perjantai 24. huhtikuuta 2015

#koiranpäivä

Iloista Koiranpäivää kaikille! Valtakunnallista Koiranpäivää vietetään tänään 24.4 jo yhdeksännen kerran - tämän vuoden teemana on "Hyvää elämää koiran kanssa - vastuullista koirankasvatusta". 
Teema herättää paljon ajatuksia kuten pitääkin. Vastuullisesta koirankasvatuksesta saisi kirjoitettua varmasti ihan kokonaan asialle omistautuneen blogin - niin paljon osa-alueita siihen sisältyy. Teemalla halutaan kiittää suomalaisia kasvattajia laadukkaasta työstä - ja varmasti kasvattajissa onkin valtaosa ketkä kiitoksensa ovat ansainneet tehdessään koiralähtöistä työtä. Kennelliiton työstämät päivän materiaalit viestivät kuitenkin selkeästi yleisölle myös siitä että aina kaikki eivät vastuullisesti toimi keneltä koiran voi hankkia.

Koirien terveydestä tinkiminen paremman ulkomuodon tavoittelussa on kaikkea muuta kuin vastuullista sillä kaikista tärkeintä on koiran hyvinvointi. Myös koiralle oikean kodin löytäminen kuuluu vastuulliseen toimintaan ja siihen tulisi kiinnittää huomiota entistä enemmän. Tämä ei tietenkään koske vain kasvattajia vaan ihan jokaista joka koiralle kotia etsii; oli sitten kyseessä yksityinen henkilö joka koirastaan luopuu, vahinkopentueen omistaja, löytöeläintalo, rescuejärjestö…. Facebookin ihmeellisessä maailmassa varsinkin törmää valitettavan usein ilmoituksiin joissa koirille etsitään uutta kotia - "tämä koira menee piikille jos ei kotia löydy huomiseen kello 1430 mennessä". Vastuullista ei ole toimia näin ja tuuppaamalla koiraa minne tahansa ottajalle joka deadlineen mennessä ilmoittautuu  - ja vastuu on tässä myös koiran ottajalla. Samoin - pentuja tunnutaan kauppaavan uusiin koteihin ihan julkisten FB-ilmoitusten perusteella ensimmäiselle ottajalle; "meidän narttu sai vahinkopennut, nyt olisi nämä rakkauslapset vailla koteja". Huimaa on seurailla kuinka pentukuvailmoituksiin alkaa nopeasti tulemaan vastauksia "hei mulle toi pieni musta tuolta takaa, voinko hakea huomenna?". Ei, en liioittele - näitä kauppatapahtumia on. Vastuullisesti ei toimi todellakaan myyjä eikä ostaja. Voi kuulostaa uskomattomalta että joku myy koiran näin heppoisin perustein tutustumatta ostajaan ja samoin että joku on halukas ostamaan koiran tuntemattomalta ihmiseltä yhden kuvan ja parin rivin tekstin perusteella. Pentutehtailijat ovat tietysti oma lukunsa ja heitähän ei nyt todellakaan kiinnosta minne se pentu menee, terveysasiat tai emon ja pentueen hyvinvointi - ainoa mikä kiinnostaa on se kasa käteistä minkä pennusta saa. Siitä huolimatta, pentutehtailijoita riittää koska kysyntää on. Valtavasta kampanjoinnista, mediaan päätyneistä karmaisevista esimerkeistä kuoleman sairaista koirista ja tiedossa olevista faktoista huolimatta kysyntää näille pennuille on. Kaikki, varsinkaan yksityiset rescuetoimijatkaan ei usein mitään mitaleja ansaitse toiminnastaan kun hyljätyille koirille koteja etsivät. Ojasta allikkoon mennään siinäkin kun tuputetaan koiria minne tahansa kotiin ja painostetaan ihmisiä hankkimaan koira. "Tää on just niin sulle sopiva hei, laitetaanko tulemaan?". Ajatus että mikä tahansa paikka on koiratarhaa parempi ei ole totta eikä sillä ajatuksella pidä tyrkkiä koiria minne tahansa, kelle tahansa - eikä tietenkään koiran adoptiota harkitsevan myöskään tule langeta säälimarkkinointiin, söpöstelykuvauksiin ja painostukseen.

Törmäsin hiljattain tähän nerokkaasti toteutettuun videoon koskien koiran hankintaa. Vastuullinen kasvattaja tai muu toimija osaa muistuttaa koiraa hankkivaa että aina ei elämä koiran kanssa ruusuilla tanssimista ole, koira vaatii aikaa, rahaa sekä sitoutumista vuosikausiksi eteenpäin. Koiraa ei tule ottaa hetken mielijohteesta eikä antaa lahjaksi ilman että lahjan saajalla on selkeä tieto siihen mitä lahja vaatii. Koira on perheenjäsen - ei kertakäyttöesine jonka voi nakata pois elämästään noin vain. Suosittelen katsomaan tämän videon! Kyynelkanavat aukeaa joka kerta.
Meidän Musti haluaa toivottaa ihan henkilökohtaisella mini-videolla vielä kaikille superia Koiranpäivää! Musti ei ole vastuullisen kasvatuksen eikä omistamisen tulos lähtökohdiltaan. En tiedä mikä oli se syy että Mustin alkuperäinen omistaja päätti heittää Mustin roskalavalle. Liekkö ollut vahinkopentu jolla emon omistaja ei nähnyt tilaisuutta tienata, tai ehkä Musti ostettiin lapselle lahjaksi mutta riehakas pentu saattoi olla liikaa perheelle tai kiinnostus vain lopahti ja Musti päätyi roskikseen juuri vuosi sitten näihin aikoihin. Monta polkua on kulkenut tuosta hylkäämisestä ja tänään viettää ensimmäistä valtakunnallista Koiranpäivää Suomessa. Komea, iloinen poika on hänestä kasvanut alusta huolimatta! Toimi vastuullisesti olit sitten myymässä koiraa tai hankkimassa koiraa. Tärkeintä on koiran hyvinvointi ja sitoutunut koti - koko koiran loppuelämäksi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti