torstai 13. marraskuuta 2014

Myyttien murtaminen ei onnistu harhoja lietsomalla

"Katsokaa nyt tätäkin tappajakoiraa!!!"kuvatekstiin törmää tuon tuostakin eri ryhmissä ja keskustelupalstoilla jonne ihmiset latailevat lemmikeistään kuvia. Tämän tyyppisen tekstin yhteydessä on usein kuva pitbullista (tai vastaavasta) joka rötköttää jalat kohti kattoa omistajansa vieressä sohvalla rapsutettavana, tyytyväisenä ja onnellisena.

Pitbulleilla ja vastaavilla ns taistelurotuisilla koirilla on tietty maine, usein pelottavana koirana joka kylvää tuhoa ympärilleen. Maine varmasti johtaa juurensa myös siitä surullisesta faktasta että näitä koiria kasvatetaan laittomia koiratappeluita varten. Suomessakin asialla on synkkä historiansa johon jopa BBC aikanaan tarttui kuvaten dokumentin. Dokumentissa vierailtiin pittikasvattamossa Suomessa josta myytiin ja salakuljetettiin koiria ulkomaille tappelukoiriksi. Tämän tyyppisten koirien maine ei varmasti johdu ainoastaan koiratappeluista vaan myös siitä että mediasta on usein saanut lukea hyökkäyksistä joissa tietyn rotuiset koirat ovat vahingoittaneet sivullisia ihmisiä tai koiria sekä tilastoissa vahingollisista hyökkäyksistä erottuu selkeästi suurimpana juuri tämän tyyppiset koirat. Koiria ympäröiviä myyttejä äärimmäisen vaarallisena tappajana ei paranna se fakta että monessa Euroopan maassa on näitä tiettyjä rotuja kokonaan kielletty tai niiden pitämiseen on asetettu erilaisia sääntöjä johtuen jopa kuolemaan johtaneista hyökkäyksistä ihmisiä kohtaan.

Kyllähän jokainen koiraihminen tietää ettei maine on paikkaansa pitävä ihan suoralta kädeltä vaan näidenkin rotujen vaaralliseen käytökseen on syynä ihminen. Mistä tahansa koirasta saa vaarallisen kun koulutetaan väärin tai ei kouluteta ollenkaan. Ja myös taistelukoirarotuisesta koirasta hyvän kaverin ja ystävällisen seuralaisen kun osataan kouluttaa positiivisesti ja oikein. Sattuneita tilanteita ei kuitenkaan pidä vähätellä ja piilotella, eikä tietyn tyypisten koirien kykyä tehdä mittavaa vahinkoa vähätellä. Eikä sitä että koiratappelut on edelleen tätä päivää ja näitä koiria otetaan vääriin käsiin, myös katu-uskottavuuden vuoksi.

Olen huomannut että näiden koirien omistajissa on valitettavasti yksi osasto jotka jostain ihme syystä itse haluavat korostaa tätä mainetta. Viittaan tällä aloituskappaleeseen mukavasta valokuvasta koirasta johon jostain syystä täytyy kuvan laittajan puolesta teksti "tappajakoira" tms. Kun itse erehtyy kysymään että miksi halutaan tätä myyttiä vahvistaa; huomio kiinnittyy kivasta koirakuvasta provosoivaan tekstiin. Yleensä saa vastauksia että "se on hei sarkasmia". No joo kyllähän minä sen tajuan että halutaan näin viestiä koiran olevan jotain muuta kuin pelätty vaarallinen koira - mutta onko tämä nyt kuitenkaan ihan oikea tapa niitä ennakkoluuloja vastaan taistella? Sarkasmi on taitolaji eikä se huumori välity välttämättä kaikille - tappajakoira-tekstin lukaiseva saattaa todellakin ymmärtää asian niin jatkossa vielä enemmän olla vakuuttunut siitä että kyseiset koirat ovat todella vaarallisia.

Kun mediassa kirjoitetaan esim pitbull-tyyppisen koiran hyökänneen jonkun kimppuun on taas olemassa porukka joka on välittömästi takajaloillaan. "Miksi koiran rotu on mainittu, media haluaa lietsoa pelkoa ja pilata näiden koirien maineen!!!!" Itse en asiaa näe näin ollenkaan - ja muutenkin haluan uutiseni sensuroimattomina mitään faktoja peittelemättä. Miksi ei saa kertoa millainen koira oli asialla? Eikä se asia todellakaan ole niinkään, kuten väitetään, että rotu mainitaan VAIN silloin kun kyseessä on ollut joku ns taistelurotuinen koira… Kuitenkin - hyvin usein sama ryhmä on kyseessä - joka omista koiristaan puhuessaan ja kuvia ladatessaan haluaa (sarkastisesti) mainita että kuvassa sohvalla makaa vaarallinen tappajakoira. Eli median tulee sensuroida uutisointia ettei vaan kukaan ajattele tietyn tyypisten koirien olevan vaarallisempia kuin muut - mutta omistajien täytyy tuutata joka käänteessä "meidän tappaja" tyylistä (sarkastista) kuvatekstiä jolla mainetta sitten muka parannetaan ja ennakkoluuloja hälvennetään?

Myyttien murtaminen ei onnistu sarkasmilla, vähättelyllä eikä heittämällä vettä myllyyn lietsoen näitä sanontoja joita näihin tietyn tyyppisiin koiriin liittyy. Onneksi kuitenkin valtaosalla näitä koirilla on narun päässä ihmisiä jotka ymmärtävät että ennakkoluuloja vastaan taistellaan positiivisesti hyväkäytöksisten oikein koulutettujen koirien avulla ja tiedolla. Nämä omistajat eivät väheksy tuhoa mitä tietyn tyyppinen koira voi tehdä tai tilastoja niistä, eivätkä ole ensimmäisenä sanomassa että "ei nämä meidän rakkauspakkaukset vaan ne pikkukoirat, ne on pahoja".


1 kommentti:

  1. Aivan samaa mieltä. Jos pittiporukka korostaa sitä, että pitti on koira siinä kuin kaikki muutkin koirat, niin miksi ihmeessä halutaan korostaa juuri sitä piirrettä, joka erottaa ne kaikista muista? Tämä on logiikka, joka ei minulle aukene. Cesar Millanin dokumentti Love My Pit Bull on hyvä ja rehellinen katsaus siihen, mitä pitti on ja mitä se ei ole.

    VastaaPoista