perjantai 3. heinäkuuta 2015

Empiirinen tutkimukseni aiheesta "kuinka lämpö autossa nousee helteellä"

Säätila testin aikaan
Kävin paikallisessa Lidlissä tuossa jokunen aika sitten. Aikaa vierähti noin 20 minuuttia ja sanomattakin selvää että auto oli sauna kun sinne palasin. Koirien jättämisestä kuumaan autoon on paljon keskusteltu (onneksi) mutta valitettavaahan se on että moni ei siltikään tajua faktoja. Ajatellaan että "minä vain pistäydyn tuossa kaupassa - ei mee kauaa" ja ajatellaan että kylläse koira nyt sen verran pärjää kun ikkunat laittaa raolleen.
Klo 1423, 1433 ja 1443.

Innostuin sitten mittaamaan tuolla meidän rimpulamallisella sisälämpömittarilla kuinka se lämpö kohoaa autossa sen 20 minuutin aikana minkä itse juuri sielä Lidlissä shoppasin. Kauppareissuksi siis aika nopeasti toimittu. Mainittakoon että luonnollisesti omat koirat lojui kotosalla Lidl-reissun aikana - eikä sielä autossa parkkiksella.

Lämpötila mittarissa oli kello 1423 +28C kun kävin sen mittarin autoon kiikuttamassa. Väliaikaa kävin ottamassa kello 1433 - +40C. Kello 1443 mittarissa oli +46C. Auto oli suht aurinkoisella paikalla omassa pihassa mutta niinhän nuo kauppojen parkkiksetkin aukeita yleensä on eikä varjopaikkoja juurikaan ole. Ikkunat oli raollaan mutta eipä kauheasti apua.
Ilmatieteen laitoksen mukaan about noihin aikoihin meidän suunnalla oli pihalla lämmintä +30C.

Testaus tapahtui meidän erikoista tavaraa pursuavassa
lähiöpihassa
Vantaalla. Kuvan autossa siis mitattiin.
Joten ei mulla sitten muuta tällä kertaa kuin että ihan oikeasti - älkää jättäkö niitä koirianne sinne autoihin hankkimaan lämpöhalvausta ja panikoimaan kuumuudesta edes siksi aikaa kun haette kaupasta jotain. Kyllä se vaan niin on helteellä ei kauaa siihen mene kun auton lämpötila on sitä luokkaa että se on koiralle tosi paha paikka. Ja muistathan että jos näet koiran autossa näillä helteillä - toimi. Soita 112, koita löytää omistajat ja hätätilassa riko vaikka auton ikkunat - älä kävele ohi ja päivittele asiaa myöhemmin SoMessa - toimi!

2 kommenttia:

 1. On kyllä niin hemmetin surullista luettavaa, kun vähän väliä on jossain koira kuollut autoon. Hirveä tapa kuolla lämpöhalvaukseen. Ei voi ymmärtää, että miksi se tieto asian vaarallisuudesta ei uppoa sinne korvien väliin - mikä ihme mättää?

  Facebookissahan liikkui juuri jonkun ihmisen kuvaama tilanne jossa vanha pariskunta jätti auton hellepäivänä autoon, lähtiessään Ikeaan. Voi hyvät hyssykät! Tämä ihminen oli kysynyt, että ette kai te koiraa tuonne jätä, niin vastaus oli ollut, että "siellä on ikkuna auki". Noh, reipas ihminen oli sitten soittanut poliiseille, jotka ilmeisesti rekisteritunnuksen perusteella olivat selvittäneet omistajan ja soittaneet tälle, sillä mies oli mennyt autoon istumaan loppuajaksi pitämään autoa viileänä. Selvisi ainakin se koira, tällä kertaa ainakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu törmäsin itsekin tuohon juttuun - sekä myös eilen sattuneeseen tapaukseen jossa ostarin parkkiksella mopsi oli kuollut lämpöhalvaukseen. Ihan horroria.

   Poista