Kävästiin Lontoossa Battersean koirien ja kissojen tarhalla muutama päivä sitten. Ei päästy telkkariin vaikka vierailumme aikana tarhalla kuvattiin For the Love of Dogs ohjelmaa joka on jo muutamia vuosia pyörinyt ohjelmistossa Britanniassa kertoen tarhan toiminnasta. Battersean toiminta on hyvin näkyvää ja tarha hyvin tunnettu maan rajojenkin ulkopuolella. Hyvä näin koska myös Britanniassa koirien hylkääminen lisääntyy koko ajan - ja tästä syystä Battersean tiloja ollaan laajentamassa. Battersea Dogs & Cats Homella on toimintaa kolmessa eri keskuksessa, oma vierailumme suuntautui Lontoon pisteeseen aivan vanhan voimalaitoksen viereen. Nykyiselläänkin jo aika valtava kompleksi jossa muutama kokonainen kerrostalomainen rakennus koirille, omat tilat kissoille, lost & found eläinten tilat, kauppa ja kahvila. Tarhalla käynnistä veloitettiin muutaman punnan pääsymaksu mitä en itse ainakaan pitänyt ollenkaan pahana - jostainhan niitä tuloja täytyy saada toiminnan pyörittämiseen. Tilat olivat hyvin siistit ja vieraat tervetulleita tapaamaan kotia etsiviä eläimiä. Kaikissa osissa ei saanut kuvata; koirat oli jaoteltu niin että aremmat ja hiljaisempaa eloa vaativat koirat olivat omissa osioissaan joiden ovilla tiedotettiin koirien tarvitsevan rauhaa eikä kuvausta sallita.
Ihan selkeästi yliedustettuina tarhalla oli staffit ja muut ns voimakkaammat rodut. Oli rotikoita, amerikan bulldoggeja, akitoja. Sekä niitä staffeja lähes joka toisessa kopissa. Staffien hylkääminen on Briteissä järkyttävän yleistä. Rotu on jossain määrin trendi joten pentutehtailu kukoistaa - koiria myydään kelle vaan ja niitä ostaa ketkä vaan; yleensä ihmiset joiden motiivit on vain haluta katu-uskottava koira. Pitbullit ja näiden mixit ovat olleet Britanniassa kiellettyjen rotujen listalla jo pitkään joten lienee uskottavuutta koiralla hakevat ihmiset ovat siirtyneet staffeihin ja muihin bullirotuisiin koiriin. Koiria pidetään ja "koulitaan" kovalla kädellä ja alistaen kun ei muuta osata ja sitten ne hyljätään; joko kadulle tai tarhoille. Aika vastaavaa trendiähän on Suomessakin nähtävissä; hyvin moni haluaa itselleen pitin, staffin tai muun vastaavan koiran ihan vain siksi että halutaan olla cool. Mitään järkeä ja hienoahan siinä ei kuitenkaan ole että otetaan tietyn rotuinen koira vain oman pätemisen tarpeen takia vaikka kykyä ja osaamista ei ole - ja kun osaaminen loppuu niin koira pistetään kiertoon tai kiikutaan piikille. Britanniassa lopetetaan isoja määriä hyljättyjä koiria joka vuosi - Battersean lisäksi kaikki muutkin tarhat kärsivät kroonisesta tilan ahtaudesta ja varojen puutteesta. Greyhoundeja oli tarhalla myös, tosin ihan muutamia. Ei tietenkään ollenkaan samassa mittakaavassa kuin Wimbledon Greyhound Rescuen hallussa jossa kävimme viime kesänä, kirjoitin tuolloin asiasta täällä. Battersean greyhoundien tarina oli kuitenkin sama vanha stoori - tarpeettomaksi käyneet entiset ratajuoksukoirat hyljätään eläinsuojelun haltuun. Parempi tietenkin sekin kuin tarpeettomat ja kivuliaat lopetukset tai hylkääminen luontoon.
Vaikka Britannian tilanne on aika kurja mitä tulee koirien hylkäämiseen niin hienoa on että asiat on sielä näyttävästi esillä. Koirien adoptioita promotaan näkyvästi kuten myös eläinten kohtelun epäkohtia nostetaan esiin mediassa. Löytöeläintarhat edistävät aktiivisesti asiaansa myös panostamalla näkyvyyteen, varainkeruuseen ja markkinointiin. Battersean tarhan tiedotteita ja mainontaa on isosti näkyvissä ympäri Lontoota kuten myös muiden eläinsuojelutahojen.
Lontoon matkaan kannattaa ehdottomasti sisällyttää käynti Batterseassa ihan tutustumismielessä. Tarha on auki joka päivä, lähellä ja sinne pääsee kätevästi bussilla oven eteen monestakin paikkaa tai junallakin muutaman sadan metrin päähän. Suosittelen!
Nettisivut löytyy täältä ja tarhan Facebook täältä.
Mielenkiintoista tekstiä :) en ollut ennen kuullutkaan tuosta paikasta.
VastaaPoistaJeo - kannattaa lukea, mielenkiintoinen konsepti!
PoistaMielenkiintoista lukea vierailustasi Batterseassa. Vaikka asunkin Skotlannissa, en ole koskaan vieraillut löytöeläintarhalla. Adoptointia tosiaan promotaan todella paljon, esimerkiksi televisiossakin on jatkuvasti mainoksia esimerkiksi Dogs Trustista. Rescue centereiden kotisivuja selatessa on tullut huomattua juuri sama asia, kuin mitä itsekin huomasit, eli staffeja on ihan järjettömän paljon. Border collieita on myös suhteellisen paljon odottamassa adoptiota, kun ovat niin aktiivisia. Kaikkialla briteissä pitbulltyyppiset koirat eivät ole kiellettyjä. Skotlannissa on erilainen laki ”vaarallisten koirien” suhteen, sillä täällä ei ole kiellettyjä rotuja, mutta rangaistuksia annetaan vasta sitten, kun koira on jotain tehnyt oli se, mitä rotua tahansa. Joka tapauksessa mielenkiintoinen teksti! :)
VastaaPoistaMekin nähtiin Lontoossa Dogs Trustin auto joka oli hienosti teipattu "Dogs are for life" tekstein. Tuo Border Collie tilanne yllättää… Mä olen asunut vuosia (ennen) Englannissa ja vieraillut Walesissa aikanani paljon jossa lammaskoirat on kunkkuja… Hienoa katsoa niiden työtä. En tiennyt että niidenkin hylkääminen on noin yleistä koska ovat työkoiria ja arvossaan. Voisitko laittaa mulle viestiä tarkemmin aiheesta esim Tassunpohjat FB kautta https://www.facebook.com/tassunpohjia - tai mun henk koht profiiliin https://www.facebook.com/kati.hirsikangas - kuulisin mielelläni asiasta lisää!
Poista"Parempi tietenkin sekin kuin tarpeettomat ja kivuliaat lopetukset tai hylkääminen luontoon"
VastaaPoistaHiukan tarkennusta tuohon. Lopetus ei ole koskaan tarpeeton. Tämä on ymmärrettävä ensimmäiseksi. Koiran arkistointi tarhaan häkkiolosuhteisiin loppuiäkseen sen sijaan on tarpeetonta. Pääosin lopetukset eivät ole kivuliaita, mutta aina ne eivät ole yhtä siistejä kuin lopetuspiikki. Greyhoundeja hylätään luontoon ani harvoin, eikä vähiten siksi, että ne ovat aina tunnistettavissa. Korvien leikkuuta ja lopettamattomia greyhoundeja tavataan yksittäistapauksina ja kun mietitään, että kyseessä on määrällisesti brittien top-3 kuuluva rotu, niin puhutaan pienemmästä kuin marginaali-ilmiö.
Mielestäni terveen koiran lopettaminen on turhaa silloin kun syynä on vain se että se on hidas kisaamaan tai se on kärsinyt kuntoutettavissa olevan vamman. Lähtökohtaisesti koiria ei olekaan tarkoitus säilöä loppuiäksi tarhoille vaan kuntouttaa ja etsiä uudet kodit. Ja onneksi tahoja on ketkä koiria vastaanottaa ja ihmiset näitä kodittomia sitten adoptoi kun koiran hankintaan päätyvät.
Poista