti itsekkin lahjoittaneet) kieroja?

   Avoimuus on mielestäni kaiken hyväntekeväisyystoiminnan peruskivi. Avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen liittyy aina myös toimijan kyky keskustella asioista avoimesti - ei kyseenalaistajia pois sulkien näkemästä mistä puhutaan. Se herättää aina kysymyksiä - kuten pitääkin - jos koetaan avoimuuden sijaan tarvetta blokata näkyvyyttä. Rehellinen ja avoin toiminta kestää kritiikkiä ja tarkastelua ulkopuolistenkin taholta - ja varsinkin sisäpiirin kysymykset aiheesta kuin aiheesta.

   Poista
  2. Tuli jostain syystä mieleen sanonta: "miten aasimaista"! Sanonta on virheellinen, onhan aasi fiksu eläin. Aasi-sanan sijasta pitäisi sanoa "miten krokotiilimaista"! Krokotiililla kun on pienet aivot ja terävät hampaat.

   Poista
 13. En kauheesti mihinkään tämmösiin haluu kommentoida,kun ihmiset ovat nykyisin täysin mahottomia. Mutta pakko pohtia tätä nykymaailmaa ihan yleisellä tasolla, koska tämä maailma on täysin sekaisin.Täytyy ihmetellä näitä joidenkin porukoiden vetäjiä, millaisia selostuksia he antaa seuraajilleen,kun saavat puhuttua mustan valkeaksi(näin vertauskuvia käyttäen) asioissa. joista "vastapuoli" varoittaa. Tai no, nämähän puhujathan ovat äärettömän taitavia manipuloimaan ihmisiä ja saaman heidät tosi taitavasti valtaansa. Kuitenkin tämä"vastapuoli" on seurannut tämän vetäjän toimintaa useita vuosia ja hyvin läheltä, joten tietää hyvinkin mistä puhuu. Eli kysymys ei ole mistään mutu-tuntumalla heitetystä mustamaalaamisesta. Kyllä ihmisolion töytyy olla äärettömön tyhmä olio, ettei halua kuunnella kokeneempaa, samat virheet aikasemmin tehnyttä, vaan aivan väkisin on saatava tehdä ne virheet itse.. eli ihmiset haluavat aivan väkisin oppia"kantapään kautta". Tässä vaan on se ikävä puoli, et jos näiden ihmisten silmät jossain vaiheessa avautuvat, he "putoavat tavattoman korkealta" ja sillon sattuu ja lujaa, henkisesti.. Kun tajuavat, että tästähän heitä on kyllä varoitettu. Mustamaalaiminen ja paskanpuhuminen on aivan eri asia, sille pitää laittaakin stoppi. Mutta asiassa jossa ei ole tuosta kyse, niin ei voi kuin ihmetellä ihmisiä, jotka eivät kuuntele varoituksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen itsekin monesti miettinyt - miksi kyseenalaistaminen nähdään paskanpuhumisena. Vastaavaa kommenttia olen saanut itsekin osakseni aikaisemminkin - kun aiheena on ollut rescuekoirien tuonti. Jostain syystä määräysten puolesta puhuminen nähdään pahana ja kaikilla tulisi olla subjektiivinen oikeus pelastaa eläimiä haluamallaan tavalla - määräyksistä piittaamatta. Usein kun ollaan niin hyvällä asialla kuten koirien auttaminen - määräykset ei enää olekkaan niin justiinsa. Pitkällä tähtäimellä näillä kuitenkin on merkitystä - ja paljon! Rescuetoiminta voi jatkua vain jos kaikki noudattaa sääntöjä ja toimii määräysten mukaan. Evira on jo pidempään suhtautunut penseästi tähän toimintaan ja asettanut uusia sääntöjä. On sääli ettei niiden noudattaminen ole kaikkien mielestä tarpeellista ja oma toiminta koetaan niin yleväksi että sääntöjä ei noudateta. Siksi vastuullinen ja sääntöjä seuraava toiminta on äärimmäisen tärkeää - että jatkossakin tätä voi tapahtua. Rajojen rikkominen ja sääntöjen kiertäminen ei tässä asiassa palvele ollenkaan koirien tilannetta - vaan pidemmällä tähtämiellä voi johtaa jopa siihen että koko toiminnalle laitetaan stoppi. Onneksi valtaosa toimijoista kuitenkin kaikki nämä määräykset täyttää - ja ylittää ne. Sama koskee varainkeruuta - se on jo kovasti Suomessa säännösteltyä ja sääntöjä tuskin helpotetaan mikä auttaisi kaikkia jos jo nykyisellään niitä kierretään.

   Rescuetoiminta on nuori toimiala jossa opettelujakso on nyt takana - tai pitäisi olla. Kenenkään ei pitäisi enää tehdä virheitä sillä oppia ja kokemusta on jo kertynyt - ja todellakin - kantapään kautta asioita opittu. Virheistä todellakin pitää opikseen ottaa ja myös muistaa että toimialalla on nyt jo valtavasti osaamista - neuvojakin pitää pystyä ottamaan vastaan . Rescuetoiminnan pitää jatkossa todellakin pystyä kestämään kritiikki - koska sitä tulee aina olemaan - sekä pystyä näyttämään että toiminta on avointa ja eläinten hyväksi tähtäävää kaikessa.

   Poista
 14. Monenlaista rescuehommaa oon Espanjassa nähnyt, ollut yhdellä tarhallakin töissä, joten ihan turha puhua soopaa. Tämä kyseinen henkilö tekee sydämellään rescue töitä - sitä ei monet rescue ihmiset näköjään tajua. Jokainen on mukana ollut vapaaehtoisesti, tietääkseni on vielä ainakin mahdollista lahjoittaa omat rahat mihin haluaa. Ja mie oon iloinen, että aina kun pystyn autan nimenomaan häntä. Niin suuri luottamus on. Katille vaan terkkuja et voi pinmppi ja lol. Hanki itelles jotain kivaa tekemistä niin ei tarvi toisten touhuista niin välitellä.

  VastaaPoista
 15. Eikö tämä Helena ole epäiltynä hyväntekeväisyysrahojen väärinkäytöstä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtijuttu linkattu ylempänä ja Google osaa vastata

   Poista
 16. Tuohon huutokauppaan: sehän oli verhottu hyväntekeväisyystoiminnaksi ja markkinoitiin tukijoille hyväntekeväisyyshuutokauppana. Kun ihmiset kyselivät siitä tarkemmin ja selvisi, että kyse ei olekaan hädänalaisista eläimistä vaan omistetuista, niin ryhmä muutettiin salaiseksi ja kyselijät bannattiin. Ei hirveän vakuuttavaa.

  VastaaPoista
 17. Blogistia ja seuraajia ruodittu sielä ja muissa salaseuroissa monta päivää! Seuraa johtajaa joopa joo...

  VastaaPoista
 18. Mikä ihmisiä vaivaa, miksi tästäkin hyvästä asiasta pitää tehdä niin rumaa. En tarkoita tätä blogia, vaan sitä miten ihmiset käsittelevät näitä asioita. Miksi rescue-toiminnasta onkin tullut yhtäkkiä tullut sotatantere. Miksi aikuiset ihmiset eivät pysty asiallisesti kommunikoimaan keskenään. Miksi kaikki sanomiset ja kirjoitukset koetaan hyökkäyksenä itseään vastaan. Jos väärinkäytöksiä tai väärin toimimista on, niin eikö niista voi puhua avoimesti ja yrittää parantaa toimintaa, jos niitä taas ei ole, niin toiminnan luulisi olevan sitäkin avoimempaa. Eikä niin että suljettujen sivujen takana valoitetaan omaa toimintaa mustamaalaamalla muita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä - kuten olen yllä sanonut myös. Avoimuus on se mikä kantaa rescuetoimintaa eteenpäin ja tosiaan tekee siitä ulkopuolisen silmillekkin toimialan mihin voi luottaa. Avoimuus toiminnassa - sekä tietenkin avoimesti myös asiaan liittyvistä ongelmakohdista puhuminen.

   Poista
 19. Miettikää kankkulan kaivoa kaikenmaailman telkkarikeräyksillä.operaattorit tienaa ja varsinaisiin kohteisiin päätyy vaan murto osa. Jokainen elää omaa elämäänsä. Mikä ihmeen vietti on kaivella joutavanpäiväisiä,kun ihmisillä tänä aikana on todellinen hätä ja puute.nautitaan siitä mitä meillä on ja annetaan lähimmäisillemme oikeus omaan elämään.

  VastaaPoista
 20. Unknown: heititpä ontuvan vertauksen :D TV-keräysten takana on rekisteröidyt, luvanvaraista rahankeräystä harjoittavat toimijat, joilla on kirjanpito- ja selontekovastuu vastaanottamistaan varoista. Niitä ei voi laittaa lainkaan samalle viivalle jonkun epämääräisen yksittäisen maailmanpelastajapuuhastelijan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin,mutta suurimman potin vetävät välistä toimijat erilaisina kuluina.yhdistykset ovat myös kirjanpitovelvollisia.

   Poista
 21. Kyllä maar on noussut iso kohu kankkulankaivo blogista. Sitä lukiessani en tiennyt kenen kaivosta oli kyse, mutta kun ihmiset alkoi puolustelemaan kankkulankaivon emäntää, ihan nimellä. Niin nytpä tiedän kenen kaivoon rahaa laitettu :)

  VastaaPoista
 22. Olen tehnyt rikosilmoituksen tästä blogista koska tässä herjataan ja valehdellaan asioita! Apinalauma saa siinä samalla syytteet kun seuraatte säälittävää kirjoittajaa ja puolustatte tätä toimintaa. Hyvän ihmisen elämäntyötä koitatte tuhota mutta ettepä onnistu! Aasit on saatu kotiin ette saaneet tuhottua. Kattokaa peiliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten mainittu jo useaan kertaan - mainitaan uudelleen jos tekstiä ei jaksa lukea - tämä blogi on yleistä pohdintaa aiheesta vastuullinen varainkeruu. Esimerkkinä käytetty tapaus oli ihan julkinen ryhmä jossa julkisesti asiasta puhuttiin - blogissa on ko tapahtumaketjua siteerattu mitään siihen lisäämättä. Julkisten päivitysten käyttäminen lähteenä on täysin sallittua. Kyseinen huutokaupparyhmä (ja vastaavat yleensä) ovat suunnattuja laajemmalle yleisölle joten mistään yksityisestä tiedosta ei ole kyse.

   Poista