Helsingin Uutisissa oli viikonloppuna juttu koskien Hesyn valtataistelua. Jutussa oli lainattu omaa aikaisempaa bloggaustani myös jonka kirjoitin viime vuoden vuosikokouksen jälkifiiliksissä. Ei voi muuta sanoa kuin että aika järkyttävää miten riitaisaa on meininki. Omaa äänestyspäätöstä pohdin kovasti nyt tulevassa kokouksessa, tai edes sitä menenkö paikalle. Äänestää pitää aina ja annettua oikeutta käyttää mutta jotenkin tuntuu nyt siltä että äänestät niin tai näin niin eläinten hyväksi ei ääni mene. On tuon tulevan äänestyksen tulos mikä tahansa niin ajatutuuko tilanne taas siihen että seuraavana vuonna ollaan äänestämässä vain siksi että saadaan taas edellisen vuoden äänet kumottua ja tappelu jatkuu? Tuota juttua oli kovasti jaettu Facebookissa ja kommentoitu - herättää ajatuksia aika monenkin mielessä miksi tilanne on mikä on ja kuinka paljon vastaavilla resursseilla voisi oikeasti saada aikaan.
Itse todellakin ihmettelen että mikä virka noilla miljoonilla on mitä Hesy omistaa jos ne on sijoitettuna asuntoihin ja rahastoihin? Mites ne eläimet? Omissa silmissäni Hesy on ihan takapenkkiyhdistys jos puhutaan näkyvyydestä. Rahaa on ja palkattua henkilökuntaa mutta näkyvyys ja vaikuttaminen asioihin on lähes olematonta. Mietin asiaa taas viime viikonloppuna PetExpossa jossa oli esillä paljon eri yhdistyksiä jotka paiskovat hommia eläinten eteen ilman palkkaa vapaaehtoisvoimin. Hesyä ei paikalla näkynyt. Sama homma viime elokuussa Löytökoiralauantai-tapahtumassa joka nimen omaan on olemassa edistääkseen kodittomien eläinten auttamista - sama asia minkä Hesy kertoo olevan yhden päätoiminta-alueistaan. Ei ollut Hesyä sielläkään toimintaansa esittelemässä. Hesyn läsnäolo sosiaalisessa mediassa on olematon. Harvakseltaan päivitettävä Facebook-sivu ei ole sosiaalisen median hyödyntämistä - jos yhdistyksessä on palkkaa saava tiedottaja niin missä on näkyvyys näissä kanavissa? Hesyn toiminnasta saisi mahtavaa ja mielenkiintoista sisältöä eri kanaviin ja kun rahaakin on niin mahdollisuus on panostaa vielä laadukkuutenkin. Hesyltä puuttuu myös näkyvät kampanjoinnit eri teemoista kuten esim Animalialta on saatu nähdä; upeita näkyviä kamppiksia koe-elänten puolesta, turkistarhausta vastaan ym ym. Niitä on ilo seurata - oikeaa vaikuttamista eläinten puolesta.
Seurailen hyvin paljon eri yhdistysten toimintaa jotka toimivat täysin vapaaehtoisvoimin ja lahjoitusvaroin; yksittäisten ihmisten kymppien avulla. Kukaan ei saa palkkaa työstään vaan yhdistyksen hommia hoidellaan porukalla, jokainen oman leipätyönsä ja yksityiselämänsä ohella. Silti - näkyvyys on ihan eri luokkaa kuin Hesyllä kuten myös läsnäolo niin netissä kuin livenäkin. Ollaan tapahtumissa, tiedotetaan, toimitaan, innostetaan. Varainkeruu ja vaikuttaminen on läsnäoloa, myyntiä, viestintää, markkinointia. Onko ne ne miljoonat pankissa jotka tappaa sen oikean halun vaikuttaa ja auttaa? Miksi Hesy ei ota mallia ja tarkasta omia toimintatapojaan - ja toimi? Kaikki valttikortit on heillä käsissä kun on sitä tunnettuuta, on rahaa ja on henkilöstöä joka saa palkkaa siitä että toimii eläinten hyväksi. Tuohan on aivan mahtava tilanne - varmasti moni vapaaehtoisesti eläimiä auttava olisi valmis antamaan oikean kätensä siitä hyvästä että saisi palkkaa rakastamastaan työstä ja voisi panostaa siihen täyden työpäivän verran joka päivä.
Hesyllä olisi varmasti resursseja ottaa haltuunsa myös huomattavasti enemmän eläimiä, tuo viime vuoden 417 pelastettua eläintä kuulostaa aika pieneltä määrältä. Tai siis onhan se paljon - yksikin eläin hädässä on liikaa; mutta vertaan lukua esim siihen että Suomessa toimii maakunnissa löytöeläintaloja joiden läpi myös kulkee kymmeniä, satoja eläimiä vuosittain. Heillä ei läheskään vastaavia resursseja ole, joukkoa palkattua henkilökuntaa eläimiä varten eikä vastaavia määriä rahaa.
Hesy tarvitsisi ihan uuden suunnan ja sen toiminnanjohtajan. Huomasin kun ko toimen rekry oli käynnissä loppukesästä kun muutama tuttava ehdotti hakemaan - jätin kuitenkin hakematta. Varmasti toiminnanjohtajasta aiheutuvat kulut saataisiin katettua jopa poistamalla päällekkäisyysvirkoja yhdistyksestä; taitava toiminnanjohtaja kykenisi varmasti yhdistelemään erilaisten assistenttien ja sihteerien toimia kuten myös hoitamaan tiedottamista ja varainhankintaa - tekemään tulosta markkinoinnilla. Mietin kuitenkin useasti sen jälkeen että "mitenhän siinä kävi" kun Hesyltä ei tiedotetta palkatusta henkilöstä koskaan tullut. Tuossa Helsingin Uutisissa mainittu asiaan liittyvä yksityiskohta nosti kyllä karvat pystyyn; julkisesta hausta huolimatta duuniin oli ehdotettu uutta hallituksen varapuheenjohtajaa - joka oli toiminut Hesyssä pari viikkoa talous- ja henkilöstöpäällikkönä mutta päättänyt jostain syystä lopettaa melkein heti aloitettuaan. Erikoinen kuvio kun ottaa huomioon että tuo talous- ja henkilöstöpäällikön toimi oli haussa lokakuussa 2013 - valittu henkilö oli paikassa pari viikkoa, sitten olikin aika kevään 2014 vaaleille jossa tuli valituksi uutena hallitukseen ja varapuheenjohtajaksi ja heti seuraavana kesänä ehdotetaan toiminnanjohtajan virkaan....
Mielenkiintoista nähdä mitä tuleva vuosikokous todellakin tuo tullessaan. Toivottavasti ainakin vihdoinkin sen että jatkossa Hesy voi panostaa sata lasissa toimintansa kehittämiseen ja panostaa jatkossa näkyvästi eläimiin - sama toive minkä vuosi sitten esitin myös.
Lukekaa myös tämä loistava Fifirock-bloggaus aiheeseen liittyen: http://fifirock.com/2015/04/20/hesy-tarvitsee-strategian-ja-saneeraajan-kiekko-paatyyn-ja-peraan-toimintatapa-on-kestamaton/
VastaaPoistaHyvä immeinen, jos Hesy ei enää näy eri tapahtumissa kuten Kirjamessuilla ja PetExpossa, siitä saat syyttää nykyistä hallitusta ja sen kannattajia. Vapaaehtoistoiminta ei maita, vaan ollaan käsi ojossa ;) Money money.
VastaaPoistaMitä läsnäoloon netissä tulee, siitä olen tasan eri mieltä kanssasi. Kas kun Hesyn tukijat ovat pääosin vanhempaa väkeä, joka ei netissä notku. Ei siis tviitttailla, eikä lähetetä kuvia Instagramiin. Hyvä kun ovat edes naamakirjassa. Olen muuten vinkannut tiedotusta hoitavalle henkilöstölle useista aiheista, joista on myös laitettu maininta Facebook-sivustolle. Teepä perässä ja lopeta tuo vikinä ;) Elämää on ilman älypuhelintakin.
Ei kannata verrata Hesyä sellaisiin vapaaehtoisvoimin toimiviin yhdistyksiin, joilla ei ole ylläpidettävää löytöeläintaloa. Onhan toki mukavaa aktiiveille, jos jossain Animalian toimistossa voi leipoa kuppikakkuja samanhenkisten ja -ikäisten kanssa ;) Toisaalta noita maakuntien löytöeläintaloja sopii verrata vain Viikin löytöeläintaloon, jossa siis käy noin 1500 lemmikkieläintä vuosittain. Onneksi meillä pääkaupunkiseudulla on harvemmin navettakissoja, jotka tuottavat yhdessä kesässä melkoisen määrän villejä pentueita. Sen sijaan sosiaalitapauksia täällä riittää ja piisaa.
Hesyn rahalliset tukijat saattavat ehkä olla (ei statistiikkaa joten en tiedä) vanhempaa väkeä mutta tukimuotoja on paljon muutakin kuin se raha - ja muutenkin - onko Hesyllä (tai kellään!) varaa pitkällä tehtäimellä panostaa vain vanhemman väestön tukeen ja unohtaa kaikki alle eläkeikäiset.... Mikä on tilanne tällä logiikalla esim 10 vuoden päästä? Vanhemmat tukijat ovat siirtyneet sateenkaarisillalle ja loput löytäneet muita kohteita mitä tukea. Internetin voimaa tuskin kannattaa aliarvioida missään ikäluokassa sillä Tilastokeskuksen mukaan 51 prosenttia 16–89–vuotiaista seurasi yhteisöpalveluja vuonna 2014. 86 prosenttia väestöstä käytti internetiä. 64 prosenttia käytti nettiä monta kertaa päivässä. Älypuhelimia käytti suomalaisista 60% vuonna 2014 - nousua 10% vuodesta 2013.
PoistaHesyn kotiuttamien eläinten määrässä en verrannut tahoa yhdistykseen joka ei ylläpidä löytöeläintaloa - vaan löytöeläintaloja Suomessa pitäviin tahoihin. Esim Kiikoisten löytöeläinpalvelun hallussa kävi vuonna 2014 299 eläintä (toimii yhden ihmisen voimin (yrittäjä) sekä vapaaehtoisten tuella. (http://www.elainpalvelu.suntuubi.com/?cat=11) Phesy:n huomaan kulkeutuu vuosittain n. 500 kissaa, 250 koiraa ja 30 muuta pieneläintä (http://www.phesy.net/?sivu=yhdistyksen-esittely.htm)
Animalian sekä monen muunkin tahon jolla ei omaa löytöeläintarhaa ole toiminta on paljon muutakin kuin kuppikakkujen leipominen. Tähän pakko lainata Rescueyhdistys Kulkurit ry:n PJ:n tekstiä siitä mitä he ovat saaneet aikaan viime vuonna - toiminta-alueenahan heillä on Romania sekä myös Suomi kissojen osalta.
"Vertauksena käytän omaa, vapaaehtoisvoimin pyörivää yhdistystämme, jossa esim viime vuonna kotiutettiin 423 eläintä ja steriloitiin 1099. Puhumattakaan esim koiratarhan rakentamisesta yli 200 koiralle, joka myös toteutettiin valtaosin viime vuoden puolella. Lisäksi päälle tulevat aktiivinen tapahtumatoiminta, tiedottaminen ja kansainvälinen vaikutustoiminta."
Vale - emävale -tilasto ;) Meitsi istuu lähes työkseen tietsikan ääressä, enkä vapaa-ajalla jaksa notkua somessa. Olen vakaasti sitä mieltä, että naamakirjassa julkaistu juttu on päiväperhonen. Tosin enää ei tämänpäivän kirjoitus ole huomisen kalankääre, vaan se jää nettiin pyörimään. Naamakirjapäivitykset yms. eivät tavoita kuin pienen osan eläinystävistä. Sen sijaan jos juttu pääsee paperilehteen tai edes sen nettisivuille, lukijakunta laajenee tuntuvasti. Hesyn tiedotteet ylittivät päivälehtien uutiskynnyksen Hannele Luukkaisen aikana todella monta kertaa. Tässä ei Paavilainen ole onnistunut, ja haastattelutilanteissa saattaa päästä sammakkoja suusta. Kuten taannoinen lausunto rotanmyrkyistä...
PoistaHesyn henkilökunnan määrän selittää osaksi se, että tiedotuspuoleen on satsattu. Tätähän eivät kaikki loukuttajarouvat hyväksy - kuten ehkä olet huomannut, jos käyt Hesyn vuosikokouksissa. Pitäisi vaan keskittyä kissojen pelastamiseen.
Nämä rescueyhdistykset ovat asia erikseen. Tiedät varmaan, että PETA lopettaa kodittomia lemmikkejä ja tästä sitä on arvosteltu rankasti. Mutta onko elämä jossain romanialaisella koiratarhalla oikeasti elämisen arvoista? Eläinystävällisin vaihtoehto saattaa sittenkin olla kulkukoiran nukuttaminen ikiuneen.
PETA:n toimintaan en voi ottaa juurikaan kantaa kun en tiedä heistä sen kovinkaan kattavasti. Lopetuksia tapahtuu kuitenkin joka maailman kolkassa löytöeläintarhoilla koska missäs niitä eläimiä säilytät kun adoptioita ei tapahdu ja lisää hyljätään koko ajan? Romaniassa, Espanjassa - ja kissojen tilanne ja lopetustilastot Suomessa ovat aika surullista luettavaa. Pieni osahan se näistä hyljätyistä saa sen mahdollisuuden uuteen kotiin.
Poista