perjantai 24. lokakuuta 2014

Pyjamahousuiselle naiselle ja nimettömille turkiseläimille

Mediassa on viime aikoina tullut eteen muutama juttu, aika erilaisia tapauksia
 - mutta kuitenkin liittyen samaan asiaan; eli eläinten hyvinvointiin Suomessa sekä eläinten huonoihin oloihin puuttumiseen.

Keneltäkään tuskin on mennyt ohi surullinen tapaus Helsingin Laajasalossa jossa pitkään jatkuneseen koirien pahoinpitelyyn puuttunut nainen surmattiin koirien omistajan toimesta. Lehdistä on saatu lukea kuinka koirien huono kohtelu on jo aikaisemmin aiheuttaunut rikosilmoituksia - syyteharkintaan asti edenneitä. Tämä tapaus kertoo todellakin hyvin karua totuutta Suomen eläinsuojelun tilanteesta. Pahoinpitely saa jatkua kun poliisi tutkii ja odotellaan että syyttäjä harkitsee, sitten odotellaan käräjiä. Näissä voi kestää vaikka kuinka kauan ja koko sen ajan eläimet kärsii. Edes välikaikaisia huostaanottoja ei juurikaan tapahdu vaikka taustalla olisi lukuisat eläinsuojeluilmoitukset asiasta - eikä näköjään sekään auta eläinten asiaa että poliisi asiaa tutkii. Tämä juttu sai pahimman mahdollisen päätöksen. Kaikki kunnia ja kiitos tälle pyjamahousuiselle naiselle joka asiaan puuttui ja eläinten pahoinpitely on vihdoin loppu. Mutta ei sen olisi pitänyt loppua siihen että täysin ulkopuolinen koirien ystävä joka uskaltaa puuttua kuolee kun pahoinpitelijä siirtääkin raivonsa eläinten hyvinvoinnin puolustajaan. Se olisi pitänyt lopettaa jo aika päiviä sitten - ottamalla eläimet pois omistajaltaan joka asiasta olisi saanut asianmukaiset rangaistukset ja eläintenpitokiellon. Koirat olisivat pääseet uusiin koteihin. Ehkä ne ovat pääsevät nytkin ja koirilla alkaa uusi hyvä elämä, mutta tapahtumaketju on ollut kerrassaan karmaisevaa seurattavaa. Jos asioihin oltaisiin puututtu aikaisemmin, pyjamahousuinen nainen ehkä nytkin kävelisi oman rakkaan koiransa kanssa meren rannalla. Teon tekijä kuitenkin toivottavasti olisi linnassa eläinsuojelurikoksista ja hänen koiransa turvassa. Animalian blogissa asiaa pohdittiin myös - hienosti. Suosittelen lukemaan tuon kirjoituksen täältä. 

Tyytyväinen kettu turkistarhalla? (kuva: Oikeutta eläimille)
Toinen asia joka omia tunteita kuohutti oli Suomen Turkiseläinten Kasvattajien liitto ry:n toiminnanjohtajan Marja Tiuran mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 13.10.2014. Tiuran näkemyksen mukaan pienissä häkeissä kuolemaansa odottavat turkiseläimet vain näyttävät apaattisilta mutta ovat itse asiassa tyytyväisiä ja turkisala edistää eläinten hyvinvointia. Tiuran mielipiteen voi sinänsä ymmärtää hänen asemansa vuoksi, kukapa sitä nyt omaa pesäänsä lokamaan. Turkistarhattujen eläinten synkät olot eivät kuitenkaan ole huhupuhetta vaan ihan tutkittua faktaa. Asioihin voi tutustua katsomalla esimerkiksi lyhyen videon tarhauskielto.fi sivuilta - ja sen jälkeen voi pohtia onko Tiuran mielipide oikeassa siitä että eläimet ovat tyytyväisiä ja turkistarhaus edistää eläinten hyvinvointia. Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara kirjoitti vastineen Tiuran mielipidekirjoitukseen jota Helsingin Sanomat ei julkaissut. Tuomivaara julkaisi kuitenkin vastineensa omassa Facebookissaan julkisena. Tässä se kuitenkin luettavaksi - kertoen lyhyesti ja ytimekkäästi miksi Tiuran kirjoitus ei ihan kaikkia faktoja huomioinut. Boldasin mielestäni tärkeimmän pointin.

"HS ei suostunut julkaisemaan vastaustani Suomen Turkiseläinten Kasvattajain liitto ry:n toiminnanjohtajan Marja Tiuran kirjoitukseen. Julkaisen sen siis edes somessa:
Turkisala ei huolehdi eläinten hyvinvoinnista
Suomen Turkiseläinten Kasvattajain liitto ry:n toiminnanjohtaja Marja Tiura kirjoitti (HS Mielipide 13.10.) turkiselinkeinon edistäneen eläinten hyvinvointia. Hän esittää erikoisen väitteen, että Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran valvontaraportit todistaisivat turkiseläinten voivan hyvin. Viimeksi keväällä valvontatuloksista tiedottaessaan Evira totesi, että ”broileri-, turkiseläin- ja nautatiloilla todettiin laiminlyöntejä useammin kuin muilla tuotantotiloilla”.
Broileri- ja turkistuotanto ovat esimerkkejä aivan äärimmilleen viedystä eläinten tehotuotannosta, jossa eläimet elävät vain lyhyen ajan ja senkin todella virikkeettömässä ja ahtaassa tilassa. Sekä turkiseläimet että broilerit kärsivät vakavista jalostuksen aiheuttamista terveysongelmista. Turkistiloilla tehdyissä eläinsuojelutarkastuksissa havaittiin laiminlyöntejä 33 prosentilla tiloista. Merkittävä osa laiminlyönneistä oli eläinten hyvinvoinnille keskeisiä asioita, kuten puuttuvia varusteita ja virikkeitä, puutteita pitopaikan turvallisuudessa ja eläinten pitämistä lain minimiä ahtaammin.
Tiuran mainostama alan oma sertifiointijärjestelmä keskittyy tarttuvien tautien ehkäisyyn, mikä on tarhaajien näkökulmasta ymmärrettävää, sillä ne alentavat tarhan taloudellista tuottoa. Sertifiointi ei kuitenkaan eläinten hyvinvoinnin osalta takaa mitään lain minimitasoa parempaa. Suomen eläinlääkäriliitto on kritisoinut sertifiointijärjestelmää samasta asiasta. Turkiseläimillä on paljon sairauksia, mutta vaikka ne eivät sairastaisi koskaan, ne voivat huonosti, sillä niiden pito-olosuhteet estävät lähes kaiken lajityypillisen käyttäytymisen. Mikäli esimerkiksi koiraa – turkiseläimiä huomattavasti domestikoituneempaa lajia - pitäisi turkistarhan kaltaisissa olosuhteissa, saisi syytteen eläinrääkkäyksestä.
Salla Tuomivaara
toiminnanjohtaja
Eläinsuojeluliitto Animalia ry"


On todella vaikeaa ihmetellä näitä asioita. Meidän yhteiskunnassa eläinten asema on hyvin, hyvin huono. Toki - onhan se parempi kuin monessa muussa maassa mutta sekä turkistarhaus ja eläinten kaltoin kohteluun puuttumisen korkea kynnys on asioita joita ei hyvinvointiyhteiskunnassa pitäisi pohtia, niiden pitäisi olla itsestään selvästi hoidossa. Eläinten puolustajat mielletään kukkahattutädeiksi joilla ymmärrys mistään on heikko eikä parempaa tekemistä ole. Eläinten puolustajat ja auttajat saavat usein kuulla kysymyksiä siitä että miksi ette auta jotain "tärkeämpää" kohdetta. Blogissani olen aikaisemmin asiaa pohtinut, täällä. Minkään eläimen ei pitäisi joutua kärsimään koko elämäänsä pienessä häkissä vain siksi että ainoa tarkoitus on repiä eläimeltä turkki irti josta saadaan kursittua kasaan kallis takki. Kenenkään ei pitäisi kuolla siksi että puuttuu pääkallon paikalla koiran pahoinpitelyyn koska asioihin ei voida puuttua nopeammin viranomaisten puolelta ja suojella eläimiä.

Pyjamahousuinen nainen ja nimettömät turkkinsa vuoksi epäinhimillisissä olosuhteissa syntyneet, eläneet ja kuolleet eläimet - toivottavasti uhrautumisenne ei ole ollut turhaa ja joku päivä lainsäädöntöihin saadaan jotain järkeä ja viattomien ihmisten ei tarvitse kuolla eläinrakkautensa vuoksi eikä eläinten ihmisten turhan vaatetuksen takia. Levätkää rauhassa.


1 kommentti:

  1. Wow, ompa asiatekstiä tässä blogissa! Nää jutut on kaikessaan niin inhottavia..

    http://oliviamyllyla.blogspot.fi/

    VastaaPoista